Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

Review: ASUS ZenBook UX425

Începutul de an ne aduce în redacție un laptop ce ne obligă la o productivitate cât mai bună, Asus ZenBook UX425E. Acest model este printre primele laptop-uri ce se bucură de un procesor Intel Tiger Lake. Este succesorul lui i7-1065G7 și devine foarte popular pe majoritatea laptop-urilor lansate în această perioadă.

Specificațiile cheie pe care le are UX425E sunt design-ul, performanța, greutatea foarte mică și dimensiunile slim. Acest pachet de specificații împreună cu procesorul de top, îl transformă într-un laptop foarte potent și potrivit pentru productivitate, business sau activități cotidiene. Dacă la exterior nu regăsim surprize notabile, deoarece suntem deja obișnuiți cu design-ul și abordările pe care le face Asus, la interior procesorul i7-1165G7 oferă multe surprize și o performanță sporită.

Gata cu intro-ul și să trecem la disecarea lui ZenBook UX425.

Specificații

Sub aliajul de aluminiu al carcasei regăsim:

  • Procesor: Intel Core i7-1165G7;
  • Placa video: Intel Iris Xe;
  • Memorie: 16 GB RAM;
  • Stocare: 1 TB SSD;
  • Display: 14 inch, 1080p IPS, 60 Hz;
  • Greutate: 1.13 Kg.

Design și Dimensiuni

La acest capitol punctele surprinzătoare sunt greutatea și dimensiunile. Greutatea de doar 1.13 Kg, îl face foarte ușor de transportat atât într-o geantă, cât și în mână atunci când este nevoie să te deplasezi între sălile de conferință, spre exemplu.

Combinația dintre greutate și grosimea de doar 14 mm îl transformă într-un laptop extrem de elegant. Întreagă carcasă este dintr-un aliaj de aluminiu, rama tastaturii fiind de asemenea din acest aliaj. Acoperit cu acest aliaj, durabilitatea este mult mai mare comparativ cu alte modele din gama business.

Pe capac regăsim logo-ul ASUS descentrat și un model cu cercuri concentrice ce conferă laptopului o aură “zen”, conform producătorului. Finisajul este foarte bine făcut, iar cercurile sunt aproape insesizabile la o prima vedere. Pentru acest model simplitatea a fost dusă la rang de artă de către Asus.

Grosimea laptopului vine cu sacrificii destul de mari aduse părții de conectivitate. Asus a renunțat la portul jack 3.5 mm și a inclus un singur port USB Type-A. În rest, regăsim două porturi USB Type-C (unul fiind pentru încărcare), un port HDMI și un cititor de card. S-a mers pe principiul Apple când s-a renunțat la jack 3.5 mm, însă în pachet nu regăsim dongle-ul de conversie. Asta înseamnă că trebuie să ne aliniam prezentului și să folosim caști wireless. Pentru mediul de business nu este un inconvenient major, deoarece majoritatea producătorilor de caști pentru office și corporații utilieaza conectivitate USB Type-A.

Marginile ecranului sunt foarte subțiri, exceptând partea de jos, unde regăsim și inscripția ASUS ZenBook. În partea de sus, regăsim camera web de o calitate peste media actuală. Ecranul este unul mat, ceea ce îi conferă un plus pentru productivitate. Nefiind foarte strălucitor, ochii nu vor suferi la o expunere îndelungată în fața acestuia.

De tehnologia ErgoLife se bucură și UX425E, care oferă o răcire mult mai bună a componentelor interne și conferă și tastaturii o mică înclinare ce face tastarea confortabilă.

Tastatura este aerisită bine, cu taste mari, erorile de scriere sunt minime, însă eu personal nu înțeleg de ce Asus a minimizat la maxim săgețile din partea dreaptă. Pentru cineva ca mine, cu degete mari, folosirea lor este puțin neîndemânatică și mi-a luat destul de mult timp să o pot folosi fară erori.

Numpad-ul este integrat în touchpad, iar cu o simpla apăsare în partea dreaptă a acestuia își face aparatia tastatura alfa numerică. Butonul de power este integrat în layout-ul tastaturii, un alt minus din punctul meu de vedere, deoarece nu de puține ori l-am apăsat accidental. De asemenea, tastatura este iluminată în culoarea alb, pe 3 nivele de intensitate.

Touchpad-ul, după cum spuneam mai sus, are tastatură alfa numerică integrată, ceea ce înseamnă că nu dispunem de ScreenPad LCD, ca la alte modele din seria ZenBook. Dimensiunile sunt generoase, iar ca performanță este foarte bună. Nu sunt o persoană care se împrietenește foarte ușor cu touchpad-urile, însă acesta este foarte friendly și precis cu utilizatorul. Singura problemă apare în momentul în care ai mâinile mari și dorești să tastezi cu ambele. Dimensiunea mare vine cu o veșnică problemă, atingerea cu podul palmei a touchpad-ului. Această problemă poate fi rezolvată doar dacă stați cu mana dreaptă în aer sau prin dezactivarea touchpad-ului și utilizarea unui mouse.

Per total, configurația a arătat în testele sintetice și practice ceea ce ne și așteptam. Nu au fost probleme de freeze, lag sau blocare. Temperaturile au fost într-un interval rezonabil, chiar dacă am încercat și câteva jocuri pe el. L-am utilizat în decursul unei luni ca daily laptop, atât la muncă, cât și acasă. Am utilizat programe de modelare 3D  (Fusion 360), editare foto (Photoshop), editare video (Premiere Pro), dar și un mediu de programare (Microsoft Visual).

În toate cele de mai sus a performat la capacitate maximă și în parametri normali, oferindu-mi toate resursele necesare pentru a-mi efecuta munca fară prea mari bătăi de cap.

Dacă ești o persoană căreia îi place să lucreze din pat UX425 e o soluție foarte bună pentru tine, datorită greutății mici și dimensiunilor reduse.

La capitolul jocuri nu am insistat foarte tare, am testat jocuri precum League of Legends sau CS:GO pe care le poate rula suficient de bine dacă vrei să te joci ceva într-o mică pauză.

Factorul decisiv care m-a făcut să mă gândesc foarte bine la achiziționarea permanentă a acestuia, ca daily laptop, a fost autonomia foarte mare a bateriei. Am utilizat laptopul în regim normal pe durata unei zile, iar după 9 ore de funcționare încă aveam 20% baterie. Asus a pus accent pe autonomie de data aceasta și a reușit să creeze o baterie ce poate susține lejer o zi de muncă. Încărcarea prin portul Type-C se face de la 0 la 60% în aproximativ o oră, dar se poate încarca și cu ajutorul unei baterii externe, doar că puțin mai greu. Conform producătorului, bateria poate susține până la 22 de ore de funcționare, însă noi nu am reușit să atingem acest prag.

Concluzionând, Asus UX425E excelează, că toată gama ZenBook, la capitolele portabilitate și design. Pentru work from home sau business este o alegere foarte buna la un preț rezonabil, spunem noi.

Prețul acestui model se ridică la aproximativ 5500 lei, în momentul publicării acestui articol.

Asus ZenBook UX425EA primește în urma review-ului nota 9/10. Este alegerea noastră pentru cineva ce are nevoie de un laptop pentru business, ușor și cu un design elegant.

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...