Home » hardware

QNAP TS-251A: hardware de miniPC într-un NAS flexibil

Publicat pe 18 April 2017 la 18:16 de

Dintre toate domeniile asociate industriei IT, probabil că piaţa echipamentelor de stocare în reţea a cunoscut de-a lungul ultimilor ani una dintre cele mai lente evoluţii. Orientarea acesteia către segmentul Business i-a asigurat cu siguranţă o stabilitate, dar i-a îngrădit şi orizonturile. Personal, găsesc motivele unei astfel de abordări lesne de înţeles, căci costurile implicate de un NAS depăşeau de multe ori bugetele alocate pentru tehnologizarea locuinţei, iar avantajele aduse nu erau atât de mari în lipsa unei nevoi reale de accesibilitate. Numai că tehnologia a progresat, generaţiile de utilizatori s-au schimbat, iar scenariile de utilizare sunt acum altele.

Deşi sunt o companie relativ tânără, QNAP şi-au făcut rapid un renume pe piaţa echipamentelor de stocare în reţea, axându-se cu precădere pe segmentele Business şi Corporate. Am observat însă de la o vreme un interes tot mai accentuat din partea producătorului pentru zona Consumer, unde încearcă să atragă cât mai mulţi utilizatori prin funcţionalitate şi design, străduindu-se pe cât posibil să menţină flexibilitatea care i-a consacrat. Un exemplu bun în acest sens mi se pare noua serie TS-x51A şi în special modelele cu 2 bay-uri – TS-251A – cu care QNAP se adresează segmentelor Home şi SOHO.

Ce se remarcă încă de la primul contact cu specificaţiile produsului este platforma hardware, construită în jurul unui procesor dual-core de generaţie nouă – Intel Celeron N3060 la 1.6/2.48GHz, fabricat pe 14nm. Acesta integrează soluţia grafică Intel HD Graphics 400 şi este acompaniat de 2×1 sau 2x2GB memorie RAM, ce poate fi extinsă până la 8GB. Conectorii USB 3.0 se pot dovedi utili pentru extinderea rapidă şi uşoară a capacităţii de stocare, iar prezenţa a 2 interfeţe Gigabit Ethernet s-ar putea dovedi utilă pentru companii. De asemenea, NAS-ul este echipat şi cu interfaţă HDMI şi este livrat împreună cu o telecomandă pentru a putea fi utilizat pe post de Media Player sau sistem de calcul pentru activităţi restrânse, pe lângă funcţiile sale de NAS, SAN (prin suportul iSCSI) şi HDD extern pe interfaţă USB.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.