Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

Review: Monitor BenQ EW2780Q

Anul trecut cei de la BenQ au lansat pe piață o nouă serie de monitoare destinate segmentului de divertisment/lucru acasă. Aceasta a inclus și trei modele de 27”, echipate cu aceleași tehnologii, dar diferențiate de rezoluția pe care o oferă. Astfel, dacă în Martie evaluam modelul cu rezoluție 4K, astăzi ne jucăm cu fratele lui mai mic, EW2780Q, ce oferă un spațiu de lucru QHD.


Cu ce vine echipat?

La fel ca la întrega serie EW, pe lângă tehnologiile proprietare BenQ, de protecție a ochilor, regăsim și aici tehnologia HDRi, proprietară BenQ. Aceasta ajută la îmbunătățirea conținutului HDR, prin funcții inteligente de ajustare automată a luminozității, contrastului și al culorilor, în funcție de lumina ambientală.

Datorită ecranului IPS, este capabil să acopere 99% din spectrul de culoare sRGB, garantând astfel redarea corectă a culorilor. Are un design modern, ce se potrivește în aproape orice scenariu și vine dotat cu un modul audio integrat asigurat de boxe treVolo. Pentru cei ce nu știu, treVolo este un brand din cadrul grupului BenQ ce s-a evidențiat prin folosirea difuzoarelor electrostatice, capabile să ofere o fidelitate ridicată.

Ce găsim în cutie?
– Cablul de alimentare
– Un cablu HDMI
– Ghidul rapid de instalare
– CD-ul cu driver-ele

Dacă ceva merge bine nu e nevoie să-l schimbi. BenQ se ghidează după această zicală și continuă cu design-ul pe care l-am mai văzut și pe alte modele. Culori simple, linii drepte, margini subțiri, aproape inexistente și finisaje elegante. Partea frontală are un look clean, regasind doar logo-ul BenQ în partea stânga și butonul pentru funcția de HDRi în partea dreaptă. Restul butoanelor sunt dispuse, discret, în partea dreaptă din spate. Piciorul vine într-o culoare neutral, gri metalic, în ton cu toată construcția și oferă acel sentiment de premium cu care ne-am obișnuit când vedem un monitor BenQ. Pe piciorul monitorului regăsim și un canal pentru cabluri ce este mascat complet de un capac detașabil, astfel putem obține un birou foarte organizat.

După o utilizare îndelungată, consider că pe partea de poziționare este puțin rigid, având un unghi de înclinare între -5˚-15˚, iar reglaje pentru înălțime sau stânga-dreapta nu există.

Utilizez daily monitor de câteva săptămâni și ne înțelegem excelent. Este suficient de mare pentru orice spațiu de lucru și nu obosește ochii deloc, mai ales pe modul „Low-blue light”. Pentru cei care lucrează de acasă în această perioadă de criză este o alegere foarte bună, deoarece nici în jocuri nu se comportă rău. Deși nu este 4k, rezoluția sa de QHD permite un gameplay mai mult decât decent. Pot spune că nici nu am simțit trecerea de la modelul cu 4k la acesta. M-am jucat pe el cel mai nou joc al companiei RIOT, Valorant și a fost o experiență foarte plăcută, având în vedere faptul că nu este un monitor destinat segmentului de e-sports. „Netflix and chill” pe el? O experiență la fel de plăcută. Da, știu, am spus că oferă o experiență plăcută de prea multe ori, dar chiar așa este.

Ca și specificații tehnice BenQ EW2780Q are o rezoluție maximă de 2560×1440, un contrast nativ de 1000:1, timp de răspuns 5ms (GtG), refresh rate de 60 Hz și un aspect ratio de 16:9. Brandul audio profesional din cadru BenQ, treVolo s-a ocupat de partea audio și dispune de două boxe stereo cu o putere de 5W fiecare. Spre deosebire de alte boxe încorporate acestea se aud foarte bine și oferă un sunet clar și la un nivel de volum de peste 85%.

Caracteristica cheie, asemenea lui EW2780U, este tehnologia Brightness Intelligence Plus care a devenit și mai inteligentă, comparativ cu modelele anterioare. Funcționând ca ecranul unui smartphone, acesta își adaptează luminozitatea în funcție de lumina ambientală, astfel oferind un confort sporit ochilor. Mai multe detalii despre această tehnologie puteți citi în review-ului fratelui sau mai mare, EW2780U.

Ești pasionat de citit cărți online sau ai de a face cu foarte multă documentație la muncă? BenQ s-a gândit și la acest aspect și dispune de un mod în care ecranul devine asemenea unui de e-book reader. HDRi-ul l-am lăudat și în review-ul lui EW2780U și îl puteți vedea repede, accesând link-ul acesta. Saga HDR vs Windows se menține în continuare, iar HDR-ul nu poate fi folosit în utilizare corporate, imaginea fiind în continuare destul de edgy.

Concluzionând, BenQ EW2780Q este un monitor calitativ, are un design plăcut, elegant, poate fi întrebuințat la toate task-urile zilnice ale unui utilizator „casnic”, iar toate acestea sunt înglobate într-un pachet cu un preț de 1600 Lei la momentul publicării acestui articol. Nu este un preț foarte mic, însă având în vedere tehnologiile încorporate pare să fie unul corect.

Ne-a plăcut BenQ EW2780Q și primește din partea noastră o notă mare, 9/10.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...