Home » ştiri şi opinii

AMD îşi continuă expansiunea

Publicat pe 3 November 2010 la 10:41 de

Faptul că AMD a început să se bucure de succes pe piaţă soluţiilor grafice de la introducerea familiei Radeon HD 3000 nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Generaţia HD 4000 s-a remarcat printr-un raport performanţă/preţ extraordinar de bun, care a declanşat un adevărat război al preţurilor între cei doi producători – totul în avantajul utilizatorului. Odată cu introducerea familiei Radeon HD 5000, AMD a preluat conducerea în materie de plăci video, fiind prima companie producătoare de modele DirectX 11 şi menţinând totodată un raport performanţă/preţ atractiv.

Odată cu lansarea modelelor Radeon HD 6870 şi 6850, AMD a dat publicităţii şi nişte statistici conform cărora compania ar fi vândut peste 25 de milioane de unităţi grafice DirectX 11 şi ar deţine peste jumătate din piaţa soluţiilor grafice discrete. Astăzi, AMD se foloseşte de raportul “PC Graphics Market Share Update” realizat de Mercury Research pentru a anunţa o nouă reuşită. Conform acestuia, pe parcursul celui de-al treilea trimestru al acestui an, compania a mai câştigat 5.6 procente din cota de piaţă a soluţiilor grafice discrete pentru sisteme portabile. Acelaşi raport anunţă că AMD deţine o cotă de piaţă de 61.9% pentru acest segment de produse.

Acum mai bine de un an, când AMD introducea primele plăci video DirectX 11, NVIDIA sugera că aceste produse nu meritau încă atenţie. Desigur, în absenţa aplicaţiilor care să necesite astfel de plăci video, NVIDIA avea într-o oarecare măsură dreptate. Astăzi, iată însă că NVIDIA plăteşte penalizările atrase de întârzierea cu care a lansat propriile soluţii DirectX 11 şi de ineficienţa primelor modele – GTX 480 şi GTX 470. Situaţia actuală mă face să îmi aduc aminte de o discuţie cu Pierre Brunswick – fost oficial AMD ce a ocupat funcţia Regional Sales Manager in CIS, Russia, Turkey and Eastern Europe în cadrul companiei. Acesta susţinea odată cu introducerea generaţiei Radeon HD 3000 că piaţa soluţiilor grafice discrete – spre deosebire de cea a procesoarelor – are o evoluţie oscilatorie, astfel încât cota de piaţă majoritară migrează periodic de la un producător la altul.

Dacă unii jubilează la gândul că AMD a reuşit în sfârşit să se impună şi că NVIDIA a primit ce merita (am întâlnit astfel de utilizatori, care se bucură la primirea unor astfel de veşti, de ca şi cum ar deţine acţiuni la vreuna dintre cele două companii), ar trebui să se gândească de două ori înainte. Ar fi indicat să îşi aducă aminte ce preţuri erau practicate în trimestrul al patrulea al anului 2009 pentru modelele Radeon HD 4870 / GeForce GTX 260 şi ce preţuri sunt practicate astăzi pentru Radeon HD 5870 / Radeon HD 5850. Faptul că AMD a reuşit să câştige cotă de piaţă are părţi bune deoarece forţează concurenţa să introducă noi produse şi eventual să reducă preţurile pentru unele produse deja existente pe piaţă (GeForce GTX 460). Cu toate acestea, dacă expansiunea continuă, AMD va menţine probabil preţurile actuale – destul de piperate pentru unele dintre produse. Dacă totuşi NVIDIA ar începe să recâştige din terenul pierdut, atunci există şanse destul de mari să asistăm la ieftiniri în ambele tabere.

Taguri: , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 4.56 out of 5)
Loading...

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.