Home » hardware

ASUS P9X79 PRO: un prim preview pentru Intel X79 Express

Publicat pe 26 October 2011 la 13:24 de

Aşa cum ştiţi, Intel pregăteşte o lansare importantă: procesoare şi plăci de bază. De altfel, aceasta va fi probabil lansarea care va mai „drege” puţin lucrurile pe anul acesta, sau cel puţin aşa sperăm. Despre procesoare nu ştim deocamdată nimic, ca de altfel nici despre performanţa lor. Cu toate acestea, plăcile de bază încep să îşi facă apariţia şi primul model care a ajuns în redacţie este furnizat de ASUS. Din păcate, nu este posibil în acest moment să prezentăm toate detaliile despre produs din cauza embargoului, dar vom arăta atât cât ne este permis.

P9X79 PRO este livrată într-un ambalaj standard pentru plăcile de bază ASUS, fără nicio modificare de design.

PCB-ul folosit de ASUS P9X79 PRO este unul negru, iar pentru heatsink-uri este folosită preponderent culoarea albastru. De asemenea, se observă prezenţa unor componente şi pe spatele plăcii, care sunt acoperite de un heatsink plat, negru.

Soluţia de răcire pentru care a optat ASUS este formată dintr-un heatsink plat ce acoperă o parte din componentele VRM-ului, două heatsink-uri conectate printr-un heatpipe ce răcesc restul de componente ale VRM-ului şi un alt ansamblu alcătuit din două heatsink-uri şi un heatpipe ce răceşte chipset-ul Intel X79 al plăcii.

Odată înlăturate heatsink-urile, se poate observa VRM-ul digital cu 10 stagii utilizat de ASUS P9X79 PRO pentru procesor. De asemenea, mai sunt utilizate VRM-uri digitale cu câte două stagii pentru cele două grupuri de câte patru bancuri de memorie RAM DDR3.

Acesta este de altfel motivul pentru care ASUS plasează P9X79 PRO în categoria de produse cu Dual Intelligent Processor III – deoarece foloseşte VRM-uri digitale şi pentru bancurile de memorie RAM.

Analizând PCB-ul lui P9X79 PRO, se observă prezenţa a trei controllere botezate de ASUS DIGI+.

Placa foloseşte nu mai puţin de trei controllere USB 3.0 Asmedia ASM1061.

Acestea sunt acompaniate şi de un hub USB 3.0 VL810-Q8.

În partea de jos a PCB-ului, ASUS P9X79 PRO dispune de: butoanele Power şi Reset, comutatorul EPU, comutatorul TPU, butonul Clr_CMOS, trei headere USB 2.0, un Debug LED, header-ul audio pentru panoul frontal al carcasei şi header-ul pentru conectarea panoului frontal al carcasei.

Un alt buton prezent pe PCB-ului lui ASUS P9X79 PRO este acela pentru verificarea memoriei RAM – MemOK.

Demne de menţionat mai sunt controller-ul audio Realtek ALC698, controller-ul Super I/O Nuvoton NCT6776F, controller-ul TPU şi controller-ul SATA 6.0Gbps Marvell 88SE9128.

Ca slot-uri de expansiune, ASUS P9X79 PRO dispune: de trei PCI Express 3.0 x16 ce pot funcţiona fie în modul x16/x16, fie în modul x16/x8/x8; unul PCI Express 3.0 x16 ce funcţionează în modul x8 şi două PCI-Express 2.0 x1.

Pentru conectarea dispozitivelor de stocare, ASUS P9X79 PRO dispune de nu mai puţind e opt porturi SATA 6.0Gbps.

Back panel-ul este şi el destul de cuprinzător, fiind alcătuit din: un modul Bluetooth, un conector audio S/PDIF optic, un conector RJ-45, două porturi eSATA 6.0Gbps cu alimentare, patru porturi USB 3.0, şase porturi USB 2.0, un buton funcţia USB BIOS Flashback şi opt conectori audio analogici stereo.

Să vorbim totuşi puţin şi despre tehnologiile disponibile pe ASUS P9X79 PRO! Aşa cum am spus, placa foloseşte DIGI+ VRM, cu diferenţa că de această dată şi bancurile de memorie folosesc tot VRM digital. Tehnologiile EPU şi TPU responsabile de reducerea consumului de energie sau de optimizarea performanţelor sunt şi ele prezente, ca de altfel şi buton MemOK. BIOS-ul este de tip EFI, aşa cum probabil că vă aşteptaţi deja.

ASUS a implementat pe P9X79 PRO o funcţie de SSD caching, ceea ce înseamnă că utilizatorii vor putea accelera performanţele harddisk-ului prin adăugarea unui SSD de capacitate redusă. O altă tehnologie, USB 3.0 Boost, promite optimizarea performanţelor porturilor USB 3.0 în funcţie de tipul dispozitivelor conectate.

Entuziaştii vor fi extrem de fericiţi să afle că P9X79 PRO oferă suport atât pentru configuraţii 3-Way SLI, cât şi Quad-GPU CrossFireX.

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 votes, average: 4.43 out of 5)
Loading...

2 comentarii »

  • Jideanu a zis:

    Stii ca VRM-urile digitale nu prezinta niciun avantaj practic pentru utilizatorul final, si ca se foloseste doar pentru reducerea de costuri? 😀

    Numai ca producatorii se bazeaza pe prezumtia tampita conform careia digital >> analogic.

    VRM-urile analogice au o precizie infinit mai mare decat cele digitale, daca sunt proiectate corespunzator, insa sunt mai scump si mai greu de implementat. VRM-urile digitale sunt folosite deoarece acelasi controller poate fi folosit pentru mai multe aplicatii/configuratii.

    Fight the bull marketing! 😀

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.