Connect with us

Hi, what are you looking for?

ştiri şi opinii

2015 este despre raportul calitate/preţ

smartphonesM-am trezit azi de dimineaţă şi am dat cu ochii de o puzderie de ştiri venite de la CES (Consumer Electronics Show), ce mi-au provocat o ciudată senzaţie de deja vu. Şi cu riscul de a-l copia pe dl. Dragotă, vă voi ilustra în continuare tendinţele anului 2015 pentru piaţa de smartphone-uri, aşa cum se conturează ele acum. Iar senzaţia de deja vu vine de la Tablet PC-uri, unde avem în momentul de faţă o multitudine de modele accesibile, dar cu performanţe şi facilităţi decente.

Se vorbeşte de ceva vreme despre o saturare a pieţei de terminale mobile, în care mulţi însă nu au crezut. Până la urmă, vorbim despre un domeniu existent de ceva vreme şi care nu a dat niciodată semne de oboseală. Cel puţin, nu până acum. Anul trecut au început să apară însă primele semne serioase de întrebare după ce HTC şi-au anunţat orientarea către segmentele entry level şi mainstream, dar şi după ce Samsung au început să exploreze noi idei de design. Au mai fost şi Apple cu iPhone 5c, care s-a dovedit în cele din urmă un eşec, dar acolo discuţia este ceva mai complexă şi înclin să cred ca marketing-ul poartă o mare parte din vină.

Un producător aparent lipsit de importanţă pe piaţa smartphone-urilor, dar cu o strategie interesantă şi care nu încetează să ne surprindă, este ASUS. Dată fiind activitatea din perioada 2006-2008, compania taiwaneză nu este străină de terminale mobile inteligente. Numai că la un moment dat a existat un parteneriat cu Garmin din care nu a rezultat nimic, apoi piaţa a suferit modificări radicale, iar ASUS au părăsit (aparent definitiv) acest domeniu. Asta însă numai până anul trecut, când anunţau cu mare fast gama ZenFone. Interesante la început datorită accesibilităţii, ZenFone-urilor le-a lipsit o capacitate de producţie serioasă şi un buget de promovare pe măsură. De fapt, cred că a fost mai mult o sondare a terenului din partea ASUS, care au ales să fie precauţi. Perioada de explorare probabil că s-a încheiat, rezultatele au fost analizate atent, iar acum ASUS au anunţat o continuare a poveştii: ZenFone 2. Echipat cu carcasă metalică şi ecran Full HD de 5.5”, noul terminal pare rupt din segmentul Premium, dar preţul de plecare de 199USD îl plasează cu succes în tot mai interesantul segment mainstream, unde ASUS s-au descurcat neaşteptat de bine în cazul Tablet PC-urilor. Preţul menţionat este pentru versiunea cu procesor Intel Atom Z3560, 2GB memorie RAM, şi 16GB capacitate de stocare, ceea ce nu este rău deloc. Inspirat sau nu după alte echipamente, cert este că ZenFone 2 va fi o prezenţă extrem de interesantă dacă nu se va lăsa aşteptat prea mult şi dacă producătorul îi va acorda atenţia necesară. Şi înclin sa cred că aşa va fi din moment ce ASUS au planuri mari pentru anul acesta.

HTC par să respecte strategia anunţată anul trecut, aşa că au venit la CES cu Desire 320 – un model banal echipat cu ecran de 4.5” şi rezoluţie de 480×854 pixeli, procesor MediaTek şi 512MB sau 1GB memorie RAM. Dar au mai prezentat şi Desire 826 – un model mainstream cu procesor Snapdragon 615, 2GB memorie RAM şi ecran Full HD de 5.5”, creat pentru fotografia selfie mulţumită camerei frontale UltraPixel. Este drept că mai sunt 3 zile de CES în care HTC pot veni cu surprize, dar personal înclin să cred că mai avem ceva de aşteptat până vom vedea viitorul One M9.

