Home » software

Mozilla Firefox 4 – mai rapid şi mai puternic, este suficient?

Publicat pe 22 March 2011 la 11:57 de


Îmi amintesc că prima versiune Beta a browserului Mozilla Firefox 4 a fost prezentată pe site acum mai mult de 8 luni iar produsul final ar fi trebuit să fie lansat în noiembrie 2010. S-a făcut însă aproape aprilie 2011 şi abia acum Mozilla a reuşit finalizarea aplicaţiei, aceasta fiind cea mai lungă perioadă Beta prin care a trecut Firefox. Nu este de mirare că s-a luat decizia adoptării unui program nou de dezvoltare, modul actual de lucru nereușind să ţină pasul cu progresul concurenților. Disponibil pentru Windows 2000, XP, Vista, 2008 şi 7, Firefox 4 poate fi descărcat începând de astăzi de pe site-ul oficial şi aduce o serie interesantă de schimbări de interfaţă, tehnologii noi şi îmbunătăţiri ale performanței.

Pentru cei care nu au testat versiunile intermediare ale versiunii 4 şi nici nu au urmărit îndeaproape evoluţia acestuia, prima rulare a aplicaţiei se va solda cu o surpriză. Trecând prin cea mai mare actualizare vizuală de la lansarea sa din 2004, Firefox a păşit pe drumul minimalismului şi spațiului util generos deschis de Google Chrome şi urmat ulterior de Opera. În mod implicit, toate meniurile aplicației sunt ascunse în spatele unui buton amplasat în coltul din stânga sus, taburile ferestrelor sunt amplasate acum deasupra barei pentru adrese, bara pentru site-urile favorite este ascunsă în mod implicit iar bara inferioară de stare şi-a pierdut rolul de indicare a transferului de date, informaţiile fiind afişate într-o mică fereastră, într-un mod similar celui din Chrome.


Cei care îndrăgesc vechiul aspect îşi pot particulariza modul de afişare schimbând ordinea barei de adrese şi a taburilor şi readuce meniurile clasice, pierzând însă avantajul spațiului generos pentru afişarea paginilor.

Firefox 4 Beta se integrează cu desktop-ul modern oferit de sisteme de operare Windows Vista şi 7, oferind suport pentru Aero, transparenţe şi thumbnail-uri multiple în taskbar, integrând şi facilitatea Jumplist din Windows 7, care oferă acces rapid la cele mai des accesate site-uri, deschiderea unui tab sau ferestre noi şi trecerea în modul privat de navigare.

Opţiunile aplicației nu aduc nimic nou dincolo de integrarea nativa cu sincronizarea online pentru parole, favorite, taburi şi preferinţe, disponibilă până acum doar sub forma unei extensii separate, activarea previzualizării taburilor în taskbarul Vista/7 şi opțiunea Do Not Track despre care am mai vorbit.

Meniul pentru extensii, plugin-uri şi teme a fost refăcut însă din temelii. Mai spaţios, acesta nu se mai deschide într-o fereastră separată, permite vizualizarea mai rapidă a notelor primite de extensii şi a datelor ultimei actualizări. Acesta aduce o facilitate interesantă de actualizare automată invizibilă care nu mai plictiseşte utilizatorii cu întrebări suplimentare. Compatibilitatea cu vechile extensii nu este grozavă, păcălirea acestora prin modificarea versiunii maxime permise aducând o serie de probleme cum ar fi extensii care nu pornesc, care pornesc dar a căror butoane sau meniuri nu funcționează sau care par că sunt active dar de fapt nu fac nimic. Bineînţeles, asta dacă sunteţi suficient de ghinionişti să nu existe versiuni actualizate compatibile pentru extensiile folosite de dumneavoastră.

Nu toate schimbările de design sunt însă grozave sau satisfăcătoare. În primul rând, discutata pagină pentru taburi noi care sa includă altceva decât o pagină goală, cel mai puţin dezirabil conținut pe care şi l-ar putea dori un utilizator, tot nu a apărut, în timp ce Chrome, Opera şi Internet Explorer oferă aşa ceva. În al doilea rând, există anumite scăpări de design, cum ar fi meniul pentru Bookmark care se deschide în afara ferestrei browserului, care nu ar fi trebuit să existe după un an de dezvoltare.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4.82 out of 5)
Loading...

27 comentarii »

 • Dorian Prodan (author) a zis:

  Extensiile incompatibile dupa schimbarile majore de versiune sunt probleme vechi la Firefox. Despre fonturi nu stiu ce sa zic, s-a schimbat antialiasingul, dar eu n-am avut nici un fel de problema. Incep sa cred ca de fapt unora nu le place cum arata, nu ca ar avea neaparat o problema tehnica.

 • Keos a zis:

  @bogdan: google is your friend dude, dezactiveaza accelerarea hardware daca nimic nu rezolva problema.

 • bogdan a zis:

  corectura: incorect spus randare; ma refeream la fonturile din interfata, nu din pagini – de ex fontul de pe taburi imi apare foarte puricat; si in privinta animatiilor tot la interfata ma refeream 🙂 paginile is ok

 • eddy a zis:

  @Keos, imi cer scuze, nu era vorba de alt, ma refeream la tab, ca sa iti autocompleteze login information-ul, trebuia sa apesi pe tab in FF, pe cand in Chrome apesi prima litera, vezi daca este userul corect in cazul in care ai mai multi useri, si iti completeaza automat , fara sa mai trebuiasca sa apesi pe altceva.

 • Keos a zis:

  Ma gandeam ca la asta te referi dar vroiam sa fiu sigur, cred ca daca dai Enter dupa ce alegi user-ul in lista, iti completeaza si parola. Oricum, stiu la ce te referi cand zici de chestiile alea cu care te obisnuiesti 🙂

  Oricum, deocamdata nu renunt la Firefox, am incercat si Chrome dar is chestii care ma tin pe Firefox. La Chrome ma deranjeaza si modul in care se integreaza in sistem, poate este si ceva varianta portabila dar nu am mai cautat.

 • Alexander a zis:

  firefox 4 e o porcarie crasa, a ajuns sa se inchida *crash , cand sterg mailurile de pe yahoo, mesaje cu unresponsive script samd.

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.