Dacă, până acum, tehnologia era ceva fascinant, Nvidia cu siguranță a depășit acest prag. Sau, cel puțin, în teorie. Compania se îndreaptă cu pași repezi spre inteligențe artificiale care să stea la dispoziția jucătorilor în cele mai intense momente din timpul sesiunilor de gaming.
De la micul G-Assist, care, efectiv, poate lua locul jucătorului atunci când acesta nu se află la PC, până la R.O.N, un holographic-assistant demn de un film SF care analizează comportamentul utilizatorului și tiparul acestuia din timpul gaming-ului, pentru a putea îmbunătăți atât comunicarea, cât și eficacitatea sarcinilor atribuite AI-ului, Nvidia face uz de tot ce este mai bun din tehnologia proprie RTX.
GeForce GTX G-Assist – Face viața de gamer mai ușoară
GeForce GTX G-Assist este un AI sub forma unui mic flash-drive. Algoritmii deep-learning ai acestuia se ajută de puterea GPU-ului pentru a personaliza la cel mai inalt nivel experiența de gaming. Chiar dacă ideea acestui micuț există de aproximativ doi ani, el reușește să aducă și în prezent un plus în performanțele in-game.
G-Assist beneficiază de funcția Ghost Play; mai exact, în momentele AFK (Away From Keyboard), inteligența artificială preia controlul în timpul jocului timp de trei minute, unde comportamentul algoritmului poate fi ajustat în funcție de abilitățile jucătorului, monitorizate și înregistrate constant. Ești peste tot și pretutindeni, ha!
Funcția Boss Boost se adresează oarecum trișorilor. O dată pe joc, G-Assist poate face treaba murdară în locul gamerilor, eliminând un obstacol/boss la alegere, activând și opțiunea Shadow Play, care glorifică momentul respectiv, realizat în absolută și nemărginită totalitate de către jucător, împărtășindu-l în lumea online.
NV Nurture este o altă caracteristică, una ciudat de utopică, aș spune. AI-ul monitorizează sesiunile de gaming, având posibilitatea de…a comanda mâncare sau notifica utilizatorul în legătură cu berile/prăjiturile/ciorba din frigider, exact la momentul oportun.
GeForce Gametrain este ca un fel de dojo al gamerilor. Un trainer personalizat cu mesaje, încurajări și sfaturi, în funcție de modul de învățare al jucătorilor și de dinamica meciurilor jucate de aceștia, ce se pot extinde până la 10.080 de meciuri înregistrate.
GeForce GTX G-Assist pare a fi partenerul ideal de gaming. Deși eu, cel puțin, sunt destul de mirat cum un simplu device de tipul ”plug and play” poate oferi asemenea servicii fără un software destul de complex. Sau poate că este, într-adevăr, necesar un astfel de driver, poate chiar driver-ul GPU-ului în sine, dar cei de la Nvidia nu contenesc niciodată din a aduce inovații pe piața consumatorilor cronici de jocuri video.
R.O.N. AI Personal Assistant – știe cum să poarte o conversație
La capătul opus, fanii dispozitivelor holografice din filme și jocuri vor putea avea propriul lor holographic assistant, conceput special pentru ajutor în timpul jocurilor și în cadrul lumii virtuale, adică Internetul.
Nu vă lăsați păcăliți de existența unor device-uri asemănătoare de tipul Alexa sau Siri, căci R.O.N. poate face mult mai multe și, cel mai important, este destinat gaming-ului.
Conectându-se la puterea GeForce RTX, R.O.N. nu numai că poate conversa în 18 limbi diferite, ci este responsabil și pentru o analiză amănunțită a jocului. R.O.N. poate afișa modele 3D AR pentru hărțile și terenurile in-game, pentru a putea avea o perspectivă unică și avantajoasă asupra câmpului de luptă.
Pentru cei temperamentali, R.O.N. folosește tehnologia botezată RageConverter, pentru a putea filtra profanitățile și limbajul colorat din timpul meciurilor, convertind vorbele dure în mesaje pertinente, controlate, chiar încurajatoare.
Micul assistant este capabil și să răspundă mesajelor de pe social media, mai ales neobrăzaților. Intitulat TrollDestroyer, serviciul contraatacă ideile crețe ale așa-numitor ”hateri” cu argumente logice, valite, structurate corerent și pragmatic de către un AI ce știe când să fie un flegmatic de ultimă clasă.
În plus, una din caracteristicile cele mai interesante ale lui R.O.N ( de parcă celelalte ar fi apă de ploaie…) este opțiunea TalkBlock, care se poate conecta la un număr impresionant de aplicații și servicii third-party (208), pentru a prelua conversațiile și efectua răspunsuri simple, dar suficient de utile pentru a nu fi necesară intervenția gamerului concentrat la maxim în meci.
Astfel de jucării produse de unul din cele mai prestigioase nume din industria gaming-ului sunt cu siguranță demne de apreciat. Cred că cel mai interesant aspect al acestor dispozitive este însăși personalizarea de pe urma algoritmilor deep-learning. Fiind o persoană fără prea multe înclinații spre partea ”matematică” a situației, mi se pare absoult fascinant procesul prin care AI-ul de la Nvidia învață și își ajustează caracteristicile sub influența activității utilizatorului. Ce să mai spunem și despre acele proiecții holografice atât de arătoase.
Ce-i drept, viziunea celor de la Nvidia conform căreia viitorul gaming-ului nu a fost nicicând mai strălucit începe să se cimenteze bine de tot în sfera tehnologiilor actuale. Rămâne de văzut și cum se vor descurca aceste produse odată patentate și puse spre vânzare.
