Home » ştiri şi opinii

Jocurile de PC, Linux-ul şi Valve

Publicat pe 24 September 2013 la 23:59 de

steam_logoO bună perioadă de timp, sistemul de operare Windows a fost gazda absolută a jocurilor video. A urmat apoi o perioadă în care consolele s-au afirmat tot mai puternic şi au „muşcat” serios din piaţa jocurilor de PC. Cu toate acestea, gaming-ul pe PC este încă în vogă, chiar dacă atenţia industriei s-a mutat deocamdată către alte domenii. O decizie interesantă au luat-o Microsoft când au introdus sistemul de operare Windows 8, care se îndepărta uşor de gamerii entuziaşti, orientându-se mai mult către zona de ecrane tactile, PC-uri de sufragerie şi casual gaming. De altfel, Microsoft şi-au şi primit la vremea respectivă „şuturile” bine meritate.

Dar şi mai interesantă de atât mi s-a părut evoluţia celor de la Valve. Deşi au oarecare lacune la capitolul comunicare deoarece tind să evite exagerările cu care suntem obişnuiţi în preajma marilor lansări, aceştia par determinaţi să revoluţioneze industria jocurilor pe PC. Chiar şi aşa, declaraţiile făcute de oficialii companiei în urmă cu un an păreau total nelalocul lor. Cine ar putea crede că viitorul jocurilor pe PC stă în sistemul de operare Linux? Şi cu toate acestea, Valve se încăpăţânau să susţină această teorie şi introduceau o versiune a celebrei aplicaţii Steam pentru Linux. Şi cam tot în acea perioadă, Steam primea şi modul Big Picture, realizat pentru ecranele mari întâlnite de obicei în sufragerie. HTPC-ul devenea astfel o adevărată bibliotecă de jocuri. Puse cap la cap, cele 2 lansări împreună cu zvonurile introducerii unui Steam Box prevesteau o activitate intensă din partea Valve.

După asta însă, în stilul specific Valve, s-a lăsat liniştea şi foarte puţini au mai amintit câte ceva despre echipamentul lor de gaming. Dar numai până acum câteva zile, când compania a dat primele indicii ce anunţau o lansare iminentă. Iar lansarea a venit şi nu a fost aşteptatul Steam Box, ci un sistem de operare complet nou – Steam OS – bazat (exact, aţi ghicit) pe Linux. Vorbim practic despre o interfaţă proiectată pentru sufragerii ce oferă accesul la jocuri, muzică, televiziune şi filme. Steam OS va fi oferit gratuit integratorilor ce doresc să construiască sisteme de gaming, aşa că nu ar trebui să dureze prea mult până vom vedea primele astfel de produse.

Momentan, gama de jocuri pentru Linux este restrânsă, dar Valve sunt de părere că acest lucru este pe cale de a se schimba. Nu îi pot contrazice pe cei de la Valve deoarece nu am la dispoziţie toate aspectele pe care îşi bazează ei această afirmaţie. Iar dacă ne uităm puţin la direcţia în care se îndreaptă Microsoft cu sistemele lor de operare, tind chiar să fiu de acord cu Valve. Vorbim totuşi de o schimbare radicală a întregii industrii, de o modificare a întregului ecosistem şi de foarte multe variabile ce nu pot fi controlate.

Aşadar, este greu să facem estimări sau previziuni cu privire la iniţiativa Valve. Cert este că miroase a schimbare şi personal chiar aş fi bucuros să văd reuşita acestui proiect. Industria jocurilor pe PC este una deja bătrână şi cam prăfuită, iar o schimbare ar fi binevenită. Rămâne de văzut dacă şi dezvoltatorii vor fi sau nu de aceeaşi părere. Valve reprezintă  un nume greu în domeniu şi au făcut o treabă fantastică prin introducerea Steam, aşa că dacă există cineva capabil să iniţieze o schimbare atât de importantă, atunci cu siguranţă ei sunt aceia.

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

4 comentarii »

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.