Home » software

Internet Explorer 9 – un browser renăscut

Publicat pe 15 March 2011 la 13:16 de


În ultimele şase luni am fost întrebat de câteva ori de ce rubrica Software este atât de săracă. Răspunsul meu a fost întotdeauna acelaşi – pentru că nimic important nu se mai întâmplă în domeniul software. Zilele de aur când nu aveam spaţiu în XtremPC pentru aplicațiile noi interesante s-au dus demult, ultimul an ani aducând practic, dincolo de câteva meritorii dar rare excepţii, doar un pumn de actualizări minore neinteresante sau actualizări majore nejustificate şi la fel de neinteresante. Singurii care se străduiesc să ne mai atragă atenţia sunt producătorii de browsere şi produsele lor sunt singurele în care se mai vede inițiativa şi completivitatea .Iar astăzi avem din nou ocazia să vedem ceva interesant.

La aproape exact 2 ani de la versiunea anterioară, Microsoft a lansat astăzi versiunea 9 a browserului Internet Explorer. Ciuca bătăilor atunci când venea vorba de performanțe si securitate, Internet Explorer a cunoscut o schimbare treptată odată cu lansarea versiunilor 7 si 8, noua versiune fiind o încununare a acestor schimbări, aceasta făcând din acesta, după cum vom vedea, un produs competitiv.
Mica rutină de instalare de câteva sute de kilobytes va descărca kit-ul complet, disponibil atât pentru versiunile x86 cât şi x86-64, dar va lăsa în urmă utilizatorii Windows XP – sistemele de operare suportate sunt Vista, 2008 şi 7. După instalare şi prima rulare, Internet Explorer va oferi prima surpriză: interfaţa.

În mod evident, o schimbare interesantă faţă de vechiul Internet Explorer 8…

După cum se remarcă din imaginile de mai sus, interfaţa Internet Explorer a suferit transformări majore. Aceasta a devenit mai simplă, mai aerisită şi oferă cel mai mare spaţiu util pentru paginile Web, mai mult chiar decât minimalistul Google Chrome. Acest lucru a fost posibil prin eliminarea barei de stare inferioare şi comasării barei de adrese cu cea pentru taburi.

Tot aici au fost amplasate şi butoanele Refresh, Stop şi Compatibility View. Cei care găsesc însă deranjant acest mod de afişare, pot opta şi pentru afişarea primei si separarea celor din urmă pentru a obţine o interfaţă ceva mai familiară.

Un alt element care a dispărut este câmpul de căutare. La fel ca în cazul Google Chrome, Internet Explorer comasează bara pentru adresele Web şi cea de căutare într-un câmp unic. Ca şi până acum, se pot adăuga motoare de căutare suplimentare, comutarea lor făcându-se acum mult mai elegant însă – odată cu introducere unui şir de caractere, Internet Explorer 9 va oferi sugestiile într-un meniu drop-down care permite trecerea rapidă între motoarele de căutare instalate.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (16 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

22 comentarii »

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.