Home » ştiri şi opinii

Soluţiile de stocare QNAP motorizate de Intel Cedarview – în curând în România

Publicat pe 2 April 2012 la 19:27 de

Siguranţa datelor este importantă pentru orice utilizator de PC, iar cei cărora li s-a stricat măcar un harddisk de-a lungul timpului ştiu despre ce vorbesc. Dar siguranţa capătă un cu totul alt sens atunci când utilizatorul în cauză este o companie. Prin prisma ergonomiei în utilizare, tot mai multe documente importante sunt salvate şi păstrate în format electronic şi cea mai la îndemână soluţie pentru un nivel decent de siguranţă reprezintă backup-ul periodic. Dar o companie, oricât de mică ar fi ea, nu îşi doreşte numai siguranţă, ci şi comoditate şi uşurinţă în accesare. Iar backup-urile manuale realizate periodic  nu sunt tocmai comode.

De aceea, o soluţie mai bună o reprezintă un server de stocare, dar acesta presupune personal calificat care să-i asigure mentenanţa. Probabil ca mai există încă entuziaşti care îşi construiesc astfel de servere din piese vechi, dar pentru o companie această soluţie este oarecum incomodă. Companiile sunt vizate de soluţii specializate, împărţite pe mai multe segmente, în funcţie de necesităţi. Aşa se face că QNAP a anunţat recent lansarea unei noi linii de NAS-uri (Network Attached Storage) dedicate companiilor mici şi mijlocii.

TS-269, TS-469, TS-569, TS-669 şi TS-869, toate cu Pro la sfârşit sunt cele cinci noi modele pe care le-a anunţat producătorul şi au la bază procesorul Intel Atom din generaţia Cedarview, D2700. Acesta beneficiază de două nuclee de procesare şi foloseşte o frecvenţă de 2.13GHz. Producătorul a fost generos şi când vorbim despre memoria RAM, care este de tip DDR3 şi are o capacitate de 1GB.

Modelele QNAP din seria TS-x69 Pro folosesc interfaţa SATA 6.0Gb/s şi dispun de funcţie Hot-swap, dar mai dispun şi de două porturi eSATA, cinci porturi USB 2.0 şi două porturi USB 3.0. Conectarea la reţea se realizează prin intermediul celor doi conectori Gigabit LAN, iar pentru mentenanţă se pot folosi, dacă se doreşte, unul dintre porturile VGA sau HDMI.

Dar lucrurile bune nu se limitează la partea hardware. QNAP TS-x69 Pro este o serie potentă şi din punct de vedere software, producătorul anunţând printre altele suport iSCSI, VMware, Citrix XenServer şi Windows Hyper-V.

Conform informaţiilor furnizate, cele cinci modele sunt identice din punct de vedere software şi al platformei hardware utilizate. Diferenţa este dată de numărul de harddisk-uri interne ce pot fi instalate – 2, 4, 5, 6 sau 8 – şi de tipurile de matrici RAID ce pot fi create.

Ştim că noile NAS-uri vor fi disponibile în România peste circa trei săptămâni, dar din păcate nu am reuşit să aflăm la ce preţuri vor fi ele comercializate pe piaţa locală. Personal, cred că preţul va fi cuprins în intervalul 3000-6000 Lei, în funcţie de model. Aşadar, este evident că aceste produse vizează exclusiv companiile, dar nu m-aş mira prea tare să existe şi câţiva entuziaşti excentrici cu bugete foarte mari care să investească în astfel de echipamente pentru uz personal.

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (6 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

3 comentarii »

 • Green a zis:

  Vreau si eu unul acasa. Nu ar fi rau sa am un RAID cu 4 hard disk-uri unde sa-mi pun filmele si fotografiile.

 • Pop Mihai a zis:

  Un astfel de mode de NAS s-ar putea conecta in mod direct la PC, prin intermediul eSATA sau USB 3.0?

 • Ono a zis:

  @Pop Mihai
  Da, te poti conecta in mod direct cu “un cablu de retea” (prin portul LAN).
  Dar pentru ca este Network Attached Storage, cel mai bine este sa ai un router… astfel poti sa ai acces la NAS de oriunde, chiar si de pe tel mobil.

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.