Home » hardware

ASUS ROG Strix XG27VQ – o experienţă vizuală peste aşteptări

Publicat pe 26 November 2017 la 00:23 de

Sunt mai bine de 20 ani de când mă pot numi utilizator de PC şi, privind puţin în urmă, realizez că priorităţile mele în domeniu au suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, în funcţie de necesităţi. O bună bucată de vreme, am acordat o atenţie deosebită procesorului ales, puterea de procesare reprezentând de altfel o limitare importantă pentru aplicaţiile rulate. De la introducerea seriei Intel Core i, am avut întotdeauna grijă să merg pe configuraţii cu modele i5 sau i7 şi am început să îmi reorientez atenţia către alte componente. Desigur, au fost şi unele „scăpări” în tabăra adversă, culminate cu recenta migrare a bancului de testare pe Ryzen 7. Nevoia de mai multă memorie RAM s-a stins şi ea odată ce am atins şi apoi depăşit pragul de 8GB, aşa că mi-am pierdut rapid şi interesul de a investi în această direcţie. Simt în continuare nevoia de upgrade periodic al soluţiei grafice, dar mai mult din perspectiva reducerii temperaturilor şi a nivelului de zgomot decât pentru performanţe superioare, căci de pe la Radeon HD 5870 am avut mereu plăci video suficient de rapide pentru a-mi satisface necesarul de performanţă, chiar dacă am mai sărit câte una sau două generaţii.

Aşa am descoperit după mulţi ani de utilizare a PC-ului importanţa alegerii unor periferice de calitate, capabile să îmi asigure un nivel de confort optim în jocuri, dar mai ales în activitatea profesională. Iar monitorul reprezintă din punctul meu de vedere o categorie aparte de periferice, unde lucrurile s-au schimbat foarte mult de-a lungul ultimului deceniu, astfel încât piaţa s-a segmentat puternic în funcţie de scenariul de utilizare. Aşa a luat naştere şi s-a dezvoltat neaşteptat de agresiv segmentul monitoarelor pentru jocuri, care pe lângă respectarea unor valori de performanţă clasice, a venit şi cu elemente noi, precum forma sau formatul. Desigur, un timp de răspuns cât mai scăzut şi o rată de reîmprospătare sunt elemente pe care şi le doreşte orice pasionat de jocuri, dar pentru o experienţă vizuală cât mai reuşită, acestea nu sunt suficiente. A fost o vreme când prinseseră un oarecare elan monitoarele pentru vizionare de filme, caracterizate prin formatul 21:9, dar probabil că ideea nu a prins foarte bine la public şi au dispărut rapid din peisaj. Formatul în schimb a fost reciclat prin proiectarea unor monitoare cu diagonale mari şi foarte mari, cu ecrane curbate, care s-au dovedit excelente pentru jocuri. Problema este însă că un astfel de monitor în format 21:9, de 34 sau 35” şi rezoluţie de 3440×1440 pixeli este în general foarte scump şi vine şi cu pretenţii ridicate în materie de putere de procesare grafică. Aşa se face că producătorii s-au adaptat şi au introdus şi soluţii mai umane, precum modelul ROG Strix XG27VQ al celor de la ASUS, despre care vă voi vorbi în continuare.

După cum reiese şi din specificaţii, modelul foloseşte un panou VA curbat de 27” cu rezoluţie Full HD în format 16:9, a cărui rată de reîmprospătare de până la 144Hz poate fi ajustată dinamic prin tehnologie FreeSync. Timpul de răspuns de 4ms probabil nu pare foarte atractiv la o primă vedere, dar dacă ţinem cont de faptul că la 144Hz sunt necesare 6.94ms pentru schimbarea imaginii afişate, realizăm că valoarea este adecvată.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.