Home » ştiri şi opinii

AOC q2770Pqu: WQHD de 27″ disponibil din ianuarie la 2500 Lei

Publicat pe 11 December 2013 la 15:47 de

Îmi aduc aminte perioada de acum câţiva ani, când o mulţime de utilizatori s-au împotrivit trecerii fireşti la monitoarele Wide, pentru ca mai apoi gamerii să protesteze împotriva rezoluţiei Full HD, care cerea o putere de procesare grafică serioasă pentru acele vremuri. Timpul însă s-a scurs, monitoarele Full HD de 24” sunt deja banalităţi, iar producătorii încep să vorbească despre rezoluţii mai mari.

Am avut de a face în trecut cu monitoare de 30” şi rezoluţie de 2560×1600 pixeli şi vă pot spune că nu reprezintă o alegere prea inspirată. Ecranul prea mare, numărul redus de setări, absenţa unui OSD şi imposibilitatea de a folosi nativ alte rezoluţii decât 2560×1600 sau 1280×800 pixeli sunt doar principalele probleme ale produselor de acest gen. Nici modelele Full HD de 27” nu reprezintă o alternativă viabilă: prea mulţi cm2 pentru pixelii oferiţi.

O alegere inspirată o reprezintă însă modelele WQHD de 27”, care dispun de o rezoluţie de 2560×1440 pixeli. Deocamdată, preţurile pentru astfel de produse sunt destul de mari pentru utilizatorul obişnuit, dar pe măsură ce capacitatea de producţie şi vânzările vor creşte, probabil că şi preţurile o vor lua la vale spre segmentul Mainstream. Şi sunt convins că treptat-treptat piaţa se va umple de astfel de modele. De altfel, cel mai recent produs de acest gen a fost lansat de AOC, sub numele q2770Pqu.

AOC q2770Pqu este plasat în gama Professional şi foloseşte un panou Super PLS, furnizat probabil de Samsung. Ca orice monitor din această clasă, modelul poate fi reglat pe toate axele şi dispune de conectori video dual-link DVI, D-Sub şi HDMI, plus un hub USB 3.0. Producătorul specifică unghiuri de vizibilitate de 1780 pe ambele direcţii şi o luminozitate de până la 300cd/m2. Conform aşteptărilor, preţul recomandat este unul destul de piperat – 2500 Lei – iar produsul ar trebui să îşi facă apariţia în luna ianuarie a anului viitor.

AOC q2770Pqu

Astfel de produse sunt după părerea mea bine venite deoarece diversifică o piaţă aflată în formare. Preţul de achiziţie este însă o problemă şi poate că nu doar pentru noi, ci şi pentru producător. Panoul Super PLS creat de Samsung are teoretic unele avantaje faţă de tehnologia IPS dezvoltată de LG, dar printre aceste avantaje se numără şi costul de producţie mai mic. Păi în această situaţie, este greu de explicat de ce AOC q2770Pqu va costa mai mult decât modelul UltraSharp U2713HM cu panoul AH-IPS produs de Dell, care se vinde la ora actuală la preţul de circa 2100 Lei. Rămâne totuşi să vedem cum se va descurca noua creaţie a celor de la AOC în faţa competiţiei şi dacă diferenţa de preţ este justificată.

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.