Connect with us

Hi, what are you looking for?

ştiri şi opinii

Microsoft a prezentat Windows Phone 8, schimbările sunt consistente și impresionante

Microsoft a avut o săptămână extrem de ocupată, după prezentarea primului lor sistem care va folosi Windows RT și Windows 8, compania anunțând în această seară viitoarea sa platformă mobilă, Windows Phone 8.

Windows Phone 7 a fost un sistem de operare dezvoltat într-un timp scurt și, chiar după trei actualizări, încă există opțiuni și facilități lipsă. Windows Phone 8 vine să corecteze aceste probleme și face totodată un salt important din punct de vedere tehnologic. Din păcate, pentru actualii utilizatori de Windows Phone 7, acest lucru înseamnă că nu își vor putea actualiza terminalele la Windows Phone 8 – pentru ei va exista un Windows Phone 7.8, care le va aduce doar o parte din noutăți.

Schimbările făcute de Microsoft în cadrul platformei încep chiar de la bază, de la nucleul software. Windows Phone 7 a fost clădit pe un nucleu Windows CE, însă noul Windows Phone 8 este bazat pe un nucleu Windows NT, comun cu Windows RT, și făcând apropierea de care vorbeam acum câteva ore. Odată cu acest nucleu, Windows Phone 8 a făcut saltul către arhitecturile multi-core și rezoluțiile mai mari de ecran, viitoarele terminale putând opta pentru curentul WVGA dar și pentru noile WXGA sau 720p.

Nu doar nucleul software a fost actualizat, ci și restricțiile software sunt mai îngăduitoare. Posibilitatea de a scrie cod nativ, cerută de dezvoltatorii de aplicații și în special de cei de jocuri care doresc să folosească motoare grafice proprii, va fi accesibilă oricui, nu doar producătorilor de terminale, ca până acum. Producătorii de software vor beneficia, astfel, de posibilitatea de a scrie cod C sau C++, acces direct la interfața DirectX și acces SQLite, ceea ce va face scrierea de aplicații compatibile atât cu Windows Phone 8 cât și cu Windows RT mai simplă. În plus, Windows Phone 8 va rula un subset al noului API WinRT din Windows 8, împreună cu o serie de API-uri precum cele pentru networking, multimedia, securitate sau acces la senzori, iar aplicațiile scrise pentru Windows Phone 8 vor fi compatibile cu Windows Phone 7.5 atât timp cât nu rulează cod nativ.

Cea de-a doua schimbare importantă este cea a interfeței. Metro a evoluat, oferind acum posibilitatea alegerii dimensiunilor pentru Live Tiles, poziționare mai bună, a eliminat bara goală din partea stângă care oferea saltul la lista de aplicații, va oferi scheme noi de culori și posibilități de particularizare a temei de interfață. Vechile API-uri Panorama și Pivot vor fi însa păstrate, odată cu compatibilitatea cu aplicațiile scrise pentru Windows Phone 7.5.

Pe lângă aceste două schimbări majore, Windows Phone 8 va aduce suport NFC si un portofel digital, va integra Skype și suport VoIP de la terți, suport pentru carduri de memorie amovibile, browser-ul va fi actualizat la versiunea 10, multitaskingul va fi mult îmbunătățit iar serviciile de navigație se vor baza pe tehnologiile Nokia/NAVTEQ. Ultima este o veste cam… stranie, deoarece cineva a ieșit păcălit din parteneriatul acesta și sigur nu este vorba de Microsoft. O ultimă noutate este modalitatea nouă de actualizare a terminalelor, care oricum s-a dovedit rapidă odată cu lansarea Mango, utilizatorii putând opta fie pentru actualizarea verificată de către operator, fie direct pentru cea oferită de Microsoft.

În final, Windows Phone 8 va face saltul către domeniul enterprise, o integrare Windows Mobile pe care Windows Phone 7 a cam neglijat-o, oferind pe lângă actualele integrări Exchange și Sharepoint și criptare integrală a datelor, secure boot, remote wipe, forțarea de politici de securitate sau restricții pentru Windows Phone Marketplace.

Unele aspecte au rămas încă nelămurite, însă până la lansarea care va avea loc undeva prin toamnă, mai este timp să le clarificăm. Până atunci însă, impresia făcută de Windows Phone 8 este mai mult decât încurajatoare, o evoluție majoră pentru un sistem de operare deja interesant, iar lista producătorilor deja anunțati cuprinde HTC, Samsung, Nokia și Huawei.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...

mobile

Noile modele anunțate: Redmi 9, 9A și 9C confirmă în continuare misiunea Xiaomi, aceea de a aduce tehnologie de top pentru toată lumea. Redmi...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...