Home » ştiri şi opinii

AMD lansează Pitcairn Mobile sub numele Radeon HD 7970M

Publicat pe 24 April 2012 la 16:19 de

Sistemele de calcul portabile au câştigat rapid teren în faţa desktop-urilor pe parcursul ultimului deceniu şi în cele din urmă au reuşit sa le depăşească. Motivele principale sunt nevoia de mobilitate a utilizatorilor, dar şi evoluţia tehnologică, ce a condus la dezvoltarea unor componente mai puternice, capabile să concureze cu cele din PC-urile fixe.

Pentru pasionaţii de jocuri, cea mai mare problemă a unui laptop este fără discuţie placa video, care în puţin cazuri reuşeşte să livreze necesarul de performanţă cerut. Totuşi, reducerea treptată a procesului de fabricaţie a făcut posibilă dezvoltarea unor soluţii performante care să consume puţină energie şi să producă drept urmare puţină căldură. În aceste condiţii, laptop-urile au ajuns să reprezinte un pericol pentru desktop-uri chiar şi pe segmentul sistemelor de calcul pentru jocuri.

Şi uite aşa laptopurile încep să folosească soluţii grafice aproape identice cu cele disponibile pentru sistemele de calcul desktop. AMD a lansat astăzi Radeon HD 7970M, un model care are la bază chipset-ul Pitcairn XT, utilizat şi pentru Radeon HD 7870. De altfel, Radeon HD 7970M este în mare aceeaşi soluţie ca Radeon HD 7870. Avem de a face cu 1280 unităţi de procesare care folosesc arhitectura Graphics CoreNext şi o memorie video GDDR5 cu capacitatea de 2GB, accesată prin intermediul unui bus pe 256 biţi. Diferenţa este dată de frecvenţele ceva mai mici utilizate: 850MHz pentru nucleul grafic şi 4800MHz pentru memoria video.

La fel ca soluţiile desktop, Radeon HD 7970M dispune de tehnologia ZeroCore pentru un consum de energie redus în Idle. În plus, soluţia este echipată cu ceva ce AMD numeşte Enduro Technology care, conform producătorului, reduce regimul de funcţionare al nucleului grafic atunci când nu este solicitat, consumul de energie putând scădea astfel chiar şi sub 1Wh.

Sun convins că din punctul de vedere al performanţelor, Radeon HD 7970M este o soluţie tentantă, mai ales dacă va fi combinată cu proaspăt lansatul Intel Ivy Bridge. Totuşi, nu avem informaţii oficiale referitoare la consumul de energie în sarcină, care ar fi fost interesant de ştiut. Dar dacă varianta desktop are un consum uzual de 175Wh, atunci Radeon HD 7970M ar trebui să aibă un TDP de circa 100W sau poate chiar puţin peste. În aceste condiţii, temperaturile atinse şi nivelul de zgomot vor fi pe măsură, dar acest lucru probabil că nu mai surprinde pe nimeni atunci când vorbim despre laptopuri pentru jocuri. În plus, astfel de aspecte probabil că nu contează prea mult pentru amatorii de jocuri pretenţioase pe sisteme de calcul portabile.

La final , trebuie să atrag atenţia asupra numelui utilizat de AMD pentru noua sa soluţie grafică: Radeon HD 7970M şi nu Radeon HD 7990. Acest lucru sugerează că modelul de faţă nu este vârful de gamă pentru generaţia actuală şi drept urmare ne putem aştepta ca până la sfârşitul anului să asistăm la lansarea unui model mai puternic, bazat pe Tahiti. De altfel, AMD nu a lansat încă vârful de gamă nici pe segmentul desktop, unde modelele dual GPU se lasă aşteptate.

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.