Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

Review: BenQ Zowie EC1-B CS:GO Edition

Dacă ultima oară am testat o tastatură de gaming pentru profesioniști ar trebui să completăm tabloul și cu un mouse pentru profesioniști, nu? Așa că am decis să completez setul cu un mouse de la Zowie, ca și tastatura. Zowie EC1-B CS:GO Edition a intrat astăzi în aria mea de critică. După plăcerea pe care am avut-o testând Celeratis II sper că nici EC1-B să nu mă dezamăgească și să țină ștafeta la fel de ridicată.


La capitolul șoricei, Zowie rămâne o fire conservatoare, păstrând design-ul exterior la fiecare model, neschimbând foarte mult aspectul. La interior însă s-au produs modificări vizibile față de modelele anterioare. Zowie respectă vechea zicală românească: „De ce să strici ceva bun deja”. Îmi place foarte mult că Zowie s-a gândit să includă în pachet și 16 patine din teflon de rezervă. Este ceva ce nu am văzut la alți producători până acum.


Conservatori la exterior, dar în pas cu tehnologia la interior, Zowie a integrat în modelele EC1-B și EC2-B senzorul Pixart PMW3360, care este cel mai bun de pe piață la momentul actual. Cu o simplitate ridicată la rang de artă și cu o atenție ridicată la detalii Zowie reușește să cucerească piața „profi” de gameri.
La capitolul exterior EC1-B păstrează aceeași formă și greutate ca și modelele precedente(EC1-A și EC2-A) care sunt „right-handed mouses”. Ca și design Zowie EC1-B pare urmașul bătrânului Intelli Explorer 3.0. Singurele diferențe între 1 și 2 sunt de mărime și greutate. EC1-B are o lungime de 120mm, lățime de 64mm și o greutate de doar 94g. Este un mouse perfect pentru cei cu mâini mari, în timp ce fratele mai mic, EC2-B este perfect pentru cei cu mâna mai mică. Versiunea pe care o testez este CS:GO Edition așa că regăsim deasupra logo-ului Zowie și logo-ul CS:GO. Finisajul minimalist al lui EC1-B cucerești prin faptul că nu este bombardat de RGB-uri sau „n-spe” mii de butoane. Finisajul se simte foarte bine în mână, însă marele dezavantaj este pentru cei cărora le transpiră mâinile, deoarece devine imediat foarte alunecos și este foarte greu de manevrat, mai ales în jocul pentru care a fost făcut, CS:GO. La aceste modele Zowie a decis să renunțe și la ultima pată de culoare și a înlocuit scroll-ul RGB de la modelele cu terminația A cu un scroll negru, fără alte luminițe. Noul scroll are tot 16 pași, însă se simte mult mai bine acum, pașii sunt mai distincți și nu mai dă acea impresie că s-ar strica din moment în moment. Acest tip de scroll poate fi enervant pentru anumiți utilizatori, însă în CS:GO spre exemplu este minunat, fiindcă nu există vreo posibilitate de misclick datorită pașilor foarte distincți ai scroll-ului. Butoanele principale ale lui Zowie EC1-B au un feedback mediu, aș putea spune.

Datorită formei și switch-ului poziționat sub carcasă butoanele nu opun rezistentă mare la apăsare. Cele două butoane laterale oferă o cursă foarte lungă, de parcă nu se ajunge la punctul critic niciodată. Poziționarea butoanelor laterale le face aproape imposibil de apăsat cu degetul mare din greșeală. Problema de apăsare accidentală a butoanelor laterale este o problemă frecventă la șoarecii de pe piață, deoarece fie sunt pozitonati prea jos și sunt loviți de fiecare data cu degetul mare, fie sunt prea „sensibili” la apăsare.


Încă nu am terminat cu butoanele. Dacă ne uităm dedesubt regăsim butoanele de DPI și polling rate, amplasate în dreaptă, respectiv stânga, senzorului optic. Lângă butonul de DPI regăsim un mic led ce indică DPI-ul utlizat: roșu-400, albastru-800, verde-3200. Același lucru este regăsit și în partea stânga, pentru polling rațe: 125,500 sau 1000Hz. Nu există un software sau driver dedicat, ceea ce înseamnă că este „plug&play” cu dezavantajul că avem doar 3 setări de DPI. Zowie a ales să folosească doar 3 moduri, deoarece niciun profesionist nu jonglează cu mai mult de 3 setări de DPI. Cele 3 alese de Zowie au devenit ceva standard în lumea „profi” de gaming. Se mai poate customiza și lift-off distance, însă nu este la fel de simplu ca DPI-ul sau polling rate-ul. Pentru a seta lift-off-ul trebuie să deconectăm mouse-ul și să ținem apăsat butoanele 1 și 4 pentru coborâre sau 1,2 și 4 pentru ridicare. Pentru a reseta totul se ține apăsat pe 1 și 5. Personal am rămas cu această setare pe default. Deși cablul folosit de cei de la Zowie pare o chinezărie ieftină nu este chiar așa. Poate ca nu este ecranat, dar mulți spun că acest tip de cablu „light” are performanțe mult mai bune. Marele avantaj al acestui tip de cablu este acela că nu îți trage mouse-ul de pe masă cum fac cablurile ecranate sau cele foarte rigide.


Cu o gândire de utilizator care nu are informații din domeniu, care nu știe ce înseamnă low sense gaming nu aș cumpăra un mouse Zowie. În această industrie plină de șoareci, Zowie are un statut plictisitor. Asta se datorează clienților care sunt prost informați și aleg petardele de pe piață pline de RGB-uri, butoane și setări în loc să aleagă ceva simplu, elegant și cu performanțe foarte bune. Zowie a ales să meargă pe nișa profesionistă de gaming pentru că știe că nu 100 de beculețe sau 100 de setări din soft nu ajută performanța unui jucător pro. Jucătorii pro având foarte multe deplasări, turnee, evenimente au nevoie de ceva care atunci când este conectat să ruleze la capacitate maximă. Nu au timp să piardă cu configurații sau alte chestii inutile.


Ca orice unealtă care te ajută să performezi la un nivel cât mai înalt nu este atrăgătoare, nu place ochiului. Este construit în așa fel încât să ofere un confort sporit, o stabilitate bună în mână și să mărească performanța jucătorului. Zowie EC1-B ar trebui să fie prima opțiune pentru un jucător de FPS-uri. Ca și tastatura celor de la Zowie, pe care am testat-o zilele trecute, și mouse-ul are un preț pe măsură și se adresează doar celor ce vor să crească în Esports sau vor să fie „profi” în propria lor arenă de Esports aka acasă.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Review: Mouse Zowie S1 Divina Blue | E-Sports | ITfiles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...