Home » ştiri şi opinii

Qualcomm: procesoarele pe 28nm vor fi disponibile în cantități suficiente abia în 2013

Publicat pe 13 June 2012 la 19:20 de

Luni am aflat că noul terminal One S al celor de la HTC nu va mai ajunge în România și alte piețe din Europa și Asia cu procesorul Qualcomm Snapdragon S4, ale cărui performanță mari și consum redus sunt dorite de cei interesați, ci cu un mai vechi, mai lent și mai energofag Snapdragon S3.

Motivul este cantitatea limitată de chipuri pe care TSMC le-o poate livra celor de la Qualcomm, o problemă care datează încă din primul trimestru al acestui an. Iar dacă v-a trecut prin cap să așteptați puțin pentru ca lucrurile să revină la normal, mai bine renunțați: Qualcomm a anunțat că nu se așteaptă ca producția de chipuri să acopere cererea până în primul trimestru din 2013, îmbunătățiri ale disponibilității urmând să se observe începând cu trimestrul patru al anului în curs.

Pe liniile de fabricație pe 28nm ale TSMC, și în special pe cea HKMG, se luptă în prezent AMD, NVIDIA și Qualcomm și toți au aceeași problemă: disponibilitatea. În lunile care au trecut s-au auzit ceva zvonuri privind posibilitatea mutării producției Qualcomm la GlobalFoundries și Samsung, însă despre prima nu s-a mai auzit nimic iar despre a doua s-a auzit prea devreme, sud-coreeni mai având încă de lucru și preferând să-și lanseze chiar și cele mai noi chipuri, cum ar fi Exynos 4 Quad, în versiune pe 32nm.

Problema va afecta astfel toți producătorii de produse bazate pe chipurile din familia Snapdragon S4, printre aceștia numărându-se HTC (One S, One XL, One X US), ASUS (Padfone, Transformer Pad Infinity), Samsung (Galaxy S III LTE), Panasonic (Eluga Power) și alții. În funcție de puterea de negociere pentru stocurile anemice Qualcomm, până în 2013 vom putea pune mâna mai greu sau deloc pe aceste modele.

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

2 comentarii »

  • bluescreen a zis:

    Genul acesta de problema este in fapt o normalitate, fiind mai usor de “desenat” un chip decat de pus in practica. Cred ca daca majoritatea producatorilor nu ar fi de genul “fabless”, desincronizarea frustranta ar fi mai temperata (ca pe “vremuri” 🙂 ).

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.