Home » hardware

ASRock Z87 Extreme4 este o surpriză plăcută într-un segment de preţ accesibil unui public larg

Publicat pe 4 July 2013 la 17:13 de

Din fericire, lipsa de inspiraţie a producătorului pare să se oprească la ambalaj. Placa în sine foloseşte un PCB negru-maro, cu conectori şi heatsink-uri negre, având exact aspectul pe care îl aşteptam de la un produs ce foloseşte termenul Extreme în denumirea sa.

ASRock Z87 Extreme4 - fata ASRock Z87 Extreme4 - spate

Panoul din spate este în mare parte conform aşteptărilor şi este alcătuit din 2 porturi USB 2.0, 4 porturi USB 3.0, un port PS/2, un port eSATA, 5 conectori audio analogici de 3.5mm şi unul digital optic, plus conectorii video D-Sub, DVI-D, DisplayPort şi HDMI. Observaţi că sunt prezente 2 porturi HDMI; trebuie să reţineţi că unul dintre ele este HDMI In, dar nu îl veţi putea folosi pentru captură video sau streaming, el este implementat doar pentru Pass-through, astfel încât să puteţi conecta un dispozitiv mobil la monitor prin HDMI, fără să mai schimbaţi cablurile. Personal, nu văd utilitatea acestei funcţii, dar se pare că cei de la ASRock au ajuns la altă concluzie.

ASRock Z87 Extreme4 - back panel

O surpriză pentru mine reprezintă prezenţa a 2 slot-uri PCI, semn că producătorul încă se gândeşte la utilizatorii ce deţin plăci de expansiune mai vechi. Acestea sunt completate de 3 slot-uri PCI-Express x16 (dintre care unul singur poate funcţiona în modul x16 dacă celelalte 2 sunt libere, unul este limitat la x8 şi celălalt la x4) şi 2 slot-uri PCI-Express x1.

ASRock Z87 Extreme4 - slot-uri expansiune

Cele 4 bancuri de memorie DDR3 pot adăposti cel mult 32GB, iar frecvenţa maximă menţionată de producător este de 2933MHz.

ASRock Z87 Extreme4 - bancuri memorie

Pentru conectarea dispozitivelor de stocare, ASRock Z87 Extreme4 pune la dispoziţia utilizatorului 8 porturi SATA 6.0Gbps, ceea ce ar trebui să fie îndeajuns pentru toată lumea.

ASRock Z87 Extreme4 - porturi SATA

Pentru a completa conectivitatea back panel-ului, placa dispune de o serie de headere şi conectori, dar şi de câteva butoane de control.

ASRock Z87 Extreme4 - headere si butoane 1 ASRock Z87 Extreme4 - headere si butoane 2

Aş vrea să subliniez prezenţa butoanelor Power, Reset şi Clr_CMOS şi a display-ului cu LED pentru debugging, extrem de utile în special pentru cei care fac overclocking. De asemenea, mai este important de reţinut că, pentru o siguranţă sporită, ASRock Z87 Extreme4 dispune de 2 BIOS-uri, selectabile cu ajutorul unui jumper.

ASRock Z87 Extreme4 - Dual BIOS

În materie de dotări software, primul luat în vizor este BIOS-ul, care nu a suferit modificări majore faţă de ce ştiam deja. Navigarea este însă mai cursivă de această dată, opţiunea actualizării BIOS-ului direct de pe Internet a fost păstrată şi a fost implementat şi un modul pentru contactarea serviciului de suport tehnic. Odată intrat în Window, utilizatorul poate instala aplicaţiile uzuale, dar mai primeşte şi aplicaţia de overclocking şi monitorizare A-Tuning, cu un design complet refăcut şi surprinzător de reuşit şi aplicaţia pentru acces de la distanţă, Splashtop Streamer.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 4.80 out of 5)
Loading...

3 comentarii »

 • NIKO a zis:

  cacat

 • ALEX a zis:

  Salut, am placa asta de 3 ani si din pacate ,are o problema cred la alimentare.Porneste de 2- 3 ori dupa care mortus.O scot din carcasa si o pornesc pe birou, porneste. O opresc si apoi nu mai porneste.O montez in carcasa si porneste o data dupa care nu mai vrea. Stiti vreo firma in Ro care e in stare sa remedieze problema?
  Stima

 • ALEX a zis:

  o fi vreo lipitura rece ?

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.