Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

Review: Asus ZenBook UX534

De la segmentul de gaming al celor de la Asus, unde am testat ROG Strix Scar III, trecem la segmentul de business și testăm Zenbook 15 UX534. La prima impresie Zenbook 15 pare să ofere exact ceea ce producătorul promite, mai precis un notebook de business, ultra-portabilitatea, ce vine dotat cu un aspect premium și componentele performante. Cu acest produs Asus incearcă să acopere o plajă cât mai mare de posibili cumpărători, având toate șansele să reusească.


Cutia în care vine este dintr-un carton gros, rezistent la șocuri, iar laptopul este încastrat în aceasta pentru a evita orice posibilă deterioare la transport. La interior regăsim și încărcătorul de 120W, însă nu pentru acesta am ales să prezentăm și conținutul cutiei. La piece de resistence este husa de transport care este inclusă în pachet – frumos, Asus.


UX534 este cu 12% mai mic față de generația anterioară(UX530) având 360x246mm, o greutate de 1.65 kg(greutatea este variabilă în funcție de configurație) și o grosime de doar 18.9 mm. Întreaga carcasă este construită din aluminiu ceea ce lasă foarte puțin loc de torsiune. Marginile ecranului sunt aproape inexistente iar tehnologia ErgoLife îi dă un aer foarte modern. Această tehnologie folosește partea inferioară a capacului pentru a ridica laptopul la un unghi ce oferă o ergonomie mai bună tastaturii și un airflow generos pentru sistemul de răcire. Problema apare în momentul în care sistemul începe să se încălzească, căldura degajată este trimisă direct în ecran, având fantele de evacuare în zona balamalelor. Temperaturile pot ajunge și până la 50 de grade în zona ecranului în momentul în care executăm task-uri sau aplicații solicitante pentru sistem. Asus s-a gândit la această problemă și a adăugat un strat suplimentar de sticlă care preia din căldură, însă acest lucru se vede în greutate, modelul cu sticlă având o greutate de 1.7 kg, în timp ce ecranul non-glare are numai 1.55 kg. Ecranul touchscreen nu s-ar fi justificat mai ales din prisma faptului că acest model nu poate fi rabatat, avand unghiul maxim de inclinatie de 145 de grade. Tot aici se observă o dificultate în utilizarea laptopului în spații restrânse, pe genunchi, pe canapea etc.

Modelul testat de noi vine în culoarea albastru închis. O culoare foarte elegantă și atrăgătoare, însă suprafața lucioasă îl transformă într-un aspirator de amprente. Dacă ești obsedat de curățenie trebuie să îți asumi acest compromis.

La capitolul conectivitate regăsim două porturi USB-A, două porturi USB-C, un port HDMI, card-reader și o muja jack de 3.5 mm.

Tastatura este rapidă, silențioasă și are un răspuns rapid. Totuși are câteva detalii ușor deranjante. Tastele au o cursă scurtă de acționare, însă aceasta trebuie să fie completă uneori pentru un răspuns rapid.. Fiind o tastatură cu un răspuns rapid este predispusă apasarilor accidentale, utilizatorii ce o vor folosi vor avea nevoie de o perioadă de acomodare pentru a reuși să scrie la o viteză ridicată și corectă. Pentru un utilizator zilnic de tastatură mecanică, cum sunt eu, trecerea a fost destul de dificilă, însă ca orice lucru nou, după câteva pagini scrise începi să îi înțelegi comportamentul și te adaptezi rapid.

Tastatura principală este bine aerisită în timp ce datorită dimensiunilor reduse ale notebook-ului, blocul numeric este înghesuit în partea dreaptă. Este de apreciat totuși că acesta există, fiind un criteriu de bază în alegera unui laptop pentru productivitate. Tot din considerente de spațiu, butonul de power este poziționat tot lângă blocul numeric, ceea ce poate duce foarte ușor la apăsări accidentale.

Tastatura se bucură de iluminare LED albă și 3 trepte de intensitate, la fiecare 60 de secunde oprindu-se automat pentru a conserva cât mai mult bateria.

Fată de modelele precedente, în cazul de față noutatea vine și de la prezența unui ScreenPad mult mai performant. Acesta este mai mare, are un ecran IPS, o diagonală de 5.65” și o rezoluție de 2160×1440 pixeli.

Ca și TouchPad normal este similar cu modelele asemănătoare Asus, oferă o suprafață ce răspundă foarte prompt și rapid comenzilor simple sau complexe. Butoanele aflate în partea inferioară sunt ferme și silențioase.

