Sosirea primăverii a venit însoțită și de lansarea lui Moto G30. Noul smartphone Motorola se încadrează pieței cu un buget mic, dar care își dorește un device cu specificații bune.
Nu știu ce simțiți voi când auziți numele Motorola, însă pe mine mă duce cu ggandul la copilărie când aveam un telefon cu clapetă și jucam un joc cu 2D cu mașini, fiind bucuria supremă când puteam să mă joc ore întregi pe el.Așadar, durata mare a bateriei și rezistența, au fost încă de la început carateristici de bază ale Motorola.
Motorola a reușit să oferteze această piață, lansând Moto G30. Telefonul are ca specificații cheie: o baterie cu o durată de viață mare, viteza de operare poate face task-urilor zilnice, camerele sunt mai mult decât suficiente pentru cineva care dorește să facă fotografii simple, iar design-ul ales este suficient de “fashion” pentru anul 2021.
În Romania, Moto G30 este disponibil în magazinele partenere la prețul de 1000 lei. De ce am început acest review cu prețul? Pentru a clarifica faptul că acesta este un telefon de buget și nu putem face comparații cu alte modele flagship de pe piață. Parcurge acest review cu prețul în minte, iar la final vom concluziona împreună dacă este un raport bun preț/calitate și dacă poate satisface nevoile unui client cu buget restrains.
Design
Având dimensiuni de 165.2 x 75.7 x 9.1 mm și un display de 6.5 inch Moto G30 se apropie de dimensiunile unui phablet, însă poate fi utilizat cu o singură mână destul de ușor, având o plasare corectă, spunem noi, a butoanelor. Greutatea este de 200 grame, destul de ok luând în calcul dimensiunea bateriei și a telefonului. Carcasa este dintr-un plastic dur, ce dă senzația de premium, deși nu este metal.
Pentru acest review am dispus de modelul Dark Pearl, adică un gri în degrade. Avem un gri închis pe mijloc, iar spre margini transformandu-se într-un gri deschis. Are o coloristica aparte, ceea ce îl face destul de distinctiv atunci când este ținut în mână. Nu este foarte ușor de confundat cu alte mărci. Acest lucru se datorează și logo-ului Motorola situata în centrul senzorului de amprentă. Da, ați auzit bine, senzorul de amprentă este pe spatele telefonului. O alegere intuitivă și ușor de folosit, însă din punctul nostru de vedere, senzorul ar fi dat mult mai bine dacă era amplasat pe laterala telefonului. Dar din nou, această decizie a fost luată, probabil, pentru a încerca menținerea prețului cât mai jos. De asemenea, senzorul de amprenta prezinta adesea erori de recunoastere a degetului, din 10 incercari 4 sunt gresite, iar acest lucru devine enervant atunci cand ai nevoie de o deblocare rapida a device-ului
În partea din stânga sus regăsim un dreptunghi în care sunt încadrate cele 4 camere și senzorul blitz. Da, avem 4 camere pe un telefon de buget. Surprinzător, nu? Dreptunghiul este ieșit în relief câțiva mm ceea ce face ca telefonul să nu poată sta perfect drept pe o suprafață plană. În momentul în care este apăsat butonul din partea dreaptă se crează un mic joc, ce poate cauza leziunipe spatele telefonului, dacă suprafața pe care este amplasat este dură.
Pe laterala din partea dreaptă regăsim butoanele standard de lock-screen și volum, dar și ceva nu foarte popular printre producători: un buton dedicat Google Assistant. Daca ești fanul asistentului inteligent o să ți se pară ceva foarte folositor, altfel îl vei considera inutil. De asemenea, se poate apăsa accidental și poate deveni foarte enervant la un moment dat. Pe lateralul opus regăsim slotul pentru cartela sim și cel pentru card microSD.
În partea de jos întâlnim portul USB Type-C pentru încărcare, difuzorul și microfonul, iar în partea de sus regăsim mufa jack 3.5mm.
Display
Moto G30 dispune de un display cu o diagonală de 6.5 inch și o rezoluție de 720 x 1600, destul de mică pentru 2021. Este ok pentru task-uri basic, precum scroll pe rețelele de socializare sau urmărirea de videoclip-uri pe YouTube. Diferențele între acest ecran și unul 1080p se observă imediat în filme și în jocuri.
În ciuda acestui lucru, rata de refresh este destul de ridicată pentru un smartphone accesibil, 90Hz. Cei 90Hz suplinesc lipsa unui ecran 1080p și fac ca toate animațiile să fie mult mai fluide, spre deosebire de un ecran de 60Hz.
Comparativ cu ceilalți producători, Motorola nu s-a plictisit încă de notch-ul în care este amplasată camera frontală și îl regăsim și pe acest model.
Concluzionând acest capitol, Moto G30 este perfect pentru a citi știrile noastre de pe site sau pentru a urmări videoclipuri pe Youtube, dezavantajele apărând în momentul în care vreți să urmăriți filme pe Netflix.
Camere
Cum spuneam și mai devreme, Moto G30 are 4 camere principale. Camera principală are 64MP f/1.7, cea ultrawide 8MP f/2.2, cea macro 2MP f/2.4, iar cea depth-sensing 2MP f2.4. Camera selfie are 13MP f/2.2.
