Home » hardware

Premieră mondială: ASUS Crosshair IV Extreme

Publicat pe 23 September 2010 la 04:44 de

Crosshair IV Extreme este cea mai noua placă de bază din seria Republic of Gamers lansată de ASUS pentru socket AM3. Deşi această categorizare este departe de a stârni un interes deosebit, în următoarele pagini vă vom dezvălui în premieră mondială de ce Crosshair IV Extreme nu este doar o simplă placă de bază high end şi merită toată atenţia.

După cum cititorii ITfiles ştiu deja, Crosshair IV Extreme nu este prima placă de bază din seria Republic of Gamers cu chipset AMD 890FX lansată de ASUS, această onoare revenind modelului Crosshair IV Formula. Pentru a spori atractivitatea noului model, ASUS au inclus şi o serie de facilităţi foarte tentante pentru overclockeri şi entuziaşti oferite şi pe modelele de top pe socket LGA1366. Cu toate acestea, ce aduce versiunea Extreme în plus faţă de Formula?

Primul lucru care trebuie ştiut despre Crosshair IV Extreme este că foloseşte un chip LucidLogix Hydra 200. Acesta le permite utilizatorilor să folosească în paralel până la patru plăci grafice PCI-Express, indiferent dacă folosesc nuclee grafice AMD sau NVIDIA, graţie algoritmilor şi driver-ilor creaţi de LucidLogix pentru acest scop. Practic, Crosshair IV Extreme vă permite să utilizaţi configuraţii multi-GPU alcătuite din plăci grafice NVIDIA GeForce, AMD Radeon sau ambele tipuri, alături de configuraţii CrossFireX tradiţionale. Înainte să mă acuzaţi că am greşit, configuraţiile multi-GPU realizate cu ajutorul software-ului care acompaniază Hydra 200 nu sunt nici CrossFireX şi nici SLI, chiar dacă folosiţi numai plăci grafice AMD/NVIDIA, ci funcţionează pe baza algoritmilor creaţi de LucidLogix.

Hydra 200 este un SoC (System on Chip) dotat cu un controller de magistrale SERDES care oferă 48 de canale la 5Gbps, un controller PCI-Express 2.0, un procesor RISC şi engine-urile DMA folosite de software-ul proprietar LucidLogix, denumit HYDRALOGIX. Magistrala PCI-Express poate fi configurată în mod 2 x 16x, 1 x 16x + 2 x 8x sau 4 x 8x, în funcţie de numărul de plăci grafice folosite, iar comunicarea cu restul sistemului (controller-ul PCI-Express integrat în northbridge-ul plăcii de bază sau în procesor) este asigurată de nu mai puţin de 16 canale PCI-Express 2.0. Pentru o listă completă a specificaţiilor chip-ului Hydra 200, accesaţi acest PDF de pe site-ul LucidLogix.

Cât despre chipset-ul AMD 890FX, acesta reprezintă vârful de gamă oferit de AMD la ora actuală pentru plăcile de bază high end şi înlocuieşte venerabilul AMD 790FX. În consecinţă, oferă suport pentru toate procesoarele AMD pe socket AM3 comercializate (de la modelele Sempron single-core până la Phenom II X6) şi este însoţit de southbridge-ul AMD SB850. Singurele diferenţe între AMD 890FX şi AMD 790FX sunt date de introducerea suportului pentru IOMMU (Input/Output Memory Management Unit) versiunea 1.2 şi conectarea la southbridge-ul AMD SB850 în loc de AMD SB750. Restul specificaţiilor sunt identice, respectiv includerea unui controller PCI-Express 2.0 care oferă 44 de canale (dintre care patru sunt folosite de magistrala A-Link Express III pentru comunicarea între northbridge şi southbridge), un hub HyperTransport 3.0 şi suport pentru CrossFireX şi AMD OverDrive. De asemenea, ambele modele sunt realizate folosind procesul de fabricaţie pe 65nm în fabricile TSMC.

Southbridge-ul AMD SB850 oferă şase porturi SATA3 (comparativ cu şase porturi SATA2 pentru AMD SB750) şi 14 porturi USB 2.0. Din păcate nu este integrat şi un controller USB 3.0, producătorii de plăci de bază fiind nevoiţi să apeleze la controllere separate pentru integrarea acestei funcţii. De asemenea, SB850 nu oferă funcţia ACC (Advanced Clock Calibration), singura modalitate de a debloca nucleele de procesare fiind prin intermediul unei soluţii terţe. Din fericire, ASUS oferă funcţia Core Unlocker tocmai pentru acest scop.

