Home » hardware

Intel Core i5-8600K este un procesor poziţionat corect

Publicat pe 7 January 2018 la 23:12 de

Până anul trecut, părea un deceniu compromis pentru piaţa procesoarelor x86, când lansarea arhitecturii AMD ZEN a schimbat radical imaginea unei industrii scăldate ani la rând în monotonie, lipsa unei alternative şi un raport performanţă/preţ parcă tot mai prost. Chip-urile Ryzen au surprins pe toată lumea – de la consumatori şi analişti, până la concurenţă, care s-a repliat totuşi destul de repede prin introducerea actualei generaţii 8. Răspunsul atât de rapid a fost posibil a fost posibil pentru că Intel nu şi-au bătut capul cu îmbunătăţirea rezultatelor per core şi au preferat să mărească numărul de nuclee. Desigur, asta nu este un lucru rău, fiind de fapt metoda preferată şi de AMD. Este însă interesant de notat că Intel s-au văzut nevoiţi să renunţe la abordarea tradiţională 4C/8T (4 nuclee fizice şi 8 fire de execuţie) pentru Core i7 şi 4C/4T (4 nuclee fizice şi 4 fire de execuţie) pentru Core i5 şi au lansat modele i7 6C/12T, respectiv i5 6C/6T. Asta înseamnă un spor de performanţă teoretic faţă de generaţia anterioară de până la 50%, în funcţie de frecvenţă şi scalarea aplicaţiilor şi astfel obţinem probabil cel mai mare salt de la lansarea seriei Core i şi până acum.

Conform tradiţiei, 8600K este indicativul procesorului i5 cu multiplicator deblocat, despre care vă voi vorbi în continuare.

După cum puteţi vedea, avem de a face cu un chip hexa-core, tactat standard la 3.6GHz, ce poate urca până la 4.3GHz prin Turbo Boost, în funcţie de numărul de nuclee solicitate. Controller-ul de memorie dual-channel DDR4 suportă standard frecvenţe de până la 2666MHz, cu o capacitate maximă de 64GB, iar hub-ul PCI-Express integrat furnizează 16 canale. Conform producătorului, TDP-ul este de 95W.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

2 comentarii »

  • John a zis:

    I feel you bro 🙂

    Eu tocmai am renuntat la Intel pentru un 1800X luat la un pret foarte bun. Am facut asta mai mult ca un “thank you AMD” dar nu pot decat sa zambesc zilele astea si sa ma bucur de decizia luata. Pare ca 2018 o sa fie un an bun pentru AMD.

    Ironia face ca m-a tentat destul de tare si un 8400 care ar fi cred best buy-ul de la Intel daca nu ar fi magaria pe partea deu placi de baza…

  • ASUS TUF Z370-PRO GAMING review | ITfiles a zis:

    […] John on Intel Core i5-8600K este un procesor poziţionat corect […]

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.