Printr-o simplă apăsare în partea stânga jos a TouchPad-ului sau prin apăsarea tastei F6 se transformă într-un ecran secundar care este recomandat doar în momentul utilizării alimentării la priză, deoarece consumă destul de multă baterie. Ecranul este recunoscut de Windows ca fiind unul secundar, astfel că poate fi folosit ca și un al doilea monitor pe care se pot supraveghea aplicații sau poate fi folosit pentru aplicațiile compatibile. Lista produselor software compatibile cu ecranul fiind destul de mică momentan. Aplicații ca Youtube, Spotify, Paint, Quick Key sau Number Key funcționează excelent în combinație cu ecranul principal.

Specificații:

  • Procesor: Intel Comet Lake Core i7-10510U
  • Placă Video: Intel UHD 620 + Nvidia GTX 1650 4GB DDR5
  • Memorie: 16 GB RAM 2666 MHz
  • Stocare: 1 TB M.2 NVMe SSD – Samsung
  • Ecran: 15,6”, FHD sau UHD, IPS
  • Baterie: 71 Wh, incarcator 120W
  • Dimensiuni: 354 mm x 220 mm x 17,9 mm
  • Greutate: 1,69 kg + 0,41 kg incarcator

Unitatea de stocare este singura componentă la care se poate face upgrade. Restul componentelor sunt lipite pe placa de bază, iar pentru memoria RAM există un singur slot pe placa de bază. Pentru a putea schimbă SSD-ul este necesară desfacerea capacului inferior, accesul este destul de facil.

Procesorul s-a descurcat foarte bine atât în testele sintetice efectuate, cât și în testele practice. În aplicații uzuale, de birou sau navigare web a funcționat fără nicio problemă, însă am zis să-l supunem la niște teste mai potente. La capitolul rendare video s-a comportat excelent, singură problema fiind temperatură înaltă pe care o atinge, undeva la 80-90 de grade, însă nu a început să sughită nici la această temperatură. În programe solicitante, precum AutoCad, Premiere Pro, Photoshop, DaVinci și programe de dezvoltare, ca Microfost Visual a mers ca uns și și-a îndeplinit atribuțiile. Ca și mediu de test l-am utilizat în cadrul unui hackaton unde am folosit mare parte din programele enumerate mai sus.

Placa video este unul dintre marile upgrade-uri ale acestui model ZenBook, modelul vechi, GTX 1050 Max-Q fiind înlocuit cu GTX 1650 Max-Q din generația Turing. Placa nu se ridică la standardele unei plăci video dintr-un laptop full-size, însă atâta timp cât nu ești dornic să joci ultimele jocuri apărute la setările de calitate maximă își va face treaba cu brio.

Desi nu este un laptop de gaming l-am provocat putin  in jocuri, precum Far Cry 5, Shadow of Tomb Raider, League of Legends, Counter Strike Global Offensive, Fifa 20. În toate cele enumerate mai sus am atins un fps decent cu toate detaliile la mediu/high, neîntâmpinând frame drop-uri masive sau lag.(aici ar fi bine ca data viitoare să dai și FPS-urile). Singura problemă a fost temperatura, însă este un compromis asumat, nefiind un laptop încadrat în sectorul de gaming.

Bateria are o autonomie foarte bună, deoarece este una foarte mare ținând cont de dimensiunile laptopului. Are o autonomie de peste 8 ore în redare video, editare text pe modul Better Battery și luminozitate la 30%. În jocuri, pe modul Max Performance și ecranul la 30% automia ajunge unde în jurul a două ore. Activarea ScreePad-ului crește consumul bateriei cu 4W maxim, în funcție de ce se rulează pe el, astfel este recomandat utilizarea ScreenPad-ului doar atunci când este strict necesar. Încărcătorul este unul foarte ușor și compact (0,41 kg) având o putere de 120W. O încărcare completă de la 0% la 100% durează în medie două ore.

Asus ZenBook UX534 este un laptop ce excelează la capitolul portabilitate și design. Pentru business și călătorit mult o alegere atractivă cu mențiunea că trebuie să te obișnuiește cu cursa de apăsare a tastelor
Prețul acestui model se ridică la 7500 lei, în momentul publicării acestui articol. Limita de jos este de 6000 lei, pentru o configurație mai slabă cu 16 GB RAM și 512 GB SSD și limita superioară este de 8000 lei pentru 1 TB SSD și ecran UHD.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...

hardware

Odată cu perioada vacanțelor și a concediilor a sosit la noi în redacție și un partener ideal pentru o vacanță cu un plus de...