Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

NVIDIA GeForce GTX 780: o alternativă interesantă la TITAN

2 of 11
Use your ← → (arrow) keys to browse

Să întrăm totuşi şi în pâine şi să vedem cu ce avem de a face. După laudele pe care le-a primit GTX TITAN, era chiar de aşteptat ca NVIDIA să îl copieze şi pentru GTX 780. De fapt, aşa cum veţi vedea în continuare, GTX TITAN şi GTX 780 sunt identice, diferenţa fiind dată de înjumătăţirea chip-urilor de memorie.

NVIDIA GeForce GTX 780 - fata NVIDIA GeForce GTX 780 - spate

După cum spuneam, avem de a face cu acelaşi design superb şi cu aceeaşi construcţie desăvârşită de care se bucură şi TITAN. Bracket-ul dual-slot este alcătuit din 2 porturi DVI (unul este DVI-I şi celălalt este DVI-D), un port HDMI şi unul DisplayPort, iar restul suprafeţei rămase a fost transformată în fante de evacuare a aerului cald. Pentru alimentare, sunt folosiţi 2 conectori – unul cu 6 pini şi al doilea cu 8 pini.

NVIDIA GeForce GTX 780 - conectori video NVIDIA GeForce GTX 780 - conectori alimentare

Muchia superioară este prevăzută cu logo-ul GeForce GTX, prevăzut cu iluminare controlabilă prin intermediul aplicaţiei EVGA LED Controller.

NVIDIA GeForce GTX 780 - pornita

Din cauza construcţiei trainice, demontarea lui GTX 780 este un procedeu minuţios şi necesită mai multe tipuri de şurubelniţe deoarece producătorul a folosit la asamblare un număr mare de şuruburi de diferite modele, predominând însă cele Torx. Ca să înţelegeţi despre ce vorbesc, aflaţi că pentru a înlătura cooler-ul de pe placă trebuie să deşurubaţi nu mai puţin de 22 şuruburi, urmând alte şuruburi dacă vreţi să ajungeţi la heatsink-ul principal.

NVIDIA GeForce GTX 780 - asamblare

Ca alcătuire, cooler-ul nu diferă de cel folosit pentru GTX TITAN. Aşadar, avem de a face cu o ramă din magneziu prevăzută cu un heatsink ce preia căldura produsă de chip-urile de memorie şi VRM, un heatsink cu Vapor Chamber ce răceşte nucleul grafic, un ventilator centrifugal de 65mm şi câteva elemente din aluminiu ce alcătuiesc carcasa plăcii video, plus un element din plexiglas ce permite vizionarea heatsink-ului cu Vapor Chamber.

NVIDIA GeForce GTX 780 - cooler fata NVIDIA GeForce GTX 780 - cooler spate

După cum spuneam mai devreme, partea frontală a PCB-ului este identică cu cea a PCB-ului folosit de GTX TITAN.

NVIDIA GeForce GTX 780 - PCB

Avem aşadar un VRM format din 6 stagii pentru nucleul grafic, plus alte 2 pentru memoria video.

NVIDIA GeForce GTX 780 - VRM

Este folosită tehnologia DrMos, aşa că etajele aferente nucleului grafic folosesc chip-uri FDMF6823A produse de Fairchild Semiconductor, iar cele aferente chip-urilor de memorie folosesc chip-uri NTMFD4901NF produse de ON Semiconductor.

NVIDIA GeForce GTX 780 - MOSFET VRM GPU NVIDIA GeForce GTX 780 - MOSFET VRM RAM

Controller-ul VRM-ului este NCP4206, produs şi el tot de ON Semiconductor, iar monitorizarea consumului este realizată de un controller INA3221 produs de Texas Instruments.

NVIDIA GeForce GTX 780 - controller VRM NVIDIA GeForce GTX 780 - controller consum

La fel ca în cazul lui GTX TITAN, chipset-ul GK110 nu este prevăzut cu heatspreader. Cele 12 chip-uri de memorie video GDDR5 sunt Samsung K4G20325FD-FC03.

NVIDIA GeForce GTX 780 - chipset NVIDIA GeForce GTX 780 - chip memorie video

În sfârşit, trebuie să mai ştiţi că PCB-ul mai prezintă 2 conectori de alimentare – unul cu 2 pini pentru iluminarea logo-ului şi al doilea cu 4 pini pentru ventilator.

NVIDIA GeForce GTX 780 - conector LED-uri NVIDIA GeForce GTX 780 - conector ventilator

2 of 11
Use your ← → (arrow) keys to browse

3 Comments

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...