Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

Un laptop creat pentru e-Sports: Asus Rog Strix SCAR III

Creat pentru nivelul pro, Rog Strix Scar III înglobează viteza, precizia și performanța necesară pentru esports. Modelul de 15” este echipat cu cel mai rapid display de pe piață, oferind 240Hz și o rată de răspuns de doar 3ms.


Ca orice laptop de gaming care se respectă, Scar III vine echipat cu o placă video performantă. Astfel, descoperim un un RTX 2070 capabil să “imblanzească” orice joc încadrat în categoria AAA, MOBAS sau FPS. Mai mult, configurația sa include și procesorul Intel i7 9750H, ce livrează maximul de care ai nevoie în jocuri, creație sau orice altă activitate de divertisment .

Asus a regândit puțin designul actualului model și nu a încercat să creeze un unul mai mic decât vechea generație, Scar II. Astfel, Scar III este puțin mai mare, insă acest lucru se datorează problemelor avute cu modelul anterior. Răcirea implementată pe Scar II fiind foarte deficitară pentru ceea ce avea în interior, astfel încât reușea să atingă temperaturi la care ar fi invidios și deșertul Sahara în mijlocul lunii iulie.

De aceea, odată cu noul model, Asus a remodelat carcasa și sistemul de răcire astfel încât nu mai este nevoie de o sub-alimentare a procesorului pentru a menține o temperatură joasă în interior. Această reproiectare a mărit puțin carcasa, dar a îmbunătățit semnificativ răcirea. Tăietură asimetrică de sub display împreună cu bump-ul din spatele display-ului au făcut loc pentru un airflow și o răcire care își face treaba mult mai bine. Design-ul agresiv, griul metalic și pattern-ul cu fibră de carbon este rezultatul colaborării cu inginerii de la BMW Designwork Group, care și-au pus amprenta și au adus puțin din domeniul auto în cel tech. Astfel, prin introducerea unei carcase rigide care nu se torsionează în zona capacului și nici nu trosnește în momentul în care este ridicat de margini, întreaga construcție devine mai solidă, fiind net superioară față de predecesorul sau. Se pot observa imbunătătiri și la capitolul ergonomie, unde suprafețele metalice și cele texturate în fibra de carbon ascund foarte bine amprentele și posibilele zgârieturi. Restpad-ul din partea de jos este foarte plăcut nu se încălzește nici la solicitări mari, iar toate muchiile sunt teșite, ceea ce îl face să fie ușor utilizabil în orice fel de mediu. Începând cu tăietura asimetrică, pattern-ul de carbon, griul metalic și terminând cu banda led ce este dispusă la bază, tot laptop-ul parcă strigă către tine: „Uita-te la mine cum arăt!”.

Iluminarea a fost și ea îmbunatățită. Pe langă logo-ul ROG de pe spate iluminat RGB, avem aici și o bandă pe muchia frontală care continuă până pe lateralele laptop-ului. Din punctul meu de vedere este un plus de design foarte plăcut și nu este atât de deranjant într-un mediu cu lumină slabă. Singura problemă regăsită la capitolul iluminare este lipsa mai multor posibilități de customizare. Atât banda led, cât și logo-ul sunt legate direct la sistemul de iluminare al tastaturii, de aceea cu aplicația Aura Sync nu putem configura doar o parte a sistemului, ci întreg sistemul.

La capitolul conectivitate situația se prezintă destul de bine, iar marele plus vine din faptul că alimetarea, portul LAN, HDMI-ul și portul USB-C sunt dispuse în partea din spate a carcasei. Tot aici regăsim utile și porturile USB 3.1 ce se regăsesc pe părțile laterale.
La capitolul securitate, laptopul vine echipat și cu un sistem de securitate, Keystone. În momentul conectării lui în slotul din partea dreaptă vor fi încărcate setările personalizate ale utilizatorului, oferindu-se totodată acces și la stocarea criptată Shadow Drive. Acest sistem de securitate este util în competiții dacă se află mai multe laptopuri cu Keystone sau dacă sunt mai mulți utilizatori ce folosesc același dispozitiv. Scenariul din urmă este mai puțin plauzibil, deoarece în pachet este inclus un singur Keystone.

Tastatura este bine așezată și aerisita, lucru datorat și lipsei unai părți numerice. În locul acesteia regăsim opt taste funcționale și un rând de taste multimedia pentru acces la setările de volum, microfon, nivelul ventilatoarelor și aplicația Armoury Crațe. Tehnic vorbind nu este o tastatură extrem de reușită, fiind foarte sensibilă, însă reușește să scadă rata de missclick-uri prin așezarea aerisită și dimensiunea tastelor. Ca și iluminare tastatura dispune de led-uri RGB pentru fiecare tastă în parte, pe 3 niveluri de intensitate și diferite moduri(wave, fade, breath etc). Ce am găsit deranjant eu a fost faptul că Asus a decis să nu includă led-uri RGB în componența tastelor funcționale, astfel că într-un mediu slab iluminat sunt destul de greu de găsit.

