Standardul Wi-Fi 802.11n a fost în mod evident un pas serios înainte prin comparaţie cu 802.11g, a cărui utilitate se rezuma strict la mediul office si eventual browsing. Lăţimea de bandă superioară a introdus suport multimedia în cadrul reţelelor Wi-Fi, iar redarea de conţinut Full HD a devenit rapid o realitate. Problema a apărut însă odată cu emanciparea pieţei şi cu penetrarea reţelelor Wi-Fi în rândul utilizatorilor, căci canalele aferente tehnologiei pe 2.4GHz au devenit rapid suprapopulate. Iar soluţia a venit rapid sub forma echipamentelor pe 5.0GHz. Şi dacă problemele legate de necesarul de lăţime de bandă pentru conţinut multimedia şi cele legate de eventuale interferenţe au fost în mare rezolvate, tot a mai rămas problema pasionaţilor de jocuri, pentru care standardul 802.11n prezintă neajunsuri chiar şi atunci când sunt folosite unele dintre cele mai performante echipamente.
Trecerea la 802.11ac a venit aşadar ca o gură de aer proaspăt, ducând nivelul de performanţă la noi cote, cu lăţimi de bandă teoretice de până la 2167Mbps. Din moment ce vorbim despre o valoare teoretică, este evident că nu veţi atinge niciodată astfel de viteze într-o reţea 802.11ac şi sunt convins că nici nu sunt prea mulţi utilizatori care să aibă cu adevărat nevoie de ele. Şi apoi, mai este şi problema adaptoarelor Wi-Fi, care par să rămână tot mai în urmă la acest capitol.
În acest context, producătorii au venit cu o nouă abordare şi au creat routere nu neapărat mai rapide, ci mai flexibile, capabile să deservească un număr mai mare de utilizatori. Iar un astfel de exemplu este ASUS RT-AC3200, a cărui lăţime de bandă maximă teoretică de 3200Mbps este obţinut prin alăturarea a 2 benzi de 5.0GHz cu câte 1300Mbps, plus una de 2.4GHz cu 600Mbps.
La 1300Mbps, problema adaptoarelor Wi-Fi nu este la fel de serioasă ca în cazul standardelor superioare, dar performanţele pot varia destul de mult în funcţie de soluţia aleasă. ASUS au în portofoliu mai multe soluţii, atât pe interfaţă PCI-Express, cât şi pe USB, dar recent au introdus şi un Media Bridge interesant, ce poate fi folosit şi ca Access Point, ce respectă standardul AC1800 – EA-AC87.