Pentru a prezenta Crosshair IV Extreme cât mai repede, am preferat să realizez articolul în două părţi. Prima este cea pe care o citiţi acum şi urmează procedurile standard ITfiles pentru testarea plăcilor de bază. Cea de-a doua parte este dedicată chip-ului LucidLogix Hydra 200, în care voi analiza comportamentul în configuraţii multi-GPU folosind o suită de plăci grafice AMD Radeon şi NVIDIA GeForce în diferite teste. De asemenea, în cadrul părţii a doua voi prezenta şi o comparaţie între CrossFireX şi HYDRALOGIX în care voi analiza şi diferenţele de performanţă între cele două tehnologii.

ASUS Crosshair IV Extreme nu este prima placă de bază socket AM3 dotată cu chip-ul LucidLogix Hydra, MSI oferind modelul 870A Fuzion de la începutul lunii septembrie a anului curent. Modelul MSI este dotat cu un VRM cu 4+1 stagii şi numai două sloturi PCI-Express 2.0 x16, prea puţine pentru a fructifica potenţialul LucidLogix Hydra, în timp ce Crosshair IV Extreme duce literalmente totul la extrem, asa cum sugerează denumirea, oferind (printre altele) un VRM cu 8+2 stagii şi nu mai puţin de cinci sloturi PCI-Express 2.0 x16.

Printre specificaţiile oferite de ASUS pe site-ul companiei se numără următoarele:
– Suportă procesoare AMD Phenom II/Athlon II/Sempron din seria 100 pe socket AM3 construite folosind procesul de fabricaţie pe 45nm
– Suportă tehnologia Cool’n’Quiet şi procesoare cu un consum de 140W
– Chipset format din northbridge-ul AMD 890FX şi southbridge-ul AMD SB850
– Suport pentru configuraţii Lucid HYDRALOGIX multi-GPU prin intermediul chip-ului LucidLogix Hydra 200 sau CrossFireX
– Maxim 16GB pot fi instalaţi în cele patru sloturi de memorie RAM DDR3 2000(OC)/1600/1333/1066 în mod single channel sau dual channel
– Cinci sloturi PCI-Express 2.0 x16 şi un slot PCI 2.2
– Şase porturi SATA3 (roşii), două porturi SATA2 (gri) şi două porturi eSATA2
– Dimensiuni: 30.5cm x 26.9cm (Extended ATX Form Factor)
– Tehnologii unice ASUS Republic of Gamers:
— ROG Connect
— RC Bluetooth
— ROG iDirect
— VRM cu 8+2 sstagii cu ML Cap (Multilayer Polymer Capacitor)
— USB BIOS Flashback
— BIOS Flashback with onboard switch button
— Extreme Tweaker
— ProbeIt
— iROG
— PCIe x16 Lane Switch
— Loadline Calibration
— Intelligent overclocking tools (ASUS TurboV Evo, O.C. Profile)
— Overclocking protection (COP EX – Component Overheat Protection EX – , Voltiminder LED, ASUS C.P.R. – CPU Parameter Recall – )
– Alte tehnologii speciale oferite:
— CPU Level Up
— MemOK!
— Butoane pentru Power On/Off, Reset, Core Unlocker, Clear CMOS (pe back panel)
— Q-Fan Plus
— ASUS Fan Xpert
— ASUS Q-LED (CPU, DRAM, VGA, Boot Device LED)
— ASUS Q-Connector
— ASUS Q-Shield
— ASUS Q-Fan 2
— ASUS EZ Flash 2
— ASUS CrashFree BIOS 3
— ASUS MyLogo 3
– Accesorii livrate împreună cu placa:
— 1x ROG Connect Cable
— 1x ProbeIt Cable Set
— 1x CrossFire Cable
— 1x Multi-Functional module (bracket cu un port Firewire IEEE 1394a şi două porturi USB 2.0)
— Două cabluri SATA şi şase cabluri SATA3
— 1x 2-in-1 ASUS Q-Connector Kit
— 1x I/O Shield
— 1x Thermal Sensor Cable Pack
— 1x Cable Ties Pack
— 1x ROG Theme Label
— 1x 12-in-1 ROG Cable Label
— 1x RC Bluetooth Card
— Manualul utilizatorului
— ROG motherboard support DVD (include 3DMark Vantage Advanced şi Kaspersky Anti-Virus)

Pagina anterioaraPagina urmatoare

Taguri: , , ,

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (28 votes, average: 4.32 out of 5)
Loading...

8 comentarii »

Lasa un comentariu!

Lasa un comentariu sau preia un trackback pentru siteul tau. Comentariile pot fi urmarite si prin RSS.

Comportati-va civilizat, nu faceti spam, nu porniti discutii fara legatura cu subiectul

Acest site foloseste Gravatar. Pentru a utiliza un avatar personalizat trebuie sa aveti un cont Gravatar.