Home » ştiri şi opinii

ASUS ZENBOOK: acum oficial în România

Publicat pe 11 November 2011 la 17:24 de

De noul concept de ultrabook pe care Intel îl tot promovează de o vreme încoace sunt convins că nu mai este nimeni străin. De asemenea, probabil că unii dintre voi ştiţi şi că în România sunt deja disponibile ultrabook-uri. Primii care au organizat însă un eveniment de lansare sunt cei de la ASUS, care ne-au prezentat propria lor creaţie în această dimineaţă.

 

ZENBOOK este noua familie de produse a companiei taiwaneze, care include deocamdată modelele UX21 şi UX31. Diferenţa majoră dintre cele două este dată de diagonala ecranului – 11.6” pentru UX21 şi respectiv 13.3” pentru UX31 – dar mai sunt şi alte diferenţe precum opţiunile pentru configuraţia hardware sau capacitatea bateriei. Ce trebuie reţinut este că ambele modele au o grosime maximă de 9mm, dispun de un conector USB 3.0, boxe Bang & Olufsen şi unităţi de stocare SSD cu interfaţă SATA III.

Încă nu am testat niciunul dintre cele două modele ASUS ZENBOOK, însă am avut astăzi ocazia să mă joc cu unul. Impresia generală pe care mi-a lăsat-o a fost una plăcută, în special datorită aluminiului, prezent pretutindeni. Carcasa nu este de tip unibody, dar este destul de rigidă şi bine realizată pentru a crea senzaţia unui produs de lux; nu atât de bine finisată ca în cazul MacBook Air, totuşi. De asemenea, m-a impresionat plăcut faptul că ASUS a implementat fante pentru circularea aerului în spatele balamalei, în stilul Apple, numai că acestea sunt mult mai generoase, deci nu ar trebui să existe probleme legate de temperaturi. Aceste aspecte, împreună cu prezenţa SSD-urilor SATA III, a conectorului USB 3.0 sau a boxelor de o calitate mai bună înclină cu siguranţă balanţa în favoarea ASUS.

Există, desigur, şi aspecte negative, chiar dacă în cazul de faţă nu vorbim decât despre detalii minore; perfecţiunea reprezintă din punctul meu de vedere o caracteristică intangibilă. De exemplu, tastatura, extrem de plăcută vederii, are o cursă cam scurtă, ceea ce înseamnă un feedback nu tocmai reuşit, necesitând astfel un timp mai lung de acomodare. De asemenea, poate că ecranul ar avea nevoie de o ranforsare uşor mai bună; deşi este rigid, acesta nu este imun la loviturile mai puternice aplicate părţii din spate, care afectează imaginea de pe ecran. Aşa cum spuneam, acestea nu sunt însă decât nişte simple detalii, destul de greu de observat pentru cea mai mare parte a utilizatorilor şi care nu reuşesc să ştirbească părerea pozitivă pe care am început să mi-o formez despre produs după numai câteva minute în care l-am ţinut în mână.

Poate că singurul real neajuns va fi preţul de achiziţie, care se pare că va pleca din jurul sumei de 4000 Lei – destul de mult pentru buzunarele românilor. Cu toate acestea, dacă Apple reuşeşte să vând Air pentru preţuri care pleacă de la circa 4300 Lei, nu văd de ce ASUS nu ar putea să îşi vândă creaţia pentru aceeaşi sumă. Desigur, impresia mea actuală despre ZENBOOK nu este decât una preliminară. Va trebui să aştept să primesc ultrabook-ul şi să îl testez pe îndelete pentru a putea formula o opinie avizată.

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4.86 out of 5)
Loading...

4 comentarii »

 • Andrei M. a zis:

  Ultrabook-urile ar fi interesante, dar la preturi mult, mult mai mici. Poate odata cu lansarea Ivy Bridge o sa vedem asa ceva sub 3000 RON, dar nu-mi tin rasuflarea pana atunci.

  Pana una-alta, cel mai ieftin Alienware M11x e 4600 RON iar singurele avantaje ale unui Ultrabook in aceiasi bani ar fi viteza SSD-ului (care e per total irelevanta din cauza capacitatii de stocare), grosimea si eventual calitatea ecranului (desi inca nu sunt sigur in privinta asta). In rest, Alienware-ul matura pe jos cu Ultrabook-ul din toate punctele de vedere si cum grosimea chiar nu conteaza pentru majoritatea oamenilor…

 • Gaelex a zis:

  La cat costa si ce adaos imens au la lansare, trebuia sa aiba placa video dedicata si hard normal. Cu SSD nu faci nimic pe un laptop business, eu am ceva de genul 15-20Gb de mail-uri, si mai sunt si fisierele cu care am lucrat, poze, filme, dovezi.
  Imi place ideea de subtire, usor si NON-Apple.

 • Dorian Prodan a zis:

  Ultrabook-urile abia acum apar, până la anul vei avea ce alege. 🙂

 • Green a zis:

  Zenbook e primul exemplar construit pe baza unei noi platforme puse la dispozitie de Intel. Vor aparea multe modele cu acelasi hardware intern dar preturile nu cred ca vor scadea prea curand odata ce sunt impuse de Intel pentru a pozitiona produsele in gama premium.

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.