S-a întâmplat ca, în decursul săptămânii trecute, să îmi fie pusă în mânuțe o pereche de căști marca HyperX. Sarcina a fost clară: ”distrează-te”. Și asta am și făcut, mai ales pentru că HyperX sunt foarte cunoscuți în domeniul perifericelor de calitate și destul de atrăgătoare.
HyperX Cloud Flight este un headset destinat celor care doresc performanță în timpul sesiunilor îndelungate de joacă, iar cel mai important aspect este funcția wireless, care sporește considerabil confortul utilizatorului. Dar să o luăm cu începutul…
Aspect, conținut, material
Pachetul în sine conține căștile, drive-ul USB necesar utilizării wireless, cablul de încărcare, un alt cablu suplimentar cu două mufe de tip Jack și microfonul detașabil.
Căștile au un aspect simplu, elegant, dând impresia de gadget futurist totodată. Confecționate din plastic dur și cu posibilitatea de a fi reglate pentru dimensiunea capului, căștile pot fi rotite și la nouăzeci de grade, pentru a nu incomoda în momentul în care acestea sunt purtate după gât.
În partea din stânga-jos a căștilor se regăsesc mufele pentru conectat cablul de încărcare, microfonul sau alt adaptor, iar funcția de oprire și pornire a microfonului se realizează printr-o simplă apăsare pe ”urechea” stângă a căștilor.
În partea din dreapta-jos este poziționată rotița de ajustare a volumului. În plus, ambele părți sunt decorate cu logo-ul HyperX, sub formă de LED-uri de culoare roșie.
Specificații, software, baterie
Un headset elegant trebuie să facă și o treabă bună, iar Cloud Flight nu face excepție. Headsetul este compatibil cu PC, PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One, Xbox One X și Mobile, cu mențiunea că ultimele trei platforme nu pot accesa funcția microfonului.
După cum am menționat anterior, căștile pot fi utilizate în modul wireless, prin intermediul USB flash drive-ului. Instalarea se face rapid, printr-un setup automat, ceea ce scutește utilizatorul de așa-zisa ”căblăraie” și de alte dificultăți.
HyperX Cloud Flight se bucură, în principiu, de o autonomie de 30 de ore. Folosesc ”în principiu” deoarece această performanță este realizată în momentul utilizării căștilor cu LED-urile OPRITE. De altfel, durata cea mai redusă de viață cu LED-urile pornite se rezumă undeva la 13 ore, dacă este să luăm în calcul faptul că volumul nu este dat la maxim.
Microfonul detașabil se laudă cu funcția de ”noise-cancellation” și poate fi ajustat cu ușurință datorită flexibilității.
Important de adus în discuție este și software-ul oficial al companiei pentru perifericele sale. Cloud Flight este compatibil cu HyperX NGenuity, astfel încât nivelul bateriei și modificarea volumului căștilor și al microfonului să fie accesibile cât mai ușor cu putință.
Experiență de utilizare – cu ce ne alegem după atâta joacă?
La final de ”advertising”, HyperX Cloud Flight este un headset ce s-a bucurat de atenția mea sporită pe parcursul utilizării sale. Chiar dacă deja încep să am o problemă în ceea ce privește calitatea construcției, căci mie mai tot timpul mi se par foarte fragile astfel de produse, am trecut cu vederea construcția lui Cloud Flight. Sunt niște căști robuste, dar flexibile, cu un design atrăgător și suficient de simplist încât să nu pară că ești operator al serviciilor secrete sau mai știu eu ce aviator. Pe lângă asta, materialul moale ce acoperă urechile nu incomodează cu nimic utilizatorul.
Faptul că aceste căști au funcție wireless reprezintă mai mult decât un simplu atuu pentru orice fel de activitate, fie ea joaca excesivă sau relaxarea cu muzică de toate genurile. Semnalul wireless este suficient de puternic încât să pot da fuga la frigider după o bere/apă/ciorbă în timp ce încă mai folosesc voice chat-ul, iar calitatea convorbirii oferite de microfon este potrivită pentru ca toți cei care încercau să îmi menționeze fel de fel de îndepărtate generații de strămoși să mă audă clar și răspicat în timpul jocului.
Am rămas impresionat de calitatea sunetelor ce răsună din interiorul lui Cloud Flight, mai ales in-game, unde dinamica sunetului se modifică în funcție de o sumedenie de parametri.
Nu lipsește nici confortul, căci acest model HyperX își face cu succes treaba de a oferi comoditate și persoanelor mai pretențioase, iar software-ul aferent utilizării este bine-venit, cu o interfață extrem de simplă și intuitivă, care detectează cu rapiditate orice fel de periferic din această gamă. Recunosc, mi-am prins urechile la început cu setup-ul în sine al căștilor, însă deznodământul a fost unul pozitiv, marcat de expresii de tipul ”aaa, era la mintea cocoșului!”.
Autonomia este un subiect cu dus și întors. Pe de o parte, cele 30 de ore nu pot fi împlinite fără dezactivarea LED-urilor, ceea ce știrbește nițel din acel…sentiment că te joci cu ”niște căști șmechere”. Și asta la un nivel sonor de 50%. Pe de altă parte, nici cele 13 ore cu LED-urile aprinse nu par prea puține, dacă este să luăm în calcul oamenii care, asemeni mie, însumează aceste 13 ore în decursul a 3-4 zile, nu într-o singură tură.
Cu toate acestea, nu pot spune că nu pot trăi fără acest model. Desigur, acel wireless și microfonul cel deștept sunt niște puncte forte cruciale, dar nu cred că am fost dat pe spate de restul specificațiilor, cu toate că, per ansamblu acest headset se apropie într-un fel și de gama Sennheiser, atât în materie de preț (destul de ridicat), cât și legat de calitatea superioară.
Verdict – ce vom spune altora?
Cloud Flight sunt niște căști performante, plăcut de utilizat, ce poartă semnătura HyperX. Asta înseamnă confort, eleganță, calitate. Nu sunt singurele căști de pe planetă cu astfel de specificații, dar dacă nu sunteți deranjați de preț sau de alte inconveniențe de ordin personal, Cloud Flight sunt o alegere excelentă pentru cei care doresc libertate în timpul gaming-ului (și la propriu, și la figurat) sau pentru ”vorbăreții” în căutarea ambienței perfecte.