Connect with us

Hi, what are you looking for?

ştiri şi opinii

Noile ASUS Transformer Book Chi “pe viu” la Bucureşti

Cu o piaţă a Tablet PC-urilor ajunsă la maturitate şi în acelaşi timp saturată, în condiţiile unei economii globale tot mai nesigure şi cu o putere de cumpărare în scădere, industria dă primele semne de oboseală, astfel încât analiştii au fost nevoiţi să îşi ajusteze estimările mult prea optimiste pe care le făceau cu un an în urmă. Pe acest fond, se remarcă însă o cerere tot mai mare de tablete accesibile, dar şi nevoia de noi produse.

Intel au introdus conceptul de ultrabook într-un moment oarecum neinspirat – un fel de „prea puţin, prea târziu” – aşa că vânzările acestor produse nu au justificat investiţiile uriaşe în promovarea lor. Introducerea oarecum forţată a ecranelor tactile pe echipamente controlate cu precădere prin mouse şi tastatură nu a fost nici ea o idee inspirată, dar a deschis poarta către echipamentele convertibile. Vorbesc despre acele dispozitive care pot fi folosite atât la laptop, cât şi ca tabletă, mulţumită tastaturii detaşabile. Problema convertibilelor este însă costul de producţie, care permite cu greu aducerea lor în zona mainstream. Dar ASUS au demonstat anul trecut prin Transformer Book T100 că este posibilă construirea unor astfel de echipamente în limite de preţ mai mult decât rezonabile. Desigur, T100 de atunci era puţin cam gros, dispunea de un design relativ modest, era din plastic şi nu se putea lăuda cu cine ştie ce putere de calcul. Dar acelaşi T100 era ieftin şi versatil, motiv pentru care s-a bucurat de un succes peste aşteptări. După părerea mea, a demonstrat că echipamentele convertibile reprezintă viitoare direcţie de dezvoltare a sistemelor de calcul.

Lansare ASUS Transformer Book Chi - Ciprian Donciu Lansare ASUS Transformer Book Chi - Bogdan Georgescu

Dar anul a trecut, iar seria Transformer Book a îmbătrânit, aşa că se simţea nevoia de ceva proaspăt. Iar ASUS nu au întârziat prea mult şi au lansat noile modele Transformer Book Chi T300, T100 şi T90.

Lansare ASUS Transformer Book Chi - T300 cu docking Lansare ASUS Transformer Book Chi - T300 fara docking

Echipat cu procesor Intel Core M 5Y10/5Y71, 4 sau 8GB memorie RAM, SSD de 64 sau 128GB şi ecran WQHD (2560×1440 pixeli) de 12.5”, ASUS Transformer Book T300 Chi se laudă cu o grosime de numai 1.65cm şi greutate de 1.43kg cu tastatura ataşată. Acesta oferă conectivitate Wi-Fi 802.11ac, difuzoare cu tehnologie SonicMaster şi următorii conectori: 1 audio mixt, 2 micro USB, 1 micro HDMI şi 1 cititor de carduri.

Conform ASUS, T100 Chi este cel mai subţire Tablet PC cu sistem de operare Windows din lume. Acesta adoptă un ecran Full HD 16:10 (1920×1200 pixeli) de 10.1”, procesor Intel Bay Trail-T cu 4 nuclee, 2GB memorie RAM şi 32/64/128 GB capacitate de stocare eMMC. Fără tastatură, are o grosime de numai 7.2mm şi o greutate de 570g. Dispune de conectivitate 802.11n, 1 port audio mixt, 1 port micro USB, 1 port micro HDMI şi 1 cititor de carduri SD.

Mezinul familiei – T90 Chi – se laudă că ar fi cel mai subţire Tablet PC de 8.9” cu sistem de operare Windows din lume, având o grosime fără tastatură de numai 7.9cm şi o greutate de 400g. La fel ca T100, foloseşte procesor Intel Bay Trail-T cu 4 nuclee şi 2GB memorie RAM. Modelul este disponibil în variante de 32 şi respectiv 64GB (eMMC) şi dispune de conectivitate Wi-Fi 802.11n, 1 port audio mixt, 1 port micro USB şi 1 cititor de carduri microSD. Din păcate, rezoluţia ecranului se opreşte la 1280×800 pixeli.

