Home » hardware

ASUS RT-N56U – cel mai rapid router din lume

Publicat pe 8 November 2010 la 21:53 de


După cum am amintit în introducere, ASUS RT-N56U nu este doar un simplu router ci un echipament de reţea care oferă şi facilităţile unui NAS pentru uz casnic.

Prima, si cea mai des utilizată, este funcția de partajare a unui disc în reţea. Meniul USB Applications permite maparea unui disc, formatat FAT32 sau NTFS şi conectat la unul din cele două porturi USB, astfel încât capacitatea lui de stocare să fie disponibilă oricui. În mod implicit, accesul via SMB este liber, dar în cazul in care este nevoie, utilizatorul poate proteja directoarele creând nume de utilizatori şi parole şi aplicarea unor reguli de acces (Scriere/citire, doar citire şi fără acces).

Vitezele de transfer via SMB sunt bune pentru un NAS casnic atât de mic. Aveţi mai jos perfomanţele la scriere, respectiv copiere: 10.2MB/s şi 13.8MB/s.

Al doilea serviciu disponibil este serverul FTP. Văzut deja în prezentarea interfeței şi facilităților, serverul FTP oferă, în acelaşi meniu cu accesul SMB, modalităţi mai bune de control a accesului. Ca şi partenerul său de meniu, acesta permite protejarea în mod similar a resurselor pe baza conturilor şi drepturilor lor aferente.

Vitezele de transfer FTP au fost similare celor ale serviciului SMB – 9.9MB/s şi 16.4MB/s la scriere, respectiv, citire… Foarte bine şi aici.

Miscellaneous Setting, ultimul tab al meniului USB Applications, oferă opțiunile de control pentru numărul maxim de utilizatori pentru SMB sau FTP, practic, dincolo de controlul accesului, singurele setări ale acestor servicii. Nu este prea mult, dar router-ul ASUS nu este un NAS pretențios destinat celor cu cunoştinţe şi pretenții pe măsură.

Tot aici se poate activa şi serviciul Download Master, utilizat şi controlat cu ajutorul clientului desktop pentru download HTTP, FTP si BitTorrent. Ca şi în cazul SMB si FTP, setările practic nu există, utilizatorul trebuind să ofere, după caz, adresa fişierului care trebuie descărcat, datele de conectare FTP sau fişierul .torrent, echipamentul urmând să se ocupe mai departe de descărcare fără a mai necesita rularea aplicaţiei desktop Download Master. Deşi routere-le mai vechi aveau si o interfaţă Web pentru Download Master, aceasta aparent nu mai există, o veste cam proastă pentru utilizatorii OSX sau Linux deoarece clientul desktop are doar versiune Windows.

Vitezele BitTorrent nu sunt prea grozave, deşi discul este capabil, după cum s-a văzut, de mult mai mult. Testul a fost făcut prin descărcarea unui fişier torrent pe un alt NAS din reţea, capabil de viteze foarte bune, şi descărcarea ulterioară pe echipamentul ASUS, verificând evident că acesta apare în lista de clienţi conectaţi. Acesta este de altfel şi singurul punct mai puţin reuşit al echipamentului ASUS.

În final, porturile USB pot găzdui şi o imprimantă. Prin instalarea driverelor de pe disc, ASUS RT-N56U devine un print server clasic disponibil în reţea. Ca şi în cazul Download Master, nu există versiuni OSX sau Linux.

Concluzii

Nu prea mai este nimic de zis. ASUS RT-N56U este cel mai rapid router casnic disponibil astăzi pe piaţă, vitezele de procesare NAT de 896Mbps şi cele wireless de 114Mbps fiind mai mult decât impresionante. Dacă adăugăm la aceste performanțe excelente o serie de servicii NAS cu un comportament bun si un meniu de configurare bogat, obţinem un produs extrem de interesant. Preţul nu va fi mic, dar nimic din ce este bun pe lumea asta nu este şi ieftin.

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4.85 out of 5)
Loading...

15 comentarii »

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.