Home » hardware

GeForce GTX 560 Ti – un nou pas în direcţia bună

Publicat pe 25 January 2011 la 15:59 de

Pe cât de prost termina anul 2009, pe atât de bine termina NVIDIA anul 2010. Soluţiile GeForce GTX 460 şi GTS 450 lansate prin vara anului trecut au fost deliciul pasionaţilor de jocuri, NVIDIA reuşind astfel să reintre în graţiile utilizatorilor obiectivi. Mai mult, în ultima parte a anului au fost introduse şi soluţiile High End şi Enthusiast din generaţia GeForce GTX 500. Desigur, acestea nu sunt chiar modele noi, ci mai degrabă reeditări optimizate ale omoloagelor din generaţia GeForce GTX 400. Cu toate acestea, nimeni nu poate contesta faptul că GTX 580 şi GTX 570 demonstrează cât se poate de clar faptul că NVIDIA a învăţat câte ceva din greşelile trecute.

Desigur, există şi aspecte mai puţin plăcute, precum limitarea consumului de energie în anumite aplicaţii, însă acesta nu ar trebui să fie un inconvenient prea mare pentru entuziaştii care doresc să ruleze jocuri pretenţioase în cea mai mare parte a timpului. Oarecum în ajutorul NVIDIA a sărit şi concurenţa, care a lansat la rândul său două soluţii High End (Radeon HD 6970 şi HD 6950), de asemenea cu consumuri de energie foarte mari, temperaturi de funcţionare destul de ridicate şi nivel de zgomot deranjant pentru unii utilizatori. Cele două modele nu mi s-au părut la momentul testării proaste, dar am fost oarecum dezamăgit deoarece după succesul înregistrat de HD 5800, mă aşteptam la ceva mai mult din partea lui HD 6900. Până la urmă, reducere preţurilor chiar înaintea lansării s-a dovedit o strategie bună, raportul performanţă/preţ fiind unul destul de bun.

Cel de-al doilea aspect neplăcut cu în ceea ce priveşte GeForce GTX 570 şi GTX 580 se referă la disponibilitate. Ambele modele s-au confruntat cu probleme de disponibilitate la lansare şi chiar o perioadă destul de mare după introducerea lor în piaţă. Raportat însă strict la performanţă şi comportament general, atât GeForce GTX 570 cât şi GTX 580 sunt nişte plăci video care mi-au plăcut încă de la prima aplicaţie rulată.

Din fericire pentru pasionaţii de jocuri, veştile bune nu se termină aici. După ce a coborât de la GTX 580 la GTX 570, ambele modele bazate pe chipset-ul GF110, NVIDIA mai coboară astăzi o treaptă şi introduce modelul GeForce GTX 560 Ti. Deocamdată, cea mai potrivită încadrarea a acestuia ar fi în categoria Performance, deşi unii ar putea-o cataloga drept soluţie mainstream.

La fel ca GTX 580 şi GTX 570, noul GeForce GTX 560 Ti nu este altceva decât o reeditare, de această dată a lui GTX 460. Unii ar putea afirma că GTX 560 Ti este un GTX 460 pe steroizi, afirmaţie destul de  incorectă. Adevărul este de fapt că GTX 460 reprezintă un GTX 560 Ti pus sub anestezie. Până la urmă, GF114 nu diferă prin nimic de GF104; singura diferenţă este că GF104 era oferit cu mai puţine unităţi de procesare şi la frecvenţe de funcţionare mai mici: de aici şi potenţialul de overclocking remarcabil.

Noua GeForce GTX 560 Ti foloseşte chipset-ul GF114, care beneficiază de 384 de unităţi de procesare, faţă de 336 câte erau utilizabile în cazul lui GF104. În plus, frecvenţele au fost mărite de la 675 la 822MHz pentru nucleul grafic şi de la 1350 la 1645MHz pentru unităţile de procesare. Noua placă video utilizează 1GB memorie video GDDR5, ce este tactată din fabrică la 4GHz. Producătorul specifică un TDP de 170W.

Ca tehnologii, GTX 560 Ti nu aduce nimic nou faţă de modelele lansate anterior. Astfel, utilizatorul primeşte împreună cu noua placă video, pe lângă altele, şi 3D Vision, 3D Vision Surround, PhysX şi SLI.

Nu mă pot abţine şi îmi apare un zâmbet în colţul gurii de fiecare dată când revăd o imagine din prezentarea oficială NVIDIA pentru GeForce GTX 560 Ti.

Cu alte cuvinte, NVIDIA a inclus în materialul de prezentare o imagine prin care sugerează utilizatorilro să opteze pentru Sandy Bridge. Nu vreau să fiu înţeles greşit: Sandy Bridge este un produs excepţional dacă puteţi trece peste limitările introduse la capitolul overclocking. Cu toate acestea, nu pot să nu îmi aduc aminte de micul război pe care încercase NVIDIA să îl poarte la un moment dat cu Intel. Faptul că NVIDIA recomandă Sandy Bridge nu trebuie interpretat ca un lucru rău, dar în contextul ştiut, mi s-a părut destul de amuzant.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

10 comentarii »

 • burebista a zis:

  Respectele mele Radu, ca intotdeauna un review excelent.
  Superba placa.

 • Jideanu a zis:

  Pana la urma au scos chip-urile alea care limitau consumul?

 • Radu Bozga-Petcu (author) a zis:

  Jideanu, încă se simte limitarea. Uită-te la consumul de la OC 😉
  GF114 este un chip care consumă mai puţin, deci la stock nu realizezi prezenţa limitării

 • Jideanu a zis:

  Pai si n-a mers smecheria cu GPUZ pentru dezactivarea protectiei?

 • Eu a zis:

  Testele au fost rulate cu PhysX on sau off? Vad ca devine un obicei sa nu se precizeze acest aspect care este f important.

 • Radu Bozga-Petcu (author) a zis:

  @Jideanu: FurMark îl rulez numai cu GPU-Z rulând în backround, deci…NU 😀

  @Eu: testele se ruleaza de fiecare dată folosind procesarea de fizică pe procesor. De ce este acest aspect atât de “f important” (exceptând 3DMark)?

 • Eu a zis:

  Am vazut ca ati folosit ptr testare si Mafia2 si ma indoiesc ca ati putut obtine acele rezultate cu PhysX activat chiar si pe medium.
  Felicitari ptr review.
  Off topic: Am fost abonat 4 ani la XtremPC. Va simt si acum lipsa.
  Cu respect

 • Radu Bozga-Petcu (author) a zis:

  Oh, da. Mafia II… ai dreptate

  Da, a fost rulat fără PhysX. Am luat această decizie şi nu avem de gând să o schimbăm deoarece avem nevoie sa putem rula testele în aceleaşi condiţii şi pe plăci NVIDIA şi pe plăci AMD.

  Şi noi simţeam lipsa activităţii pe care o desfăşuram la XPC; din acest motiv a luat naştere ITfiles.

 • PantherPink a zis:

  Off (sorry): O idee pentru un test comparativ, s-au single – playere multimedia. Informatiile de pe net sunt in marea majoritate in limba engleza, ceea ce nu ar fi neaparat o problema, daca nu s-ar pune intrebarea subtitralior. Despre suportul de subtitrai nu se discuti, nici macar la descrierea unui anumit produs. Ca sa nu mai vorbim despre suportul de codecuri noi.

  Daca aveti timp, ocazie etc testul ar fi mai mult decat binevenit.

  Excelsior 😀

 • vali23 a zis:

  interesant articol..

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.