Evident, noutate majoră este dată de introducerea procesoarelor Intel Core M pentru modelul de 12.5” – Transformed Book T300 Chi. Din păcate, acesta are şi un dezavantaj (pus mai mult pe seama Intel, căci preţurile pentru seria Core M sunt mai piperate decât ne-am fi aşteptat), preţul de achiziţie recomandat urcând la 3750 Lei. Dar dacă mă întrebaţi pe mine, mai importante sunt modificările aduse în materie de construcţie şi design. După cum se poate observa, s-a pus accentul pe eleganţă şi pe îmbunătăţirea portabilităţii, dar fără a se neglija calitatea finisajelor. De asemenea, ataşarea tastaturii nu se mai realizează mecanic, ci magnetic. Această abordare prezintă avantajul rapidităţii şi posibil al unei fiabilităţi sporite, dar în cazul lui T90 prezintă şi un dezavantaj dat de absenţa elementelor de ghidare care în cazul lui T300 şi T100 asigură poziţionarea corectă a tastaturii. Apoi, ar mai fi faptul că tastaturile noilor Transformer Book Chi comunică fără fir cu tabletele, prin interfaţă Bluetooth. Personal, nu înţeleg această abordare, care complică inutil lucrurile, presupunând existenţa unei a doua baterii pentru alimentarea tastaturii. La polul opus, ar fi avantajul dat de posibilitatea controlării tabletei cu ajutorul tastaturii de la o distanţă de până la 20m, dar nu prea reuşesc să îmi imaginez un scenariu în care ar fi necesară o astfel de funcţie. Partea bună este că autonomia tastaturii este estimată la circa o lună – deci nu va trebui să o încărcaţi prea des, iar feedback-ul bun de la vechiul T100 a fost păstrat, observându-se însă îmbunătăţiri semnificative la nivelul calităţii.

Chiar dacă nu sunt în totalitate de acord cu această nouă abordare de implementare a tastaturii detaşabile, trebuie să recunosc că la o primă vedere mi-au plăcut nespus noile ASUS Transformer Book Chi. După părerea mea, confirmă orientarea industriei către portabile convertibile şi rafinează în acelaşi timp flexibilitatea pe care şi-o doresc tot mai mulţi utilizatori. Personal, cred că volume mari de vânzări se vor înregistra tot în jurul lui T100, căci piperatul procesor Intel Core M ridică preţul de achiziţie peste suma pe care sunt dispuşi majoritatea utilizatorilor să o investească pentru acest nivel de performanţă.

Evident, toate cele 3 modele sunt livrate cu sistem de operare Windows 8.1, dar sunt sigur că vor trece la Windows 10 după lansarea oficială, în forma finală, a acestuia.

2 Comments

2 Comments

  1. Dumitru Mihalcean

    31 March 2015 at 19:22

    Si eu am cumparat un Asus T100.Mi se pare extraordinara posibilitatea de a avea o tableta si un laptop in acelasi timp in conditiile in care greutatea unui asemenea dispozitiv este mult mai mica decat a unui laptop.Am ales tableta cu Windows 8.1 iar singura nemultumire e legata de spatiul de stocare.32 GB e mult prea putin in zilele acestea.

  2. Radu Bozga-Petcu

    1 April 2015 at 06:48

    Well, de-aia există atâtea soluţii de stocare în Cloud. Sau varianta mai generoasă: NAS cu serviciu de Personal Cloud Storage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

ştiri şi opinii

Acer anunță astăzi o nouă suită de notebook-uri, desktop-uri și monitoare premium ce extend gama ConceptD, o serie de dispozitive puternice special concepute pentru...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...

games

Generația ”Quaker-ilor”, ca să spun așa, va primi o surpriză plăcută și interesantă din partea celor de la Nvidia. Peste două zile, adică pe...