Connect with us

Hi, what are you looking for?

hardware

IBM și primul procesor de 2 nanometri

Joi, IBM a anunțat o descoperire foarte importantă în tehnologia proiectării circuitelor integrate. Compania a dezvoltat primul procesor de 2 nanometri din lume, ce are capacitatea de a oferi o performanță cu 45% mai ridicată și o utilizare a energiei mai mică cu 75%, față de modelele de 7nm.

Din punct de vedere al dimensiunii, acesta este cât mărimea unei unghii, având în interior peste 50 de miliarde de tranzistori. Ca tehnologie de bază, cipul folosește tehnologia nanosheet, în care fiecare tranzistor este format din 3 foi orizontale de siliciu, ce prezintă o grosime de doar câțiva nanometri.

Tehnologia Nanosheet este dorită să înlocuiască tehnologia FinFet, denumită după crestele de siliciu proiectate pe suprafața cipului ce poartă curentul electric.

Majoritatea procesoarelor Intel prezente în casele oamenilor la momentul actual încă lucrează la 14 nm, în timp ce compania dorește să finalizeze o migrație descendentă la 10 nm, deoarece rivalii săi folosesc de ceva timp procesoare cu tehnologii pe 5 nm (Ex. Apple M1).

IBM a menționat că aceste procesoare vor oferi calități precum: autonomie mai mare a telefoanelor, ce vor necesita o încărcare a dispozitivului doar o dată la 4 zile, astfel autonomia devenind de 4 ori mai bună, computerele vor fi mai rapide, cu o stabilitate mai bună a conexiunii la internet și o putere de procesare crescută, iar vehiculele autonome vor putea folosi senzori ce detectează mai eficient obiectele din mediul înconjurător, într-un timp mult  mai scurt.

Deoarece problema afectării mediului e din ce în ce mai prezentă și abordată de marile companii, IBM nu sta de-o parte și anticipează că această tehnologie pe 2nm va reduce amprenta de carbon a centrelor de date. Se estimează că, dacă fiecare centru de date își vă schimba procesoarele serverelor pe tehnologie de 2nm, ar putea economisi energie suficientă pentru a putea alimenta până la 43 de milioane de locuințe.

Deși IBM susține că noul proces ar putea „cvadrupla durata de viață a bateriei telefonului, necesitând utilizatorilor să-și încarce dispozitivele la fiecare patru zile”, este încă mult prea devreme pentru a atribui caracteristici concrete de putere și performanță cipurilor proiectate în noul proces.

Toate aceste informații suna promițător și s-ar putea ca această tehnologie să fie lansată în producția în masa în 2024.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...