Deși internetul face parte din viața noastră de 50 de ani, încă repetăm greșeli de bază, cum ar fi folosirea parolelor slabe, evitarea actualizărilor sau navigarea în pagini nesecurizate care deschid ușile dispozitivelor noastre la amenințările cibernetice.
În zilele noastre nu putem trăi fără Internet, o resursă de bază în rândul noilor generații. Îți amintești că ai căutat informații într-o enciclopedie sau ai mers la o agenție de turism pentru a cumpăra un bilet de avion sau pentru a face o rezervare la hotel? Par vremuri demult apuse, dar adevărul este că rețeaua de rețele a schimbat modul în care îndeplinim multe sarcini și ne-a deschis porțile către noi posibilități care ne permit, de exemplu, să lucrăm de oriunde sau să facem un transfer bancar de pe telefonul nostru cu un singur clic.
Din păcate, această evoluție necruțătoare este prezentă și în multiplele amenințări reprezentate de infractorii cibernetici. Am trecut de la virușii distribuiți pe dischete și Morris, primul vierme care a infectat Internetul în 1988, la apariția troienilor, a programelor spyware și a ransomware-ului, principalii protagoniști ai scenei crimei cibernetice de astăzi. Conform Security Report 2023 de la Check Point Software, atacurile cibernetice au crescut cu 38% în 2022 comparativ cu anul precedent, cu o medie de 1.168 de atacuri pe săptămână per organizație și o situație care pare să se înrăutățească în continuare în următorii ani.
Toate acestea ne arată clar că trebuie să fim pregătiți să facem față acestor amenințări, motiv pentru care Check Point Software ia această Zi Mondială a Internetului drept o oportunitate pentru a ne aminti de „obiceiurile proaste” pe care continuăm să le păstrăm și care ne afectează securitatea digitală:
- Neglijarea parolelor: aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli și, totuși, una dintre practicile care afectează cel mai mult menținerea securității cibernetice adecvate. Tuturor ni se pare mai ușor să reciclăm parolele și să o folosim pe aceeași pentru e-mailurile de serviciu și personale, dar punem în pericol datele importante. De asemenea, este foarte obișnuit să le partajăm – parole Netflix sau Spotify, de exemplu – și de multe ori le notăm sau le trimitem într-un mesaj sau e-mail familiei sau prietenilor apropiați. Această realitate se traduce prin milioane de utilizatori care în fiecare an își văd conturile încălcate pentru că nu au grijă de parolele lor. Pentru a evita acest lucru, este recomandat să creați parole sigure, cu cel puțin 12 caractere și o combinație de litere mari și mici, cifre și caractere speciale. De asemenea, este întotdeauna recomandat să le actualizați o dată la câteva luni și să nu le reutilizați pe mai multe platforme sau conturi diferite.
- Actualizare, actualizare, actualizare: toate sistemele și dispozitivele au actualizări regulate concepute nu numai pentru a îmbunătăți sau corecta gradul de utilizare, ci și pentru a aplica patch-uri pentru eventualele vulnerabilități. Mesajul de actualizat apare adesea în momente incomode sau când nu avem o conexiune Wi-Fi și ajungem de obicei prin a amâna sau chiar ignorăm instalarea acesteia, lăsând inconștient o ușă deschisă pentru atacuri cibernetice. Doar păstrând dispozitivele noastre la zi, putem evita multe dintre vulnerabilitățile care pot apărea.
- A cădea pradă dezinformării: în timp ce majoritatea atacurilor cibernetice de astăzi se concentrează pe furtul de date, recent a existat o creștere a practicilor hacktiviste și a altor amenințări legate de stat. Acest tip de practică include adesea distribuirea de dezinformare cu știri false sau mesaje părtinitoare și incomplete care pradă latura emoțională a utilizatorilor pentru a genera discordie. Din acest motiv, este indicat să folosim mai multe surse atunci când ne informăm, precum și să verificăm orice știre sau mesaj în lanț înainte de a intra în practici precum difuzarea în masă. Unul dintre principalii piloni ai securității pe Internet este bunul simț.
- Utilizarea rețelelor wireless gratuite: pentru a evita folosirea propriilor date, este din ce în ce mai frecvent să navigați între hot spot-uri și rețelele Wi-Fi gratuite în restaurante, aeroporturi, stații de tren sau metrou, hoteluri și chiar transport public sau privat. Cu toate acestea, cercetătorii în domeniul securității au demonstrat în numeroase ocazii că aceste tipuri de rețele fără fir au puțină sau deloc securitate. Este indicat să nu accesați o rețea necunoscută, dar dacă este necesar, limitați-vă utilizarea la navigarea de bază, evitați introducerea parolelor sau utilizarea aplicațiilor sensibile precum platformele de plată sau accesul bancar.
- Acceptarea politicilor de confidențialitate și a permisiunilor fără a le revizui: cine a citit vreodată termenii și condițiile de utilizare a datelor? Aceste texte lungi și greu de înțeles îi încurajează pe cei mai mulți oameni să accepte toți termenii de utilizare pentru orice aplicație fără a pierde timp. Deși acest lucru ne permite să începem să ne bucurăm de ele mai repede, poate duce la o problemă serioasă de securitate și chiar la o încălcare a tuturor datelor noastre. Pe de o parte, infractorii cibernetici folosesc adesea unele aplicații sau programe populare pentru a-și răspândi codul rău intenționat, în timp ce unii dezvoltatori rău intenționați ascund unele clauze pentru transferul permisiunilor de a colecta, stoca și chiar tranzacționa cu aceste date. Luând câteva minute pentru a revizui permisiunile și condițiile înainte de a instala un program, putem evita să cădem victimele înșelăciunii sau expunerii informațiilor noastre personale.
- Navigarea și încrederea în site-uri web nesigure: o modalitate de a identifica acest tip de site web fraudulos este să căutați mici erori, cum ar fi greșeli de scriere, text prost scris sau prezența unor imagini înșelătoare sau de proastă calitate. Totuși, cea mai eficientă metodă este, fără îndoială, analiza URL-ului, cu indicatori de securitate precum certificatele SSL (indicate prin prezența unui lacăt lângă adresa web); sau alerte, cum ar fi prezența caracterelor sau subdomeniilor neregulate.
Deși Internetul este încă un instrument destul de tânăr, avem deja la dispoziție multă experiență pentru a evita să devenim victime ale atacatorilor cibernetici. Încă o dată, trebuie să facem apel la educație și bunul simț, deoarece educația și cunoașterea sunt cheia pentru realizarea unui spațiu digital sigur pentru toată lumea.
În calitate de 4 Star Partner Check Point Software, K-Businesscom România deține competențe solide în domeniul securității cibernetice. Cu referințe solide de implementări de succes a soluțiilor Check Point Software, echipa de specialiști K-Businesscom România vă stă la dispoziție pentru a identifica eventualele modalități de îmbunătățire a sistemului de apărare cibernetică a organizației dumneavoastră la office-romania@k-business.com sau la telefon 021 408 73 73.