Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

REVIEW: Trust GXT 888 ASSA – Jumătate de tastatură la potențial întreg de gaming

Tastaturile ”single-handed” nu mai sunt de mult un concept science-fiction, mai ales după destule modele cu specific, indiferent că vorbim de o tastatură sau chiar de un mouse (da, există și așa ceva). GXT Assa de la Trust vine în sprijinul gamerilor care, în căutare de confort și timpi de reacție iuți ca fulgerul, sunt dispuși să își ”completeze” colecția de periferice necesare dominării adversarilor în mediul on-line.

Această ”juma’ de tastatură”, cum îmi place mie să o numesc, este un produs interesant și ciudat în egală măsură, un fel de progenitură a tastaturilor de gaming inedite care, în mâinile (sau mâna) unui adevărat maestru, poate fi folosită cu grație și performanță, însă nefiind nici pe departe un accesoriu indispensabil. Haideți să vedem ce-i de capul ei!

Specificații-cheie:

  • Tip: Gaming

  • 30 de taste programabile

  • Iluminare: RGB

  • Lungime cablu: 1.8m

  • Funcție anti-ghosting până la 13 taste

  • Memorie on-board

  • Customizare funcții taste și macro-uri

  • Conectare USB

  • Dimensiuni: 238 x 158.7 x 39.4 mm

Pentru început…

 

GXT Assa, prin design-ul său, este o tastatură/gamepad one-handed compactă, fabricată din plastic de calitate, alături de pelicula de cauciuc ce servește drept palm-rest. Construcția se prezintă drept una robustă și simplă, care sporește confortul din timpul sesiunilor de gaming, însă adevărata valoare acestui produs constă în performanțele sale de pe câmpul de luptă.

Tastele acesteia nu sunt cele regăsite pe o tastatură obișnuită, de tipul W,A,S,D sau Ctrl, ci o serie de taste numerotate diferit, realizate de așa natură încât să fie programabile după bunul plac, în funcție de joc, de aici și faptul că Assa este dedicată în special gaming-ului.

La început, Assa poate părea incomodă, însă după câteva sesiuni de joacă se poate observa gradul ridicat de confort oferit de aceasta. Palm rest-ul din cauciuc este suficient de mare astfel încât să poată avea grijă și de mânuța mea (a se citi ”lopată”), iar ”agresarea” tastelor se face lin, satisfăcător, acestea având un sunet plăcut și subtil ce emană calitate.

Am fost plăcut impresionat de aderența tastaturii, care nu dă greș pe aproape niciun material, inclusiv cel textil, căci eu, mai leneș fiind, m-am luat la trântă cu Assa din confortul patului mai întâi. De asemenea, constat cu surprindere că Assa este unul din puținele periferice care nu îmi lasă degetele transpirate după momente îndelungate de utilizare. Aici calitatea construcției se resimte puternic.

Iluminarea RGB este de-a dreptul încântătoare. Umple la perfecție locurile goale, fără să omită niciun punct, iar tastele capătă o nuanță vibrantă care iese cu succes în evidență mai ales în încăperile întunecoase. Este o lumină uniformă ce poate fi programată după pofta inimii, atât cu ajutorul combinației ESC+13 (unde se poate activa și efectul de ”breathing”) cât și prin software-ul dedicat tastaturii, care oferă mult mai multe scheme de culori și opțiuni de personalizare.

De asemenea, memoria on-board integrată în Assa reține ultima combinație de culori salvată, pentru a o păstra chiar și când aceasta nu este conectată, în vederea reutilizării ulterioare.

La luptă, zic!

 

Pentru a-mi putea da seama la ce este cu adevărat bună Assa, am decis să îmi încerc îndemânarea prin diferite RTS-uri, RPG-uri și shooter-e. Ce-i drept, la început, am întâmpinat dificultăți în memorarea schemei tastelor în raport cu cele de pe tastatura clasică, dar acestu lucru poate fi corectat relativ repede printr-o analiză amănunțită și printr-o experiență de utilizare lipsită de grabă.

În cadrul jocurilor de tipul Counter-Strike și Quake Champions, GXT Assa s-a comportat frumos și mi-a adus niscaiva timpi de reacție mai buni. La fel de utilă a fost și folosirea acesteia în The Elder Scrolls Online, unde butoanele programabile mi-au sărit în ajutor pentru personalizarea vrăjilor și a abilităților, alături de accesul rapid la acestea.

Din curiozitate, mi-am luat inima-n dinți și am pus la bătaie și o serie de jocuri de strategie, căci am jucat RTS-uri mai toată viața mea. Aici însă lucrurile s-au complicat puțin. De la mama natură, astfel de jocuri necesită mai multe taste pentru o sumedenie de elemente și mecanici, taste pe care Assa nu le are în totalitate.

Cu excepția funcțiilor de bază ale unui RTS, accesate de tastele deja existente pe Assa (echivalentele pentru Ctrl, Shift, Backspace), este nevoie de puțină imaginație și de ceva gândire logică pentru a nu rămâne blocat la viteza de execuție a unui pensionar care abia descoperă cursorul.

De exemplu, am folosit software-ul tastaturii pentru a programa acel click stânga de pe mouse spre a fi folosit de butonul de pe Assa ce revine degetului mare, iar o serie de macro-uri pentru controlul unităților a fost transferată pe cele câteva butoane pentru șmecheri. Rezultatul? Unul decent, dacă este să eliminăm din calcul perioada de acomodare, desigur.

Că tot vorbeam despre soft, acesta este un program simplu și intuitiv, cu ajutorul căruia pot fi setate funcțiile tastelor și schemele de culori dorite. Înclin să cred că acest soft este într-adevăr necesar pentru o utilizare corectă a tastaturii, mai ales dacă folosiți setări diferite pentru mai multe jocuri (așa-zisele presets și macros).

Concluzie

 

Trust GXT 888 Assa este un produs interesant, plăcut de utilizat, însă puțin cam greu de ”îmblânzit”. Toate bune și frumoase, dar Assa nu este nici pe departe ceva indispensabil unui gamer. Da, oferă o serie de avantaje, precum un grad ridicat de confort și precizie pentru cei cu adevărat dedicați, dar nu pot spune că este mai bună decât o tastatură clasică. Ce am putut să fac cu una, pot face și cu cealaltă fără probleme.

Din punctul meu de vedere, aceasta este o chestiune a gusturilor și/sau a propriilor nevoi. Partea bună este că Assa oferă un raport calitate-preț satisfăcător, unde prețul chiar a mai scăzut puțintel, dacă nu mă înșel. Cu siguranță există oameni care își doresc un astfel de produs și văd utilitatea indispensabilă a acestuia, iar GXT Assa ar putea fi soluția ideală în materie de periferice ”de buget” căci, după cum știm cu toții, există și periferice la prețuri astronomice.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...