În ciuda numărului mare de camere și pixeli, nu este un monstru al fotografiei, dar se poate ridica la nivelul fotografiilor de nivel mediu.Nu trebuie să vă așteptați la calitatea și claritatea camerelor pe care le regăsim pe flaghship-uri de peste 3000 lei, însă camerele lui Moto G30 își fac treaba bine și nu o să iți spună nimeni că ai făcut poze cu un “cartof”.
Am atașat mai jos câteva poze efectuate cu camera principală și suntem mulțumiți de rezultate. Detaliile au ieșit bine, culorile sunt puțin șterse, iar contrastul prea puternic câteodată, însă per total au o calitate bună. Vei sesiza că este un telefon de buget doar în momentul în care este dat zoom pe poză, deoarece imaginea devine foarte tremurată și neclară.
Camera frontală are aceeași problemă, portretele ies puțin șterse și mult prea smooth din punctul nostru de vedere. Modul portret introduce și un blur în fundal, care nu funcționează precis de fiecare dată, însă în standard mode am reușit să tragem câteva selfie-uri mai mult decât acceptabile.
Video-urile pot fi realizate maxim 1080p la 30fps sau 60fps, însă au o calitate bună. Poți deveni viral pe TikTok daca faci video-uri utilizând camera lui Moto G30.
Aplicația de cameră este cea stock de la Google, care este foarte simplu de utilizat de către oricine. Și bunicii noștri s-ar descurca foarte ușor să facă poze cu aceasta. Probabil este și unul dintre motivele pentru care Motorola a ales să utilizeze un sistem de operare stock pe un device cu dimensiuni generoase. Dacă ne întrebați pe noi, până aici putem spune că telefonul este perfect pentru cineva mai în vârstă care dorește un device bun raport calitate/preț.
Specificații și teste
La interior regăsim un processor Snapdragon 662 Octa-core, un GPU Adreno 610, 6GB RAM și 128GB stocare internă. Punctul forte este memoria foarte mare de care dispune, 128GB fiind suficienți pentru poze, video-uri și aplicații. Cei 6GB RAM se simt și încearcă să facă pe cât posibil o utilizare cât mai smooth, fară spike-uri sau lag, însă procesorul nu este mereu de accord cu acest lucru și de câteva ori am reușit să luăm freeze în aplicații sau să avem un mic delay la deschiderea uneia.
În jocuri s-a comportat destul de bine, însă titlurile ce au nevoie de resurse nu vor funcționa în parametri buni. Spre exemplu, vei putea juca PUBG pe Moto G30, însă cu setările la minim. Alte titluri mai pretențioase nu pot fi rulate, deoarece te vei lovi de problema lag-ului și a încălzirii excesive a telefonului. Însă în jocurile simple, precum: Candy Crush, Sniper 3D, Among Us etc., nu vei avea probleme
Mai jos puteți vedea și rezultate testelor sintetice efectuate. Scorurile sunt destul de mici, însă nu reflectă modul în care telefonul funcționează. Dacă ne-am uita doar la aceste scoruri am spune că nu își face treaba deloc, dar și-o face chiar bine.
Ca sistem de operare avem Android 11 cu interfață stock a celor de la Google. O interfață cu o temă clean și foarte ușor de obișnuit cu ea. Eu care sunt utilizator daily de Iphone am reușit să mă adaptez în câteva ore la interfața aceasta.
Lipsa unui procesor mai puternic se simte și la sistemul de operare, mai ales în momentul în care acesta pornește. Dacă ai multe aplicații instalate vei avea nevoie de puțină răbdare până întreg ansamblul booteaza și își încălzește motoarele.
Punctul cheie al telefonului abia acum îl vom afla. BATERIA de 5000Mah! Acesta este cel mai bun lucru de pe Moto G30, deoarece este foarte mare, nu avem un display sau un processor care să consume foarte mult, ceea ce rezultă într-o durată de viață foarte bună.
În prima zi când a venit telefonul l-am pus la încărcat până la 100% (undeva în jurul orei 9-10 dimineața) și am încheiat ziua de lucru cu aproximativ 40% baterie rămasă. Și da, am butonat destul de mult telefonul în ziua respectivă. Dacă este folosit doar pentru aplicații de chat și apeluri, bateria poate ține fară probleme până la 3 zile.
Încărcarea se face cu ajutorul încărcătorului Type-C și este de 20W, not great, not terrible cum ar spune cineva. Am observat o mică încălzire a spatelui în momentul în care este la încărcat, dar având în vedere dimensiunile bateriei este de înțeles această încălzire a device-ului.
Concluzionand, Motorola Moto G30 este pentru tine daca ai nevoie de o durata de viata a bateriei mare, de mult spatiu de stocare si dispui de un buget mic. In schimb, daca este un gamer, amator de fotografie sau urmaresti foarte stream-uri pe telefon si iti doresti o calitate inalta acesta nu este o alegere buna pentru tine.
Moto G30 primeste din partea noastra nota 7.5/10.