Ecranul, unul dintre punctele forte ale acestui model, este unul IPS cu o rată de refresh de 240 HZ și un răspuns de 3ms, ceea ce îl face perfect pentru sesiuni intense de gaming. Cine o să spuna…bine bine..dar unde este G-Sync-ul…ar trebui să știe că 240HZ nativi sunt mai mult decât suficienți pentru a satisfice cele mai exagerate pretenții în materie de gaming.

La capitolul utilizare zilnică este foarte ok, l-am folosit ca și laptop principal mai bine de două săptămâni și nu am întâmpinat nicio problemă pe partea de display. Poate pentru creatorii de conținut foto/video acesta nu este cel mai potrivit laptop, deoarece în ciuda configurației excelente și a refresh rate-ului spectrul de culori oferit nu este comparabil cu cel al unui monitor specializat în editare foto/video. Totuși trebuie menționat că destinația lui principală este gaming-ul așa că pentru cine face și editare, recomandăm și un ecran secundar.

Specificații:

Procesor: Intel Coffe Lake-R i7-9750H, six-core

Video: Intel UHD 630 + Nvidia GeForce RTX 2070 8 GB

Memorie: 16 GB DDR4 2666 Mhz

Stocare: 512 GB SSD + 1 TB HDD

Baterie: 66 Wh, adaptor 230W

Conectivitate: Intel 9560 AC 2×2 WiFi, Bluetooth 5.0, Realtek RTL8168/8111 Gigabit LAN

Porturi: 3x USB-A 3.1, 1x USB-C gen 2 with DP, HDMI 2.0, Kensington Lock

Dimensiuni: 360 mm x 275 mm x 26 mm

Greutate: 2.4 Kg

Greutate încărcător: 0.8 Kg

 

Asus Rog Strix III este un laptop dedicat gaming-ului și exact la astfel de teste l-am supus și noi cât a stat pe la noi. Rezultatele obținute au fost următoarele:

GTA V 1920×1080 High:

Min FPS: 35

Max FPS: 112

Medie FPS: 70

 

Farcry 5 1920×1080 High:

Min FPS: 72

Max FPS: 105

Medie FPS: 89

Witcher 3 1920×1080 High:

Min FPS: 50

Max FPS: 75

Medie FPS: 62

 

Nu sunt un jucător profesionist, insă cât a fost în vizită pe la noi cel mai mult ne-a impresionat în Counter Strike Global Offensive, unde cei 240 Hz ai ecranului au făcut toată diferență. În momentul în care ai un AWP în mână este aproape imposibil să ratezi un flick shot. Am reușit aceste performanțe în condițiile în care nu am mai pus ochiul în luneta din CS:GO de mai bine de un an de zile.
Testele sintetice au avut același rezultate ca și cele oferite de producător cu o eroare de sub 5% datorită temperaturii înalte pe care a reușit să o aibă la un moment dat. Mai jos puteți observă rezultatele testelor:

 

La capitolul performanță are un singur defect, ușor deranjant, zgomotul produs de sistemul de răcire, care în momentul intrării în modul Turbo îți dă impresia că în orice moment urmează să decoleze de pe masă și să zboare prin cameră. Primele teste le-am efectuat cu procesorul standard, nu mi-am băgat nasul la voltaje și a atins un maxim de temperatură de 95 de grade în full load. În momentul în care am sub-alimentat procesorul temperatura a scăzut undeva la 85 de grade, iar frecvența atinsă de procesor a fost de 3.9-4 Ghz.

Concluzionând acest capitol putem spune că nivelul maxim de performanță este atins în momentul în care procesorul este sub-alimentat și activat modul turbo. Această performanță are ca preț nivelul ridicat de zgomot și temperaturile înalte pe care le atinge. Cel mai optim mod de funcționare, în opinia mea, este modul performance. În modul performance nivelul de zgomot nu se ridică la unul comparativ cu un MIG-21 lancer și nici nu topești aur la temperatura pe care o atinge. Cu o pereche de căști problema zgomotului este rezolvată imediat, însă temperaturile sunt mai greu de scăzut.

Privind în asamblu, ROG Strix Scar III este un laptop pentru utilizatorii ce pun performanțele pe primul loc și nu nivelul de confort pe care îl pot oferi alte laptop-uri din același sector. Dacă nu ești deranjat de comportamentul zgomotos sau termic cu care vine este alegerea perfectă. Ca orice laptop vine cu avantaje și dezavantaje. Cel mai mare avantaj al lui Scar III este software-ul, mai exact aplicația Armoury Crate ce permite optimizarea performanțelor, a temperaturilor și a zgomotului în funcție de ce dorești să faci pe el. La capitolul dezavantaje ar fi tastatura sensibilă, lipsa controlului total asupra iluminării RGB, autonomia medie și unghiul mic de înclinare.

Din partea noastră ROG Strix Scâr III primește un bine meritat 8/10. Ar fi primit nota 9 dacă nu ar fi trebuit sub-alimentat procesorul pentru a reuși atingerea unor temperature mai scăzute.

Laptop-ul este disponibil la distribuitorii de pe piața românească pentru un preț de 11650 lei, în momentul postării acestui review.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...