Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

Review: Monitor BenQ EX3203R

BenQ, BenQ și iar BenQ. Sper că nu v-ați săturat de spam-ul făcut cu produsele lor, însă nu avem ce să facem dacă băieții de la BenQ ne iubesc așa mult și ne trimit constant produse la review.
Ce vă vine prima dată în minte când auziți numele BenQ? Probabil vă gândiți la un videoproiector, dar avem ceva mai bun de prezentat, monitorul BenQ EX3203R care face parte din aria de entertainment . Deja când punem cuvintele BenQ și video unul lângă altul ne gândim la ceva competitiv și de cea mai bună calitate. Astfel, EX3203R înglobează tot ce își poate dori un un client cu pretenții: o rată de refresh foarte bună, un răspuns rapid, conectivitate, HDR și un design ce poate fi comparat la superlativ cu un Rolls-Royce.
Totuși să lăsăm pălăvrăgeala și să intrăm direct în pâine.


Ce găsim în cutie?
• Cablul de alimentare împreună cu adaptor-ul(care nu e tocmai mic)
• Un cablu HDMI
• Un cablu Mini-DP la Display Port
• Un cablu USB Type-C
• Ghidul de instalare
• Un ghid de configurare rapidă
• CD-ul cu driver-ele

Așa cum ne-am obișnuit, producătorul merge pe același design folosit și la celelalte monitoare din producție, bazându-se pe un design simplu și elegant. EX3203R se bucură de o ramă subțire, aproape insesizabilă, logo-ul BenQ fiind plasat pe mijlocul acesteia, în partea inferioară, deasupra senzorului de lumina despre care vom discuta mai tărziu. Piciorul este și el unul foarte elegant, de culoare argintie, ce dă un „feeling” de premium și de calitate înaltă. Butoanele de control sunt poziționate în partea dreaptă, exact sub ramă. De la stânga la dreaptă regăsim următoarele butoane: power, source și cele 5 butoane pentru meniu. Apăsând oricare dintre cele 5 butoane menționate mai sus va apărea pe ecran meniu-ul din care putem controla și seta monitorul.

Minusul pe care l-am găsit la capitolul design este unul mic, dar care m-a deranjat puțin. Led-ul pentru power este lângă celelalte butoane și lumina acestuia bate în piciorul drept al monitorului stricând puțin toată simetria acestuia. Din punctul meu de vedere trebuia pus pe ramă, sau să existe opțiunea de a fi oprit.
Ca și opțiuni de poziționare, monitorul poate executa o mișcare sus-jos de aproximativ 60mm și are un unghi de înclinare de -5~15 grade. La capitolul conectivitate va mulțumi pe toată lumea, deoarece le are aproape pe toate. Astfel, avem la dispoziție intrări: HDMI, DisplayPort, USB 3.1, USB-C și Jack de 3.5mm, fiind astfel capabil să redea conținut multimedia de la o varietate mare de surse: set-top boxes, playere Blu-Ray, PS4, Xbox One, sau dispozitive „Smart”.
La capitolul design este clar un monitor de „show-off”, de lăudat la prieteni cu el.


Am folosit timp de doua săptămâni monitorul, undeva la 6-7 ore pe zi și pot spune că m-am obișnuit repede cu el. Prima zi a fost cea mai cruntă, până am reușit să calibrez și să fac toate setările necesare pentru o experiență cât mai plăcută, mi-am „spart” ochii în el. Comparandu-l cu EX3501R, doar din specificații ne dăm seama că s-au adus îmbunătățiri multiple pentru EX3203R. Se bucură de un contrast nativ de 3000:1, HDR, o rată de refresh de 144 Hz, o rezoluție de 2560×1440, un panou VA și nu în ultimul rând, dispune de BenQ Brightness Intelligence Plus.

Ce înseamnă ultima caracteristică?

Funcționează exact ca și ecranul unui telefon mobil și se adaptează automat la lumina pe care o are la dispoziție. Această tehnologie detectează lumina ambientală și temperatura de culoare oferind un afișaj alb cald pentru confort și un alb rece pentru productivitate.
Probabil vă așteptați să ne luam de faptul că nu regăsim un panel IPS pe acest monitor, însă nu vom face asta, deoarece este un monitor curbat și pentru o experiență optimă este recomandat să te poziţionezi în fața acestuia. M-am jucat și cu HDR-ul pe care îl oferă monitorul și pot spune că în jocuri își face treaba cu brio. În restul timpului, și aici mă refer când nu se află în niciun joc sau aplicație, apar probleme cu HDR-ul pornit, totul se vede foarte „edgy”. Acest lucru nu se întâmplă din vina monitorului ci din vina optimizării HDR a celor de la Microsoft. Sperăm ca în următoarele update-uri de Windows aceştia să rezolve și aceasta problemă. Până atunci recomandarea noastră este să nu țineți HDR-ul pornit în afara jocurilor.
Ah, și era să uit încă o caracteristică importantă: are FreeSync, ceea ce înseamnă că utilizatorii de plăci video de la AMD Radeon se vor putea bucura la maxim de el și vor avea o experiență mult mai „smooth” în jocuri.

 

Eeeh, și iată-ne și ajunși și la finalul poveștii noastre despre BenQ EX3203R. Tehnologiile folosite sunt de calitate, design-ul atrăgător, prețul este unul decent, iar întrebuințările lui pot fi multiple, nefiind limitat pe un singur sector (de ex. gaming, productivitate, filme etc). La momentul publicării acestui articol EX3203R poate fi găsit la un preț de aproximativ 2100 lei.
Noi ne-am distrat cu el și daca ar fi să-i dăm o notă generală, BenQ EX3203R, primește 8.5/10 din partea noastră.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

ştiri şi opinii

Acer anunță astăzi o nouă suită de notebook-uri, desktop-uri și monitoare premium ce extend gama ConceptD, o serie de dispozitive puternice special concepute pentru...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...

ştiri şi opinii

Sony anunță lansarea în Europa a noii boxe wireless portabile SRS-LSR2020, ce va fi disponibilă începând cu luna iulie în Marea Britanie, Germania, Austria...