Home » ştiri şi opinii

GIGABYTE vor să îngraşe porcul la sfârşit de an

Publicat pe 23 December 2014 la 18:32 de

Ori de câte ori văd în industria IT politici de marketing sau strategii de preţ deplasate, lipsă de transparenţă sau manipulare, simt un dezgust teribil. De parcă nu ar avea domeniul acesta şi aşa suficiente probleme, trebuie să mai facă şi producătorii câte un abuz care să oripileze consumatorii. Pe la începutul anului, Kingston îşi dădeau astfel singuri cu stângul în dreptul, faultându-şi seria de SSD-uri V300 şi odată cu ea nivelul de încredere pe care îl aveau utilizatorii în companie. Dar Kingston nu au fost primii primii şi din păcate nici ultimii care să recurgă la strategii dubioase pentru a-şi rotunji veniturile.

Printre utilizatorii de PC-uri cu ceva cunoştinţe despre industria hardware, politica GIGABYTE de a dezvolta noi revizii pentru nişte plăci de bază deja existente, dar fără a le schimba denumirea, este bine cunoscută. Producătorul are însă de partea sa 2 aspecte pentru a nu modifica această politică: nu sunt singurii care procedează aşa şi de obicei, o revizie nouă înseamnă un plus de calitate sau dotări. Până aici, nimeni nu ar trebui să aibă nimic de comentat, chiar dacă nu este tocmai corect sau transparent – asta pentru că nu întotdeauna utilizatorii ştiu ce revizie cumpără. În final, toată lumea are de câştigat, deci nu ar trebui să existe nemulţumiţi.

Dar toate au un sfârşit pe lumea asta şi cam aşa stă treaba şi pentru scenariul „win-win” practicat până acum de GIGABYTE. Nu, producătorul nu a renunţat la dezvoltarea de noi revizii sub acelaşi nume, ci a găsit o metodă prin care să-şi mărească profitabilitatea pe anumite segmente, pe spinarea (sau mai bine zis pe buzunarele) utilizatorilor. Aşa cum raportează Hardware.Info, plăcile de bază GA-B85M-D2V şi GA-B85M-HD3 se află la cea de-a treia revizie şi au mai „pierdut” pe drum o parte elementele ce le caracterizau la momentul lansării.

GIGABYTE GA-B85M-D2V se lansa cu ceva timp în urmă cu suport dual BIOS şi etaj de alimentare pentru procesor cu 3 faze într-un segment de preţ super-accesibil, fiind un model potrivit pentru mediul office. Numai că la un moment dat, producătorul a decis să creeze o revizie nouă, fără dual BIOS şi a uitat să îşi informeze partenerii asupra acestui detaliu „minor”. Şi aşa se face că PC Garage continuă să comercializeze placa de bază GA-B85M-D2V la acelaşi preţ atractiv şi cu acelaşi suport dual BIOS. Asta ar însemna că magazinul încă mai are exemplare din revizia 1.1 în stoc, lucru rezultat de altfel şi din fotografia prezentată pe site.

GIGABYTE GA-B85M-D2V - PC Garage

Numai că experienţa clienţilor arată altceva şi anume că de fapt PC Garage comercializează revizia 2.0, adică cea fără suport dual BIOS.

GIGABYTE GA-B85M-D2V - Computer Games Forum

Şi dacă suportul dual BIOS ar fi singura diferenţă, tot ar mai fi ceva, căci aceasta măcar reiese în urma unei analize atente a specificaţiilor oficiale de pe site-ul producătorului. Asta aşa – pentru cei care nu au încredere în informaţiile furnizate de magazin, care oricum s-au dovedit eronate. Dar s-au operat modificări şi la nivelul VRM-ului, care după ce că avea puţin faze şi nu beneficia de răcire, acum a mai pierdut şi din chip-urile MOSFET şi din condensatori. Desigur, am putea specula că noua revizie foloseşte chip-uri MOSFET, dar în absenţa unor fotografii clare care să evidenţieze acest aspect, rămân nişte simple speculaţii menite să denatureze realitatea.

GIGABYTE GA-B85M-D2V REV 1.1 GIGABYTE GA-B85M-D2V REV 2.0

Pentru GA-B85M-HD3, a fost aleasă altă metodă de reducere a costurilor. A fost menţinut suportul dual BIOS, dar s-a redus din nou numărul de chip-uri MOSFET şi chiar s-a eliminat o fază cu totul din etajul de alimentare. PC Garage prezintă, desigur, imagini tot cu prima revizie, dar oare cine poate să-i mai creadă?