Samsung par să contrazică orientarea industriei către accesibil prin dezvoltarea gamei Alpha, unde carcasele din aluminiu reprezintă de fapt costuri mai mari. Înclin însă să cred că este vorba despre o perioadă de experimentare pentru viitorul Galaxy S6, despre care tot mai mulţi cred că va renunţa la plasticul îndoielnic. Iar dacă preţul recomandat se va menţine pe traiectoria de până acum, înseamnă că vom avea de a face cu o îmbunătăţire a raportului calitate/preţ. Nu va bazaţi însă prea mult pe mărinimia Samsung sau pe dorinţa lor de a schimba ceva ce a funcţionat perfect până acum. Gama de produse Galaxy este o „maşină” de produs bani cu profitabilitate frumoasă, iar asta nu se va schimba. Producătorul ştie însă că piaţa dă semne de oboseală şi de aici rezultă dorinţa de schimbare, care a fost amânată atât cât s-a putut.

Dar cred că cel mai bine putem înţelege evoluţia şi tendinţa pieţei dacă aruncăm o privire la Lenovo – producător care s-a orientat de la bun început pe raportul calitate/preţ. Şi este irelevant dacă succesul Lenovo este rezultatul unui management cu viziune sau a susţinerii din partea statului chinez. Ceea ce contează este că nu avem până acum motive să ne îndoim de strategia acestei companii. Iar noul P90 la 370USD – echipat cu procesor Intel Atom Z3560, 2GB memorie RAM, 32GB capacitate de stocare, cameră de 13.0MP, ecran Full HD de 5.5” şi baterie de 4000mAh – confirmă această strategie.

Asistăm deci la eforturi depuse de producători pentru a îmbunătăţi raportul calitate/preţ oferit de smartphone-uri, la fel cum s-a întâmplat şi cu Tablet PC-urile pe parcursul lui 2014. Cred deci că HTC fie s-au exprimat greşit, fie au o abordare greşită. Atenţia nu ar trebui îndreptată către accesibil, ci către un raport calitate/preţ cât mai bun. Iar ASUS au nimerit-o bine din prima, doar că au avut nevoie de timp să se convingă. Şi Samsung ştiu şi ei asta, dar nu se tem de ASUS, care sunt mult prea mici în acest domeniu. Dar au toate motivele să se teamă de Lenovo, care au mai făcut şi alte „figuri frumoase”. Mai sunt totuşi şi alţi participanţi la joc, precum Sony, care mă tem ca nu vor reuşi să se adapteze noilor cerinţe. Spre deosebire de Lenovo, au demonstrat deja incapabilitatea de a juca după astfel de reguli pe piaţa laptopurilor, de unde în cele din urmă s-au şi retras. Şi ar mai fi Apple, care la fel ca în cazul Tablet PC-urilor, au un public ţintă bine definit, ce pare neinfluenţabil de tendinţele pieţei.

Plecând de la aceste idei, 2015 se anunţă un an interesant pentru noi, consumatorii. În acelaşi timp, viitorul se anunţă însă tot mai dificil pentru producători dată fiind maturizarea pieţei şi concurenţa tot mai serioasă din partea brand-urilor mici.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Articole asemănătoare

hardware

Atunci când avem acasă mai multe dispozitive și vrem să transferăm diverse documente și fișiere între ele, de cele mai multe ori instinctul este...

games

Vara vine cu schimbări majore pentru Rocket League. Developer-ul, Psyonix, a anunțat că jocul va deveni gratis și o să se mute pe Epic...

hardware

În perioada aceasta în care majoritatea ne petrecem foarte mult timp acasă a aterizat la noi pe birou șoarecele wireless Rog Chakram. Într-un segment...

mobile

Noile modele anunțate: Redmi 9, 9A și 9C confirmă în continuare misiunea Xiaomi, aceea de a aduce tehnologie de top pentru toată lumea. Redmi...