Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

Review: Mouse Asus ROG Chakram

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment dominat de Logitech își vor face simțită prezența și băieții de la Asus cu Chakram? Asta rămâne să decidem la final, după ce îl întoarcem pe toate părțile și îi găsim toate plusurile și minusurile.

Ce regăsim în cutie?

  • Un cablu USB Type-A la Type-C (1.8 m)
  • Un adaptor USB
  • Un extender USB
  • O husă pentru transport în siguranță
  • O cutie cu accesorii: două switch-uri Omron, un joystick mai mare, un capac ce poate înlocui joystick-ul, o pensetă și un capac personalizabil ce poate înlocui logo-ul ROG de pe mouse
  • Un abțibild ROG
  • Manualul de utilizare

La capitolul design, ROG a mers pe stilul consacrat, culori simple, linii drepte și iluminare RGB, nu foarte țipătoare. Ca formă este asemănător cu modelul Basilisk de la Razer sau cu G502-ul de la Logitech. Diferența față de cele menționate mai sus este că Chakram nu este la fel de bombat, unghiul de înclinare fiind mai mic, iar dimensiunea click-urilor este o idee mai mare. Personal cel mai mult îmi place faptul că au ales să includă și un suport pentru degetul mare, astfel au creat și o zonă de contact mai mare cu mousepad-ul, ceea ce oferă o precizie mai mare.

Carcasa este ușor opacă și lasă să se vadă logo-ul ROG RGB din interior. Construcția mouse-ului este una de tipul „do it yourself”, capacul și click-urile sunt magnetice, cu o simplă mișcare se pot da jos și avem acces la interior. Putem schimba logo-ul ROG cu capacul personalizabil ce vine în pachet sau putem schimba switch-urile cu ajutorul pensetei din pachet.

Iluminarea este pe 3 zone: partea frontală, zona rotiței de scroll și zona logo-ului. Aceasta poate fi controlată foarte ușor, utilizând aplicația ROG Armoury II.

ROG Chakram are trei opțiuni de conectare: prin fir, wireless și Bluetooth. Ultima opțiune fiind o soluție foarte bună pentru o durată lungă de utilizare, însă performanțele sunt semificativ mai mici, față de conectarea prin fir sau wireless. Conectarea wireless oferă o performanță aproape identică cu cea prin cablu. Conectat la fir poate fi folosit maxim în regim de browsing, deoarece cablul conferă o rigiditate foarte mare, iar utilizarea sa în jocuri devine un chin.

Concluzie? Îl poți încărca foarte ușor când dai scroll pe Facebook sau când citești articolele noastre. De ce? Fiindcă în 15 minute se încarcă aproape 80%, iar durata de viață a bateriei este surprinzător de mare. Când l-am primit m-am așteptat să stau cu el mai mult la încărcat decât wireless, având în vedere că sunt și un om care stă la PC în jur de 12-14 ore în medie pe zi. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar bateria mă ține aproximativ 4-5 zile într-un mod de utilizare barbar, pot spune. Ah, și să nu uit să va spun și faptul că nu am oprit iluminarea RGB. De asemenea, Asus ROG Chakram poate fi încărcat și wireless, cu ajutorul unu mousepad, deoarece se bucură de funcția Qi.

Trecem repede specificațiile tehnice în revistă și performanțele și sărim la ce vă interesează probabil, experiența avută cu Chakram. Mouse-ul are 16.000 DPI, 400 IPS și o accelerație de 40g. Rotița de scroll este acoperită într-un caucic striat ce oferă un grip foarte bun, însă mă așteptăm la o deplasare mai rigidă. Asus ar fi putut face rotirile mult mai precise și delimitate, având în vedere segmentului căruia dorește să se afirme. Cea mai inedită parte a mouse-ului este thumbstick-ul aflat pe lateral ce se vrea a fi un joystick numai bun de utilizat în simulatoarele de zbor sau jocuri optimizate pentru joystick. Poți să joci la capacitate maximă utilizând joystick-ul? Răspunsul nostru este nu, fiindcă nu oferă o precizie de 100%, iar utilizarea sa concomitent cu celelalte funcții ale mouse-ului este puțin „clumsy”.

În ce domeniu prestează cel mai bine thumbstick-ul lui Chackram? În modul Office își face cel mai bine treaba. L-am utilizat timp de câteva săptămâni ca mouse pentru muncă și pot spune că scroll-ul prin documente și pe Facebook a fost foarte „smooth” și plăcut. Acesta poate fi setat și pe modul digital și utilizat ca 4 butoane direcționale în jocurile de tip MOBA sau MMO.

Pe partea din  spate a mouse-ului regăsim butonul pentru DPI, cel de conectare Bluetooth și slider-ul pentru modul de conectare ales.

Switch-urile se pot schimba foarte ușor cu ajutorul pensetei ce vine în pachet, iar accesul se face foarte usor, datorită construcției de tip DIY.

Asus ROG Chakram a fost cel mai forjat mouse care a trecut pe la noi și l-am testat în jocuri, precum Valorant, CS:GO, Warzone, Fortnite, League of Legends, DOTA 2, WOW și lista poate continua, dar nu are rost să le enumaram pe toate. În jocurile de tip FPS s-a descurcat exemplar, excepție făcând CS:GO-ul. Personal nu mi se pare un mouse potrivit pentru nivelul competitiv oferit de CS:GO. Pentru Counter Strike aș opta pentru o variantă de mouse simplă, cu o suprafața de contact mai mică și posibilitatea ajustării greutății. În jocurile de tip MOBA și MMO thumbstick-ul și cele două butoane laterale au fost foarte bine venite și au oferit un plus de confort și performanță.

Nota pe care o primește Asus ROG Chakram din partea noastră este 7.5/10. Îl trage în jos prețul ridicat, folosirea pe fir foarte greoaie și imprecisă, rotița de scroll și dimensiunea mare, majoritatea utilizatorilor fiind fani șoareci mici și mijlocii.

Asus ROG Chakram poate fi cumpărat de la PC Garage la un preț de 650 lei, în momentul publicării acestui articol.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...