Connect with us

Hi, what are you looking for?

games

Borderlands 2 Review

Jack. Handsome Jack. Nu prea arătos, dar în mod cert ameninţător, mai ales din spatele unor hoarde nestăpânite de monştri colţoşi, câini mutanţi, lilieci sau ţăcăniţi cu explozibili în braţe. Numitul Jack este noul băiat rău de pe planeta Pandora, oricum mult încercată în jocul anterior din cauza tuturor căutătorilor de Vault plin de minunăţii. Căutarea continuă şi acum, un alt doilea Vault fiind tinta corporaţiei Hyperion reprezentată de deja numitul Jack.

Evident, Borderlands 2 păstrează cel puţin două dintre elementele definitorii ale primului joc: cel shading-ul graficii (adică marginile negre) şi simtul umorului, ironic, pe alocuri porcos, pe alocuri cu glume bune şi mai ales cu glume proaste pe bază de plumb. Mai departe, Borderlands 2 îşi păstrează atitudinea de „antrenament” legată de partea single player, dezlănţuirea adevărată a puterilor celor patru personaje devenind evidentă abia în multiplayer.

Toate modificările nu fac însă din acest joc o noutate. Doar adaugă, modifică şi îmbunătăţesc abilităţi, arme şi puteri, dar tot cu un shooter avem de-a face, tot cu AI limitat pentru că n-ai nevoie de inteligenţă ca să te sinucizi şi tot cu diverse alegeri de design care continuă să mă deranjeze. De pildă, meniurile mi se par în continuare prea aglomerate, navigarea încâlcită, iar schimbarea armelor rămâne neclară. Pe de altă parte, nu prea ai timp să te gândeşti la din astea când sar pe tine toate animalele turbate, iar haosul combativ devine rapid o delicioasă luptă pe viaţă şi pe moarte.

Borderlands 2 păstrează cele patru personaje, atât pentru alegerea din single player, cât şi pentru multiplayer-ul cooperativ, acum din fericire bazat pe Steam. Dacă nu aveţi şi DLC-ul aferent, atunci doar Sirena este personaj feminin, alături de ea aliniindu-se la start asasinul, Commando-ul şi Gunzerker-ul. Nivelul maxim este 50 şi, cum nu poţi ridica totul din prima tură, soluţia este modul True Vault Hunter, o reluare cu monştri noi, scalaţi pe nivelul tău.

Sirena i-a dat Phasewalker-ul asasinului, acum având Phaselock, cu ajutorul căreia îi prinde pe inamici, îşi poate vindeca coechipierii sau chiar îi obligă pe inamici să se omoare între ei pentru o scurtă perioadă. Asasinul este o fantomă ce foloseşte holograme, Commando-ul se ajută de turele mecanice, iar Gunzerker-ul poate folosi două arme şi obţine criticale prin combo-uri.

Toate abilităţile şi arborele de abilităţi împărţit pe trei ramuri funcţionează cel mai bine în multiplayer, unde toţi jucătorii pot pune la muncă totul în comun; aici ajută mult şi Badass, sistemul de ierarhizare care oferă bonusuri jucătorului, nu personajului, ceea ce contează mult pentru cei care preferă să experimenteze cu mai multe tipuri de eroi fără a lua totul de la zero mereu.

Dacă Borderlands excelează cu ceva, atunci armele sunt punctul forte. Cum nu există armuri sau alte elemente de RPG medieval, puşti, pistoale, arbalete, mitraliere, cam tot ce-ţi trece prin cap intră în meniul jocului. Armele cu damage special sunt şi mai interesante, cu şocuri electrice, foc şi toxine care transformă un monstru în cenuşă aproape pe loc.

Luptele sunt o nebunie totală, iar nivelul de dificultate este setat pe măsură. Nu e sănătos să te arunci în mijlocul acţiunii, dar nici să ignori misiunile secundare pentru că vei avea nevoie de orice avantaj posibil în bătăliile cu boşii. AI-ul este copleşitor doar în termeni numerici, însă variaţiile de comportament nu înseamnă şi inteligenţă. Inamicii umani se rostogolesc şi folosesc acoperirea, sinucigaşii doar vin peste tine, alţii însă folosesc drone ca să fie reparaţi sau cheamă întăriri. Dacă eşti însă pe moarte, ai o şansă să scapi de încărcarea salvării dacă reuşeşti să omori un inamic, dar dacă ai ratat, e aiurea că un checkpoint nu este ţinut minte, ci trebuie să reiei o mare parte din întreaga misiune.

Grafica nu s-a schimbat foarte mult calitativ, dar vizual este mult mai variată, de la suprafeţele îngheţate la deşert şi până la vulcanii explozivi dinspre final. Ai în continuare şi vehicule pentru o deplasare rapidă, dar n-ai voie să te plângi de sistemul de control, mult mai la el acasă pe un controller decât pe mouse şi tastatură. Pe de altă parte, vei vrea să scotoceşti toate colţurile hărţilor, la volan sau pe jos, pentru că sunt tot felul de secrete presărate prin toate zonele. În multiplayer, poţi alege să fii şofer sau mitralior, maşina are patru locuri şi ceva de făcut pentru fiecare jucător.

Pentru cei care au jucat primul titlu, Borderlands 2 nu este o inovaţie majoră. Dar continuă cu succes o linie interesantă, cu un shooter incins, dificil, plin de recompense şi dotat cu un simţ al umorului bine dezvoltat.

Verdict: 9/10

Gen joc: Action RPG
Cerinţe recomandate de sistem: Quad Core 2.3GHz, 2GB RAM, 512MB Video
Număr de jucători: 1-4( Online)
Preţ: 49.9E Producător: Gearbox Software; Publisher: 2K Games; Distribuitor: Steam

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

ştiri şi opinii

Lansarea Windows 10 a venit cu un lucru nemaivăzut pe versiunile anterioare de Windows ale celor de la Microsoft. În momentul de față oricine...

mobile

Apple iPhone 15 Pro este asteptat in septembrie anul acesta, iar conform analistilor, acesta va veni fara butoane fizice de volum, ele fiind inlocuite...