Home » hardware

ASRock N3150-ITX consumă puţin şi nu produce zgomot

Publicat pe 17 September 2015 la 17:11 de

În industria IT, evoluţie înseamnă în general îmbunătăţirea performanţelor, dar în ultima vreme s-a observat o tendinţă tot mai accentuată de dezvoltare a unor PC-uri neconvenţionale, cu costuri tot mai mici. Căci tot evoluţie înseamnă şi îmbunătăţirea eficienţei energetice sau a tehnologiilor de producţie.

SoC (System on a Chip) este un terminat utilizat cu precădere pe piaţa dispozitivelor mobile, dar nu se rezumă la acestea. Până la urmă, termenul se referă la integrarea componentelor necesare unui sistem de calcul într-un singur chip, aşa că soluţia se adresează în prezent mai tuturor dispozitivelor electronice. Şi cum puterea de calcul a crescut de la o generaţie la alta, menţinând sau chiar coborând specificaţiile energetice şi dimensiunile, era oarecum previzibilă introducerea SoC-urilor şi în zona PC-urilor fixe.

Am vorbit deja în primăvara anului trecut despre Kabini şi platforma AM1, în care AMD îşi puseseră speranţe peste potenţialul produsului. Intel pe de altă parte, deşi au fost primii pe piaţă cu un astfel de produs, au fost ceva mai rezervaţi şi probabil că din acest motiv nici nu am pus până acum mâna pe vreo astfel de platformă. Cu toate acestea, lansările au continuat, stimulate fiind de dezvoltarea de chip-uri pentru dispozitive mobile. Şi ASRock chiar consideră că Braswell oferă ceva potenţial pe piaţa mini-PC-urilor din România, din moment ce mi-au trimis pentru testare placa de bază N3150-ITX.

ASRock N3150-ITX - intro

Aşa cum reiese şi din denumire, vorbim despre un model mini-ITX cu procesor Intel Celeron N3150 lipit direct pe PCB.

ASRock N3150-ITX - specificatii

Lansat la începutul acestui an sub sigla Braswell, SoC-ul foloseşte un proces de fabricaţie pe 14nm şi dispune de 4 nuclee x86 cu o frecvenţă standard de 1.6GHz sau Burst de 2.08GHz, 2MB memorie cache L2, controller de memorie DDR3L dual channel limitat la 8GB/1600MHz şi soluţie grafică Intel HD Graphics cu 12 unităţi de execuţie la 320MHz standard sau 640MHz cu Burst. El include suport pentru 4 canale PCI-Express, 5 porturi USB 2.0/3.0 şi 2 porturi SATA 6.0Gbps. Conform Intel, Celeron N3150 are un TDP de 6W şi un consum uzual de 4Wh.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

2 comentarii »

 • Cristian a zis:

  Buna , am citit cu interes review-ul dar cred ca este o mica greseala de apasare pe taste :
  “Windows 10 a rulat sub aşteptări din cauza unui la nivelul mouse-ului.”
  Unui ce ?
  E vorba despre o intrerupere sau lag ?

 • Radu Bozga-Petcu (author) a zis:

  *lag

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.