Connect with us

Hi, what are you looking for?

ştiri şi opinii

GTX 650: un fel de HD 7770?

O bună parte din pasionaţii de hardware au „mirosit” ceva necurat cu privire la generaţiile actuale de plăci video, iar situaţia actuală de pe piaţă nu face altceva decât să alimenteze aceste suspiciuni. Hai să ne aducem însă aminte ce s-a întâmplat anul acesta. La început, AMD au lansat Radeon HD 7970 şi HD 7950 la nişte preţuri aberant de mari şi, cum soluţii alternative nu existau, au menţinut aceste preţuri mult şi bine. Au urmat seriile Radeon HD 7700 şi Radeon HD 7800, de asemenea cu preţuri care aşteptau şi cele mai negre aşteptări.

NVIDIA s-au conformat şi au introdus plăci video relativ ieftin de produs, dar cu preţuri de achiziţie aliniate la cele ale concurenţei. Drept urmare, nu am avut parte de acel război al preţurilor pe care îl aşteptam cu sufletul la gură, iar GTX 690 poate candida cu succes la titlul de cea mai scumpă soluţie grafică a tuturor timpurilor. Să revenim însă în zona mai „accesibilă”, unde Radeon HD 7770 cred că ne-a lăsat pe toţi fără cuvinte. Performanţele mai slabe decât cele oferite de Radeon HD 6850, care costă mai puţin, ne-au demonstrat că AMD sunt hotărâţi să îşi umple rapid buzunarele.

Dar acelaşi lucru îl demonstrează şi NVIDIA prin lansările sale. Şi lucrurile par să nu se oprească aici. Cum zilele trec şi timpul de aşteptare până la lansarea lui GTX 650 scade, încep să apară şi informaţiile. Aşadar, umblă vorba prin târg că GeForce GTX 650 va dispune de 384 unităţi de procesare şi de 1GB memorie video GDDR5 accesată prin intermediul unei interfeţe pe 128bit. Mai interesant este însă preţul de achiziţie pentru modelul care se presupune că se va lansa pe 17 septembrie.

Dacă ne luăm după zvonuri, GeForce GTX 650 vizează segmentul de sub 200USD, ceea ce înseamnă probabil 199USD. De asemenea, trebuie reţinem şi faptul că eliminarea din producţie a modelului anterior – GTX 550 Ti – a fost deja semnalată. Ţinând însă cont că acest model costă în momentul de faţă 120-130 USD şi că un GTX 560 Ti poate fi achiziţionat pentru 220-230 USD, putem trage concluzia că NVIDIA nu intenţionează nici de această dată să vină cu o îmbunătăţire semnificativă a raportului performanţă/preţ.

Aşadar, cărţile par să fie făcute şi sunt făcute în detrimentul utilizatorilor, care sunt nevoiţi să scoată mai mult din buzunar decât în trecut pentru a primi acelaşi lucru. Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar evoluţia pieţei soluţiilor grafice pare nenaturală şi neortodoxă, ca să nu zic mai rău.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

  Odata cu venirea toamnei a aterizat si la noi in  redactie cel mai bun laptop al celor de la Asus ROG, Zephyrus G14....

games

După mega succesul cunoscut de jocul Among Us (descărcat de peste 10 milioane de ori), dezvoltatorii aplicației, țin publicul în priză și introduc o...

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...