Home » hardware

ASRock Q2900-ITX: pentru un PC accesibil cu dimensiuni reduse

Publicat pe 6 April 2015 la 08:37 de

ASRock Q2900-ITX - intro

A existat la un moment dat, cu ceva ani în urmă, o atenţie destul de mare acordată sistemelor de calcul desktop cu dimensiuni reduse, consum de energie scăzut şi preţuri de achiziţie mici. Numai că tehnologia disponibilă la acel moment, împreună cu orientarea pieţei de atunci, au tăiat rapid aripile acestei nişe de piaţă. Orientarea recentă a tuturor producătorilor către dezvoltarea de chip-uri cât mai eficiente energetic a readus însă în discuţie PC-urile ultra-accesibile. Evident, ideea a fost speculată tot de Intel, dar a fost de această dată preluată şi de AMD prin Kabini, care parcă au exagerat puţin cu entuziasmul. Înţeleg ideea de a oferi flexibilitate mai mare pe segmentul DIY (Do It Yourself) prin construirea unor procesoare detaşabile şi a unor plăci de bază prevăzute cu socket-uri. Dar la fel de bine înţeleg că genul acesta de PC reprezintă de fapt o nişă de piaţă, pe care Intel au tratat-o cu o oarecare precauţie. Iar din această perspectivă, integrarea SoC-urilor pe plăcile de bază ale partenerilor nu reprezintă neapărat o abordare greşită.

Din păcate, nu am avut până acum ocazia să că vorbesc despre SoC-urile Intel create pentru PC-uri desktop accesibile, dar o voi face acum, mulţumită ASRock cu a lor placă de bază mini-ITX Q2900-ITX.

ASRock Q2900-ITX - specificatii

Vorbim aşadar despre o placă de bază mini-ITX ce încorporează un procesor quad-core Intel Pentium J2900. Iar pentru a ne introduce mai bine în problemă, ASRock au furnizat placa de bază montată şi echipată într-un sistem de calcul cu dimensiuni reduse, ce foloseşte o carcasă Akasa Crypto VESA.

ASRock Q2900-ITX - AIDA64 Computer Summary

După cum se poate observa, configuraţia este completată de un SSD ADATA SP610 cu capacitatea de 512GB şi 2 module a câte 2GB memorie RAM tactată la 1333MHz.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.