Connect with us

Hi, what are you looking for?

software

Windows 10 a primit Creators Update, dar avantajele Game Mode se lasă aşteptate

Prev1 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Este probabil mai bine de un deceniu de când se simte nevoia de nou în domeniul PC-urilor, iar drumul parcurs de Microsoft în încercarea de a furniza un sistem de operare modern a fost unul anevoios. Trecerea de la Windows XP la Windows Vista a fost una radicală – mult prea radicală pentru un public care s-a dovedit ulterior a fie conservator şi cramponat în hardware învechit. Aşa se face că o abordare considerată inspirată din punct de vedere arhitectural s-a dovedit un adevărat eşec din punct de vedere comercial. Ceva optimizări, schimbarea denumirii şi extrem de importanta evoluţie a unităţilor de stocare au constituit însă reţeta succesului de care s-a bucurat Windows 7, nici 3 ani mai târziu.

Evoluţia dispozitivelor mobile, apariţia conceptului IoT, dorinţa Microsoft de a „lupta” pe toate fronturile şi ideea interesantă de a furniza o platformă universală utilizatorilor de sisteme de calcul a dus după încă ani la o nouă schimbare, prin lansarea Windows 8. Confruntaţi cu un copleşitor val de nemulţumiri, Microsoft au încercat să evite repetarea episodului Windows Vista şi aşa a luat naştere, după numai un an, Windows 8.1. Evident că lucrurile au continuat să scârţâie şi astfel au ajuns Microsoft să lanseze în 2015 sistemul de operare Windows 10, pe o piaţă a PC-urilor încă dominată de Windows 7.

Învăţând câte ceva din trecut şi urmărind cu atenţie abordarea concurenţei, Microsoft şi-au schimbat semnificativ strategia odată cu trecerea la Windows 10, pe care l-au prezentat ca cea mai nouă revelaţie în materie de sisteme de operare moderne. Şi din multe puncte de vedere, asta şi este, numai că unificarea tuturor platformelor hardware sub o singură platformă software a devenit un vis ratat din moment ce Microsoft au devenit o nulitate pe piaţa dispozitivelor mobile, iar sistemul de operare în sine s-a dovedit o lucrare neterminată, un soi de produs aflat încă în stadiu Beta. Dezvoltatorul a compensat însă prin campania generoasă de upgrade gratuit, urmată de anunţarea planurilor de viitor, elaborate pe baza unor actualizări pentru acelaşi sistem de operare. Astfel, Microsoft recunoşteau pe de o parte indirect că mai au de lucrat la Windows 10, dar spuneau totodată clar şi răspicat că acesta este aici ca să stea pentru mult timp. Această campanie a funcţionat, însă numai pe alocuri, căci Microsoft au fost până la urmă nevoiţi să apeleze tot la vechile tertipuri, care includ colaborări discrete cu producători hardware în scopul eliminării suportului pentru sisteme de operare vechi (în cazul de faţă, Windows 7) odată cu lansarea de noi platforme.

În paralel, munca pentru îmbunătăţirea sistemului de operare Windows 10 continuă, iar acesta a trecut deja prin cea de-a doua actualizare majoră. Anniversary Update promite în a doua jumătate a anului trecut o nouă experienţă pentru utilizatorii Windows 10 şi, deşi aducea lucruri noi, nu reuşea să rezolve problemele acute legate de stabilitate, control sau performanţă în jocuri. La fel ca prefecesorul său, Creators Update s-a lansat luna aceasta tot pe fondul unei ample campanii de promovare, construite atent în special în jurul unei presupuse îmbunătăţiri a performanţei în jocuri. De fap, Microsoft au mers chiar până acolo încât au venit cu un Game Bar reproiectat, dar şi cu o setare complet nouă, pe care au botezat-o Game Mode.

Fără a oferi prea multe detalii despre ce face mai exact acest Game Mode, Microsoft ne spun că este vorba despre un mod de utilizare a PC-ului care permite alocarea mai eficientă a resurselor hardware atunci când sunt rulate jocuri. Ceva clarificări veneau pe la începutul anului, când Kevin Gammill, Partner Group Program Manager, Xbox Platform şi purtător de cuvânt pentru echipa din spatele Game Mode, le spunea celor de la Rock, Paper, Shotgun că scopul esenţial al Game Mode este acela de a îmbunătăţi framerate-ul în jocuri prin alocarea mai eficientă a resurselor hardware, că funcţia este compatibilă atât cu titluri UWP, cât şi cu Win32, atât cu titluri DirectX 12 cât şi non-DirectX 12, dar şi că sporul de performanţă va diferi de la un titlu la altul şi că setarea va fi activată în unele situaţii implicit, iar în altele va fi nevoie de intervenţia utilizatorului.

Deşi părea să arunce o rază de lumină asupra problemei, toate aceste informaţii nu făceau în realitate altceva decât să menţină ambiguitatea subiectului. Şi cum de atunci şi până acum nu prea au mai apărut chestii noi pe această temă, m-am decis să testez singur de ce este în stare Game Mode Din Windows 10 Creators Update.

Prev1 of 5
Use your ← → (arrow) keys to browse

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...

mobile

Noile modele anunțate: Redmi 9, 9A și 9C confirmă în continuare misiunea Xiaomi, aceea de a aduce tehnologie de top pentru toată lumea. Redmi...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...