Home » hardware

AMD Ryzen 5 1500X: specificaţii High End la preţ Mainstream

Publicat pe 16 May 2017 la 20:29 de


După o serie de eşecuri la activ, desfăşurate pe o perioadă de aproximativ un deceniu, cred că nimeni nu mai avea cine ştie ce aşteptări de la AMD pe piaţa microprocesoarelor. Şi recunosc că am fost sceptic cu privire la arhitectura Zen până în ultimul moment, în ciuda tuturor zvonurilor şi „scurgerilor” de informaţii favorabile care apăruseră deja prin mediul online. Adevărul este că am avut de atât de multe ori aşteptări mari în ceea ce îi priveşte pe AMD în acest domeniu, încât până la urmă am renunţat să mai sper că situaţia se va mai schimba vreodată. Ryzen mi-a demonstrat însă că m-am înşelat şi i-au readus pe AMD în cărţi, punând presiune pe Intel chiar în segmentul de piaţă unde nu au avut niciodată concurenţă. Ryzen 7 este un produs formidabil raportat la preţul său de achiziţie şi a generat ceva agitaţie în zona High End, ce pare să ducă introducerea seriei Intel Core i9, la care AMD vor veni probabil cu alternativa Ryzen 9.

Aşadar, avem o situaţie interesantă şi fără precedent în zona HEDT, dar de interes redus pentru pasionatul de jocuri uzual. Desigur, 8, 10, 12, 14 sau chiar 16 nuclee sunt extrem de atractive pentru profesionişti sau chiar pentru construirea unui workstation serios, dar pentru utilizatorul mainstream nu înseamnă decât o risipă de bani din moment ce nu va folosi niciodată toate resursele hardware puse la dispoziţie. De aceea, seria Ryzen 5 este mult mai potrivită şi v-am arătat deja cam ce poate face R5 1600X. Totuşi, trebuie să recunoaştem că şi 6 nuclee sunt uneori prea multe atunci când există şi tehnologie SMT, care facilitează procesarea simultană a până la 12 fire de execuţie. Aici intră în scenă R5 1500X.

La fel ca 1600X, Ryzen 5 1500X dispune de tehnologii XFR şi SMT, numai că dispune de numai 4 nuclee, are o frecvenţă standard de 3.5GHz, Turbo Core de până la 3.7GHz şi un TDP de numai 65W. De asemenea, este livrat împreună cu un cooler Spire.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

2 comentarii »

  • Doru a zis:

    De ce ai cumpara un 1500x cand pentru numai 100 lei in plus ai 1600 simplu (non x)cu doua nuclee in plus ?

  • Radu Bozga-Petcu (author) a zis:

    Pentru X-ul ăla. Şi în plus, nu ai mereu nevoie de alea 2 nuclee în plus. Din punctul meu de vedere, sunt vizate categorii de utilizatori diferite, dar cu bugete similare.

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.