Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

Noctua NH-L12: pentru HTPC-uri cu pretenţii

Prev1 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

Aşa cum am mai pus-o în repetate rânduri, cooler-ul utilizat pentru răcirea procesorului dintr-un sistem de calcul reprezintă o componentă esenţială deoarece, în anumite condiţii, poate influenţa semnificativ comportamentul întregului P. Dacă eficienţa de răcire poate afecta nivelul de performanţă şi durata de viaţă a componentelor, nivelul de zgomot determină într-o anumită măsură confortul de care se bucură utilizatorul.

În cazul PC-urilor de top construite pentru jocuri, procesare video sau mai ştiu eu ce sarcini complexe, nivelul de zgomot produs contează de multe ori mult prea puţin pentru a mai fi băgat în seamă. Cu toate acestea, există şi în astfel de situaţii excepţii, date de acei utilizatori care îşi doresc un PC ultra-rapid şi totodată silenţios. Dar reducerea nivelului de zgomot este cu atât mai importantă cu cât dimensiunile PC-ului scad. Presupun că nu este cazul să mai amintesc de ce este important pentru un HTPC să fie extrem de silenţios. Dar silenţioase trebuie să fie de multe ori şi alte PC-uri cu dimensiuni reduse, construite pentru birouri îngrămădite sau pentru utilizatori excentrici.

Şi aşa ne apropiem de subiectul acestui articol: găsirea unui cooler elegant, eficient şi silenţios, proiectat special pentru PC-uri deopotrivă rapide şi silenţioase. La ora actuală, pe piaţă sunt disponibile câteva soluţii care să satisfacă aceste cerinţe, specifice unei adevărate nişe de piaţă. Dintre acestea, am decis să vă prezint modelul de la care există cele mai mari pretenţii – Noctua NH-L12.

După cum puteţi vedea în imaginile de mai sus, ambalajul respectă liniile de design specifice producătorului şi are dimensiuni destul de mari pentru dimensiunile cooler-ului: 150x128x93 mm (cu ventilatoarele montate). Acest lucru se datorează pe de o parte şi numărului mare de accesorii livrate de producător. Pentru a evita orice posibilitate de confuzie, producătorul le-a plasat în punguţe separate, pe care sunt menţionate platformele pentru care au fost concepute.

Aş vrea să atrag aici atenţia asupra celor două ventilatoare disponibile în pachet – NF-F12 PWM şi NF-B9 PWM – renumite pentru calitatea oferită, dar şi asupra agrafelor de fixare a acestora, care prezintă un design ceva mai deosebit.

Şi ajungem la elementul de bază al cooler-ului – heatsink-ul – care are o înălţime de numai 66mm şi o greutate de 415g. Acesta preia căldura degajată de procesor printr-o suprafaţă de contact din cupru şi o transportă la lamelele din aluminiu prin intermediul a patru heatpipe-uri din cupru cu diametrul de 6mm.

Ce ar mai trebui să ştiţi este că Noctua NH-L12 este livrat cu ventilatoarele montate, ceea ce înseamnă că va trebuie să le demontaţi pentru a putea fixa cooler-ul pe placa de bază, după care să le montaţi la loc.

Aşadar, NH-L12 utilizează două ventilatoare, având o înălţime totală de 93mm. Ceea ce trebuie să reţineţi este că dacă TDP-ul procesorului vă permite acest lucru, puteţi renunţa la ventilatorul de 120mm (păstrându-l totuşi pe cel de 92mm), obţinând astfel o înălţime de numai 66mm.

Prev1 of 4
Use your ← → (arrow) keys to browse

3 Comments

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

ştiri şi opinii

Lansarea Windows 10 a venit cu un lucru nemaivăzut pe versiunile anterioare de Windows ale celor de la Microsoft. În momentul de față oricine...

mobile

Apple iPhone 15 Pro este asteptat in septembrie anul acesta, iar conform analistilor, acesta va veni fara butoane fizice de volum, ele fiind inlocuite...