Home » hardware

Existenţa lui Intel Core i7-7740X este greu de explicat în contextul pieţei actuale

Publicat pe 7 September 2017 la 10:23 de

Intel au dominat mai bine de un deceniu piaţa microprocesoarelor pentru PC, AMD înregistrând eşec după eşec, atât din punct de vedere tehnologic cât şi din punct de vedere al încasărilor. Această situaţie a condus la o stare de monotonie generală, cu salturi de performanţă tot mai mici la trecerea de la o generaţie la alta de chip-uri şi preţuri tot mai mari pentru produse încadrate în acelaşi segment de piaţă. Până la începutul acestui an, cărţile păreau făcute într-un joc al cărui rezultat nu mai putea fi întors, dar AMD au reuşit inimaginabilul prin lansarea Ryzen, cu care au trezit din nou entuziasmul utilizatorilor pe de o parte, dar au iscat şi ceva panică în tabăra adversă pe de altă parte. Evident, nu vreau să se înţeleagă că un gigant precum Intel ar putea fi pus în dificultate cu atâta uşurinţă, căci nu este cazul, dar devansarea lansărilor până la faza anunţării de produse nelivrate în piaţă arată că au fost luaţi pe nepregătite.

Acesta este contextul în care a avut loc lansarea noilor chip-uri Skylake-X şi Kaby Lake-X pe socket LGA 2066, pentru platforma X299. Ca orice procesor Intel din seria X, acestea vizează strict entuziaştii şi profesioniştii, doar că de această dată situaţia este ceva mai ciudată din moment ce avem şi un model i5. Şi modelele i9 reprezintă o noutate, dar acolo lucrurile sunt ceva mai clare, rolul lor fiind de a concura cu AMD Threadripper. Chiar şi aşa, nu putem să nu remarcăm că segmentul Ultra High-End se confruntă în momentul de faţă cu o supra-populare greu de justificat din perspectiva cererii.

Dintre noile X-uri de la Intel, am testat cel mai „modest” i7, disponibil într-un segment de piaţă mai uman – Core i7-7740X.

Aşa cum specifică producătorul, 7740X este un procesor cu 4 nuclee prevăzut cu tehnologie Hyper Threading şi 8MB memorie cache, ce rulează la o frecvenţă standard de 4.GHz, putând urca prin funcţia Turbo până la 4.5GHz. Deşi vine într-un pachet conceput pentru platforme quad-channel, modelul integrează un controller dual-channel şi permite instalarea numai a 64GB memorie RAM DDR4. TDP-ul specificat este de 112W, fără să fie integrată şi o soluţie grafică.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Un comentariu »

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.