Home » ştiri şi opinii

Se ieftinesc plăcile video. Un pic

Publicat pe 17 April 2012 la 09:55 de

Întreaga generaţie de plăci video actuale presupune nişte preţuri de achiziţie mult prea mari pentru a fi considerate cu adevărat tentante pentru pasionaţii de jocuri. Practic, raportul performanţă/preţ nu a fost îmbunătăţit faţă de generaţia precedentă, iar în anumite cazuri izolate s-a dovedit a fi chiar mai prost. Iniţial, am pus zgârcenia AMD pe lipsa unor soluţii concurente; dar AMD nu a redus preţurile plăcilor video nici după ce NVIDIA a lansat GeForce GTX 680, iar Radeon HD 7970 poate costa, paradoxal, mai mult decât un GeForce GTX 680, care a demonstrat performanţe superioare.

Încăpăţânarea AMD de a menţine preţul plăcilor video nu a fost totuşi o surpriză chiar atât de mare. Ieftinirea modelelor High End ar fi forţat teoretic ieftinirea întregii game, iar NVIDIA nu acoperă deocamdată toate segmentele de piaţă. În plus, AMD putea compensa (tot în teorie) prin disponibilitate mai bună decât concurenţa.

Se pare totuşi că AMD nu mai au încotro şi sunt nevoiţi să reducă preţurile plăcilor video, dar nu vă aşteptaţi la ieftiniri spectaculoase. Astfel, preţul recomandat pentru Radeon HD 7970 va fi de 479USD (faţă de 549USD cât a fost la lansare), iar preţul recomandat pentru Radeon HD 7950 va fi de 399USD (faţă de 449USD cât a fost la lansare). Aşadar, vorbim de o ieftinire cu circa 13% în cazul Radeon HD 7970 şi cu circa 11% în cazul Radeon HD 7950. Nu ştim în cât timp şi în ce proporţie se vor propaga aceste modificări de preţ în România, dar personal mă aştept să vedem primele implementări Radeon HD 7970 disponibile la un preţ mai mic de 2000 Lei şi primele modele Radeon HD 7950 mai ieftine de 1800 Lei.

Desigur, aceste ieftiniri sunt bine venite, dar din punctul meu de vedere plăcile rămân în continuare mai scumpe decât ar trebui să fie. Partea bună este că acum AMD va oferi un raport performanţă/preţ similar cu cel oferit de NVIDIA în segmentul High End, aspect care ar putea genera mai multe valuri de ieftiniri în viitorul apropiat. De asemenea, şi Radeon HD 7770 va beneficia de o reducere de preţ, de la 159USD la 139USD, ceea ce probabil că va genera o ieftinire locală de la circa 700 Lei la circa 600 Lei.

Veste cea mai proastă este că acest val de reduceri de preţ ocoleşte seria Radeon HD 7800, care dispune în continuare de preţuri de achiziţie aberant de mari. Sperăm însă că viitoarele modele NVIDIA îi va forţa pe AMD să regândească strategia de preţ şi în acest segment de piaţă.

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.