Încă de la introducerea iniţială a standardului în versiune comercială, tehnologia Wi-Fi 802.11ac a promis performanţe suficient de bune pentru a înlocui complet cablurile de reţea, chiar şi în cazul pasionaţilor de jocuri. Şi am văzut de-a lungul timpului suficiente routere capabile să asigure lăţimi de bandă de invidiat pe calea undelor radio. Numai că un router rapid nu are nicio valoare fără un ecosistem la fel de performant. Aşadar, s-a simţit brusc o lipsă de adaptoare Wi-Fi suficient de rapide pentru punerea în valoare a celor mai rapide routere de pe piaţă. Şi mai trebuie precizat că totodată s-a conturat mai bine piaţa adaptoarelor Wi-Fi interne pentru sisteme desktop.
Problema este că o pereche formată dintr-un router 802.11ac de nivel cel puţin mainstream şi un adaptor PCI-Express pe măsură vine de obicei cu preţuri atât de mari încât îndeamnă utilizatorii să treacă prin bătaia de cap a înşirării de cabluri prin locuinţă. Iar dacă mă întebaţi pe mine, preţurile mari sunt dictate doar parţial de costurile de producţie şi într-o bună măsură de oferta restrânsă. Numai că situaţia nu pare a fi bătută în cuie şi vă voi povesti în continuare câte ceva despre o combinaţie interesantă propusă de TP-LINK, alcătuită din router-ul Archer C9 şi adaptorul PCI-Express Archer T9E.
Archer C9 este un router Wi-Fi AC1900, reprezentând prima treaptă deasupra modelului C8 şi are o vechime de mai bine de un an pe piaţă, deci poate fi teoretic considerat la maturitate. Ca filosofie de produs, el este practic identic cu C8, doar că promite viteze de lucru ceva mai bune.
Archer T9E este în schimb o noutate, căci este primul adaptor 802.11ac de la TP-LINK cu adevărat rapid cu care am de a face. Vechiul T4U pe interfaţă USB pe care l-am tot folosit în trecut este o soluţie de buget decentă, dar este depăşită după părerea mea din toate punctele de vedere. T9E în schimb, reprezintă perechea perfectă pentru Archer C9, căci respectă acelaşi standard de viteză AC1900.