Home » ştiri şi opinii

BenQ SH963 şi SH940 sunt videoproiectoarele potrivite pentru sălile mari şi luminoase

Publicat pe 19 June 2014 la 15:40 de

Îmi aduc aminte că în urmă cu ceva ani, când am văzut primul videoproiector Full HD, am rămas mut de uimire. Devenea încă de atunci evident că aceste echipamente sunt perfect capabile să ţină pasul cu vremurile, fiind astfel nişte echipamente perfect viabile pentru segmentul Home Cinema. De atunci şi până acum, numărul videoproiectoarelor Full HD s-a mărit, iar preţurile au devenit ceva mai omeneşti, astfel că nu mai fac obiectul senzaţionalului, aşa cum se întâmpla în urmă cu câţiva ani. Aşadar, industria a evoluat odată cu evoluţia întregului domeniu IT. Singurele care par să fi rămas oarecum pe loc sunt modelele destinate companiilor, concepute pentru prezentări, unde nu este absolut necesară o calitate ridicată a imaginii.

Este însă puţin cam ciudat ca în anul 2014, când toată lumea vorbeşte despre echipamente 4K, prezentările să fie susţinute la rezoluţia 1280×800 pixeli sau chiar mai puţin. Probabil că pentru câteva slide-uri în PowerPoint cu ceva date statistice prezentate într-o mică sală de şedinţe, un astfel de echipament este de ajuns. Dar ce se întâmplă când vrei să introduci în prezentare şi ceva clipuri video sau altfel de materiale care trebuie să reproducă un anumit nivel de calitate? Şi ce se întâmplă când publicul este mai numeros, iar sala nu este atât de întunecată pe cât v-aţi dori?

La aceste 2 aspecte s-au gândit şi BenQ când au creat noile lor modele DLP – SH963 şi SH940 – despre care ne spun că au fost proiectate special pentru sălile mari şi luminoase. Şi pentru a se putea descurca în sălile luminoase, SH963 a fost echipat cu 2 lămpi de câte 350W ce pote emite până la 6 000 ANSI lumeni, în timp ce SH940 dispune de o singură lampă de 300W ce se opreşte la 4 000 ANSI lumeni. Ambele modele promit un contrast de 50 000:1, rezoluţie Full HD (de fapt maximul permis este de 1920×1200 pixeli) şi zoom optic de 1.5x. Aşa se face că raportul de proiecţie variază între 1.62-2.43, ceea ce înseamnă că pentru obţinerea unei imagini cu diagonala de 55” este necesară o distanţă de 2m între videoproiector şi ecranul de proiecţie. Iar diagonala imaginii proiectate poate varia între 28”-300”.

BenQ SH963 BenQ SH940

Pe baza acestor informaţii, s-ar putea trage lesne concluzia că cele 2 modele ar fi la fel de potrivite şi pentru segmentul Consumer. Şi probabil că remarca nu ar fi tocmai greşită dacă preţurile de achiziţie nu ar fi atât de piperate: 37 000 Lei pentru SH963 şi 12 500 Lei pentru SH940. Dar când ai la dispoziţie o luminozitate maximă de 2 sau chiar 3 ori mai mare decât în cazul modelelor Consumer, este oarecum previzibil ca şi preţul de achiziţie să fie pe măsură. Iar în aceşti bani mai intră un procesor HQV (Hollywood Quality Video), ce asigură upscaling-ul imaginilor SD, posibilitatea de control prin LAN cu ajutorul pachetelor software Creston, PJ-Link şi AMX şi tehnologia SmartEco.

Personal, nu cred că BenQ vor reuşi să vândă prea multe astfel de videoproiectoare în România, unde companiile nu sunt tocmai dornice de retehnologizare cu aparatură de ultimă oră. Cred însă că SH963 şi SH940 reprezintă 2 modele de referinţă pe piaţa videoproiectoarelor profesionale şi, mai mult de atât – un semnal că şi aici este necesară o îmbunătăţire a calităţii proiecţiei.

Taguri: , , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.