GIGABYTE GA-B85M-HD3 REV 1.0 GIGABYTE GA-B85M-HD3 REV 2.0

Evident, astfel de modificări sunt cât se poate de neplăcute, dar cred că la fel de important ar fi să pun în evidenţă şi alte aspecte, precum segmentul de piaţă pe care au fost operate ele. La fel ca V300-ul lui Kingston, GA-B85M-D2V şi GA-B85M-HD3 sunt poziţionate în zona entry level şi prin urmare vizează în general utilizatori cu un bagaj de cunoştinţe destul de mic. În cazul V300, probabil că mulţi dintre ei erau la primul lor SSD, iar în cazul plăcilor de bază probabil că sunt unii care nu ştiu nici ce este un VRM. Aşadar, o astfel de „căsăpire” poate fi trecută mult mai uşor cu vederea în acest segment decât în zona High End, unde utilizatorii de Z97 ştiu cam cu ce se „mănâncă” una şi alta.

Apoi, aş vrea să atrag atenţia asupra direcţiei pe care au avut-o GIGABYTE pe piaţa plăcilor de bază de la începutul acestui an. Ştim cu toţii că obiectivul lor global a fost obţinerea poziţiei de lider pe piaţa plăcilor de bază. De aici au rezultat preţurile agresive şi promovarea intensă, care până pe la jumătatea anului păreau să funcţioneze. Prin vară, erau suficienţi analişti care se grăbeau să prezinte compania ca viitor lider pe piaţa plăcilor de bază. Numai că ASUS s-au repliat rapid, au venit cu modele noi, au mai tăiat şi din preţuri pe unde s-a putut şi au recuperat suficient cât să se menţină pe locul 1. În aceste condiţii, conducerea GIGABYTE probabil nu se scaldă în ape prea liniştite. Până la urmă cineva va trebui să le explice acţionarilor de ce nu au fost atinse obiectivele. Iar reducerea costurilor de producţie pentru anumite produse cu scopul de a majora profitul ar putea calma unele spirite. Numai că asta se întâmplă pe spinarea clienţilor, care ar trebui de fapt să fie cei mai importanţi pentru o companie.

Din punct de vedere financiar, măsura are probabil calcule precise în spate, pe care nu încerc să le contest. Dar din perspectiva marketing-ului, mi se pare o greşeală inacceptabilă, căci reprezintă o pată pe imaginea companiei. Personal, nu am agreat niciodată modificările de produse cu menţinerea denumirii. Mi se pare că nu fac decât să genereze confuzie şi de aceea cred că producători de calibrul GIGABYTE ar trebui să renunţe la astfel de strategii. Iar dacă aveţi de gând să îmi spuneţi că GIGABYTE mereu au procedat aşa, atunci încercaţi să vă aduceţi aminte episodul Intel P67, când plăcile fără probleme au primit un B3 la sfârşitul numelui. Şi oricum, situaţia poate că nu ar fi fost atât de tristă dacă producătorul s-ar fi obosit să îşi informeze partenerii asupra modificărilor şi dacă ar fi evidenţiat unele schimbări pe site-ul propriu. Până atunci însă, aţi face bine să alegeţi cu multă grijă atunci când achiziţionaţi tehnică de calcul, căci cazurile de incertitudine privind calitatea par să se intensifice. Şi dacă problema ar fi fost raportată strict local, aş fi zis că „suntem în România”, dar se pare că nu avem de a face cu un caz izolat.

Taguri: , , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

4 comentarii »

 • Berzer a zis:

  Adio gigabyte, m-am umplut de draci. Faliment sa dati !

 • DusCuVaca a zis:

  Rusinica, rusinica, rusinica ! Uite cum noi, prostii, ingrosam buzunarele chinezilor.

 • Ge0rG3 a zis:

  NU pot sa cred ! NU credeam ca mizeriile alea de placi de baza pot deveni si mai meschine decat erau deja. Un nou standard al odioseniei a fost atins de prestigioasa firma gigasheet

 • Rilian a zis:

  Ce rau imi pare ca nu am citit inainte acest articol. Mi-am cumparat un B85M-D2V si am constatat ca este o mizerie. Acum am sa incerc sa ii fac retur.
  De unde eram un fan al acestei marci, acum nici nu vreau sa mai aud, sa vad.

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.