Haideți să recunoaștem. Consumatorul de jocuri video este o entitate complexă, ce trebuie satisfăcută cât mai bine cu putință. Asta implică și disponibilitatea unor anumite jocuri într-o anumită regiune, implică și un sistem de operare pertinent, implică și atenția la detalii atunci când un joc nou este pe cale de a fi lansat.
Astfel de dileme pot fi rezolvate prin anumite reforme, după cum îmi place mie să afirm. Și iată câteva exemple…
În primul rând, nu toate jocurile au undă verde în unele țări. Să privim cazul Chinei, unde grănicerii lumilor virtuale sunt mai stricți decât vameșii care scotocesc nefericiții după bomboane ilegale. Astfel, foarte multe jocuri au fost oprite grosolan prin lege și prin aproprierea drepturilor pentru produsele în cauză, motviele principale fiind management-ul conținutului în raport cu vârsta audienței și un control mai ferm asupra fluxului de jocuri lansate pe piață.
Dar iată că, la o numărătoare încheiată la finalul lunii trecute, reiese că aproape 1000 de jocuri au fost, într-un final, aprobate pe teritoriul Chinei, mulțumită organizației State Administration of Press and Publications (SAPP). Jocurile în cauză sunt, în mare parte, produse de companii din alte țări, de aici și o posibilă interdicție a acestora.
O vorbă umblă prin popor. Puțin editată, ea ar fi ”să-i dăm gamerului ce-i al gamerului”. Prin urmare, tot mai multe jocuri își pot avea căminul și în rândul fanilor din China. Ciudat este, însă, că cele mai multe jocuri aprobate sunt destinate telefoanelor mobile, urmate de cele pentru PC, pe ultimul loc fiind un număr ridicol de mic pentru posesorii de console.
China’s gaming regulator, SAPP, approved 97 new video games on March 29th, bringing the number of titles approved to 989 since the restart.
Notable in this batch is 30 foreign titles including IP such as Game of Thrones and Battlerite.
First time since restart for foreign IP. pic.twitter.com/ij1CXxo04T
— Daniel Ahmad (@ZhugeEX) April 2, 2019
Un alt exemplu de reformă ar fi următorul update major pentru Windows 10, care va oferi, slavă Domnului, mai mult control asupra viitoarelor actualizări. Foarte mulți utilizatori s-au plâns de problemele cauzate de unele update-uri forțate, sau de faptul că nu pot gestiona frecvența și data instalării actualizărilor.
Pe 10 mai 2019, Windows va lansa o astfel de actualizare. Aceasta va aduce o mai bună gestionare a sistemului de operare, dându-le posibilitatea utilizatorilor să își personalizeze ,măcar într-o oarecare măsură, modul în care Windows 10 se comportă. Pe scurt, în loc de a avea două update-uri majore băgate pe gât în fiecare an, câte un update va putea fi instalat după un an și jumătate, și așa mai departe.
Poate părea puțin ambiguu, însă aceste caracteristici, alături de extinderea perioadei în care pot fi ignorate actualizările de securitate (până la 35 de zile) sunt cât de cât mană cerească pentru cei exasperați.
În principiu, de acum înainte, utilizatorii vor putea folosi versiunea de Windows 10 pe care o au deja până când aceasta devine inutilizabilă definitiv, indiferent dacă o nouă actualizare este în așteptare.
Pentru că unora dintre noi nu ne este ușor sau ne este prea lene să folosim constant metode neortodoxe pentru a opri astfel de neplăceri, viitorul update va avea opțiunea ”Active Hours”, ceea ce înseamnă că sistemul nu va fi oprit forțat pentru instalarea și aplicarea actualizărilor ulterioare câtă vreme acesta este încă în uz.
La final, iubitorii titlurilor produse de BioWare primesc și ei niscaiva vești bune. Sau, mai bine zis, dintre două rele, BioWare l-a ales pe cel mai mic.
Dezvoltarea și lansarea lui Anthem a fost una cu suișuri și coborâșuri. Pe lângă asta, fanii seriei Dragon Age încă așteaptă acel Dragon Age 4 promis. De aici, lucrurile devin interesante. Lucrul la Anthem s-a dovedit a fi o provocare pentru dezvoltatori, întrucât au existat probleme de organizare, de sincronizare și de marketing totodată. În paralel, echipa responsabilă cu Dragon Age 4 se scărpina în cap, căci BioWare și-au alimentat un pic cam mult ambițiile, pentru a crea o continuare cu o poveste pe măsură și cu rejucabilitate crescută prin metode inventive (open-end story, după cum afirmă producătorii).
Anthem s-a aflat în pre-producție vreme de șase ani, iar multe idei au fost abandonate datorită problemelor motorului grafic Frostbite. Frostbite este un engine interesant și versatil, dar nu este lipsit de defecte, iar asta se vede în jocul propriu-zis. Mai apoi, Dragon Age 4 ”se afla de ceva vreme în agendă, cu toate că este la ani-lumină depărtare de forma finisată.”
Așadar, lucrul la Dragon Age 4 a fost luat de la zero, de data aceasta cu planificarea și cu pre-producția ceva mai bine delimitate. Ce este surprinzător este metoda prin care jocul va prinde contur. Se pare că Dragon Age 4 va fi clădit peste ”scheletul” lui Anthem, folosind inclusiv codul-sursă și setările din Frostbite dedicate celui din urmă.
Consider că o astfel de abordare poate fi privită drept o ”reformă” prin simpla decizie a celor de la BioWare de a oferi un joc finisat, la care s-a lucrat cu atenție și fără grabă sau foame de bani. S-ar putea spune că iubitorii seriei Dragon Age sunt extrem de pretențioși și atenți la detalii, și tocmai de aceea un produs de calitate dezvoltat timp îndelungat este privit mai bine decât un produs dezvoltat cât mai repede cu putință. Decizia supremă a companiei poate fi reformulată ca un ”reboot” al proiectului Dragon Age 4, care are două scopuri: salvarea lui Anthem și mulțumirea celor care caută încă o poveste de neuitat în universul Dragon Age.
