Home » software

Chiar avem nevoie de încă un Power Plan în Windows 10 pentru procesoarele AMD Ryzen?

Publicat pe 26 April 2017 la 11:53 de

AMD au început cu dreptul anul, căci lansarea Ryzen a venit ca o surpriă plăcută pe o piaţă a procesoarelor mai monotonă ca niciodată. Desigur, nu toţi au fost impresionaţi de noua arhitectură, argumentând că AMD nu fac altceva decât să ofere un nivel de performanţă similar cu cel asigurat de Intel de ceva vreme încoace. Părerea mea este însă că lucrurile trebuie privite dintr-o cu totul altă perspectivă şi anume că de la nivelul unor chip-uri incapabile să concureze deplin cu nişte amărâte de Core i5, AMD au trecut direct la ameninţarea segmentului HEDT, unde Intel deţine de ani de zile o poziţie de monopol. Vorbim practic de o dublare a performanţelor la trecerea de la o generaţie la alta, ori un astfel de salt de performanţă nu s-a mai văzut pe piaţa procesoarelor de la lansarea Core i sau dau la introducerea Core 2 Duo.

Un alt subiect intens discutat a fost comportamentul procesoarelor Ryzen 7 în anumite jocuri, la anumite rezoluţii şi s-a promovat din start ideea că AMD sunt încă mult în spatele Intel la acest capitol. Personal, înclin să cred că aici au şi AMD o parte de vină, căci probabil până şi propriul departament de marketing a fost atât de impresionat de noile produse, încât s-a poziţionat cumva greşit şi, în loc să demonteze astfel de afirmaţii, au preferat să acuze diverse probleme software. Desigur că în unele situaţii există ceva probleme de optimizare software, dar aceasta este o altă discuţie, iar impactul asupra comportamentului general este relativ scăzut. De altfel, am demonstrat deja că AMD R7 1800X poate concura fără probleme în jocuri cu Intel Core i7-6800K, în condiţiile în care vine cu o eficienţă energetică mai bună şi cu performanţe superioare în restul aplicaţiilor. Şi cu această ocazie, am demontat şi ipoteza penalizărilor de performanţă introduse de tehnologia SMT.

S-a tot vehiculat şi ideea unor probleme de optimizare ale Windows 10 pentru noua arhitectură AMD Zen şi s-a mers pe ideea ce profilurile de gestionare a consumului de energie predefinite în sistemul de operare nu sunt adaptate acesteia. Iniţial, a fost recomandată utilizarea profilului High Performance în locul Balanced, pentru ca mai apoi AMD să creeze un plan energetic propriu.

Botezat AMD Ryzen Balanced Power Plan, acesta este inclus în driverele de chipset pentru plăcile de bază AM4 şi este selectat automat la instalare, utilizatorul putând selecta ulterior un alt plan, după bunul plac. Şi pentru că am analizat acuzele aduse la adresa SMT, am decis să analizez şi avantajele pe care le-ar putea aduce AMD Ryzen Balanced Power Plan.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

4 comentarii »

 • Ioan a zis:

  Testele trebuiau realizate cu gtx 1080 sau mai puternica. Pe alte siteuri s-a aratat o diferenta in favoarea planului ryzen balanced, care s-a comportat ca in planul high permformance cu consum apropriat de balanced.

 • Radu Bozga-Petcu (author) a zis:

  La rezoluţii mai mari, da – ar fi trebuit o placă mai rapidă. Dar pentru Full HD, GTX 1060 este mai mult decât suficientă.

 • Ioan a zis:

  I beg to differ. Poti vedea aici testele cu un gtx 1080 unde diferenta fata de balanced este mult mai mare. Nu zic ca gtx1060 nu este ok pt FULL HD, ci faptul ca este un bottleneck si atunci procesorul nu poate sa isi arate adevarata performanta.

  http://www.legitreviews.com/amd-ryzen-balanced-power-plan-benchmarked_193344/6

 • Radu Bozga-Petcu (author) a zis:

  Well, eşti invitatul meu să faci propriile teste ca să te convingi. Dar să nu spui apoi că nu ţi-am zis. 😉
  PS: Vezi că la 1080 şi 1080 Ti apar oricum variaţii destul de mari de framerate de la un run la altul. Nu am testat degeaba cu 1060.

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.