Connect with us

Hi, what are you looking for?

ştiri şi opinii

NVIDIA GeForce GTX TITAN Z este o abominaţie tehnologică poziţionată îndoielnic

Cu ceva timp în urma, în urma unei adevărate ploi de acuzaţii că aş fi fanboy AMD, am decis să fiu ceva mai îngăduitor la adresa NVIDIA. Consider în continuare ca nu am greşit cu nimic atunci când am zis că GTX 480 a fost o eroare şi nici atunci când nu am ezitat nici măcar o secundă în prezentarea adevărului legat de fiabilitatea lui GTX 590. Am considerat însă că este mai bine să evit polemicile cu anumite persoane ce refuză să vadă adevărul chiar şi atunci când îi loveşte peste ochi. Ce-i drept, nici NVIDIA nu mi-au mai dat motive serioase pentru a-i critica. Iar review-urile mele de pe la generaţia 700 ar trebui să fie de ajuns pentru a-mi demonstra obiectivitatea. Ba chiar îmi aduc aminte că am fost acuzat la un moment dat că aş fi fanboy NVIDIA.

A venit însă momentul în care NVIDIA au anunţat că pregătesc un TITAN Z, al cărui preţ recomandat va fi de 3000USD. Am vrut să scriu câteva rânduri la momentul respectiv pe această temă, dar într-un final am decis că ar fi mai bine să aştept pentru a vedea ce se va întâmpla. A urmat anunţul AMD cu 295 X2 şi din nou m-a pufnit râsul la ideea unui monstru energofag format cu 2 chip-uri Hawaii. Probabil că aş fi izbucnit într-un râs isteric şi la aflarea preţului de 1500USD dacă nu aş fi ştiut deja că NVIDIA se gândesc la un preţ de 2 ori mai mare pentru soluţia lor. Mai amuzant a fost însă că AMD chiar au reuşit să construiască o placă dual-GPU care să se comporte şi decent pe deasupra.

A urmat apoi momentul de tristeţe (pentru unii), când NVIDIA au amânat pe o perioadă nedeterminată lansarea lui TITAN Z. Eu vă spun sincer că m-am bucurat la aflarea acestei veşti deoarece m-am gândit că în felul acesta producătorul se va putea concentra asupra unor produse mai practice, precum cele lansate anterior. În realitate însă, se pare că amânarea a avut ca unic scop optimizarea driverelor (şi poate şi a frecvenţelor) astfel încât TITAN Z să nu fie mai lentă decât 295 X2. Aşa se face că producătorul a lansat ieri oficial produsul echipat cu 2×2880 unităţi de procesare, 2x6GB memorie video tactată la 7GHz şi 2 etaje de alimentare ce reunesc un total de 12 faze. Conform comunicatului oficial, „GTX TITAN Z este cea mai rapidă unitate de procesare vizuală dezvoltată de NVIDIA”. Se observă deci că până şi reprezentanţii companiei se feresc să afirme că ar fi cea mai rapidă placă video construită vreodată, aşa cum se dorea a fi ea la început. La un preţ recomandat de 3000USD, este însă fără nicio urmă de îndoială cea mai scumpă placă video Consumer creată vreodată.

NVIDIA GeForce GTX TITAN Z

Legat de performanţe, nu pot să fac afirmaţii deoarece nu am pe ce să mă bazez. Până nu vom vedea teste cuprinzătoare realizate de entităţi independente, nu putem decât să formulăm ipoteze. Iar ipotezele sunt greu de formulat în favoarea NVIDIA când nucleele grafice sunt tactate la numai 705MHz (sau 876MHz cu Boost). Conform Digital Storm, TITAN Z ar fi ceva mai rapid decât 295 X2, iar aici vor fi probabil unii printre voi care vor spune că în zona Enthusiast fiecare strop de performanţă costă o pungă de bani. Voi trece peste faptul că 3 jocuri, 1 demo tehnologic şi un benchmark sintetic nu îţi dau dreptul să formulezi niciun fel de concluzie şi voi accepta ipoteza conform căreia NVIDIA au reuşit să creeze o placă video mai rapidă decât a concurenţei. În medie, cu 2FPS mai rapidă, dacă ne luăm după rezultatele din cele 3 jocuri rulate de Digital Storm şi dacă ne facem că nu vedem suportul Mantle pentru 295 X2. Deci avem un preţ de 1500USD (diferenţa dintre TITAN Z şi 295 X2) pentru 2 cadre pe secundă, ceea ce înseamnă că NVIDIA consideră perfect justificat un preţ de 750USD pentru 1 cadru pe secundă. Sunt curios dacă vând şi cantităţi mai mici – de genul 0.01FPS… Iertaţi-mi vă rog ironia, dar chiar şi în segmentul Ultra-Enthusiast, un astfel de preţ mi se pare complet aberant.

Trecând peste ironiile de mai sus, ar mai fi însă un aspect extrem de important ce trebuie dezbătut cu privire la NVIDIA GeForce GTX TITAN Z. La fel ca şi celelalte modele din seria TITAN, Z vine cu suport complet pentru procesare double precision. Astfel, modelul devine extrem de tentant pentru profesionişti, pentru servere specializate şi workstation-uri, chiar şi la preţul de 3000USD. Ba chiar preţul de 3000USD s-ar putea dovedi mic raportat la avantajele oferite. Rămâne însă în continuare problema poziţionării acestui produs. Şi aici este de fapt adevărata aberaţie: dacă el a fost proiectat pentru cercetători, oameni de ştiinţă şi dezvoltatori CUDA, de ce a fost lansat pe piaţa Consumer? De ce a fost inclusă sub umbrela GeForce? Probabil că producătorul şi-a dorit iniţial să defileze prin faţa AMD cu cea mai rapidă placă video a tuturor timpurilor şi să ofere ca bonus şi suportul double precision pentru profesionişti. Numai că AMD s-au descurcat de această dată mai bine decât se aştepta industria. Eu unul consider însă că Jen-Hsun Huang ar fi fost mai apreciat dacă ne-ar fi spus că segmentul Consumer nu are nevoie (încă) de plăci video atât de puternice sau atât de scumpe (precum 295 X2) şi că TITAN Z este o soluţie creată strict pentru profesionişti, ce are ca avantaj şi performanţe excelente în jocuri. Până la urmă, aceasta este de fapt realitatea.

1 Comment

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...